Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


3034 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
04:17

Rothschild ⇔ ESM

OΔΔΗΧ(PDMA), σελ.2→Κατηγορίες Χρέους Κεντρικής Διοίκησης→Δάνεια ESM → €225bn

Rothschild→...Our key achievments...→«Adviser1 to Greece PDMA on reprofiling of  €220bn  Financial Support Loans» 

Nοε 2016

1Με ποια κριτήρια και διαδικασίες επιλέχθηκε η εν λόγω εταιρεία; —To κράτος στερείται νομικών συμβούλων & εξειδικευμένων επιστημόνων στο υπουργείο οικονομικών αλλά και στην Ττ’Ε’;

22 Νοεμβρίου 2011
(προς αποφυγήν …λογοκλοπής)

IMF(DSA) ⇔ ESM

(Τόμσεν) Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016, θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε2 εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη. ...η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει συντάξεις3 καθώς και το αφορολόγητο3 όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη. Επέμεινε παράλληλα ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια4 και ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση του χρέους3, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο - βιώσιμο.

15 Φεβ 2015

2 «Πως θα αλλάξει το ΔΝΤ την Debt Sustainability Analysis για το εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος; Πως θα αξιολογηθεί το QE; – Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός φορέας αλλά τεχνοκρατικός* θεσμός» bn

* και 'αλληλέγγυος' προς τον ESM από το οικονομικό έτος 2017, ESM-αποδέκτη των κερδών ομολόγων «υπό επιστροφή» εντεύθεν του 2014 και τουλάχιστον προ Αυγ 2018 (SMPs/ΕΚΤ -εν αναστολή επιστροφής από 2014, πλέον ANFAs/κεντρικών τραπεζών της €Ζ). Γενικό σύνολο «επιστροφών» '14-'16: ~6,2 €δισ. Οιονεί 'αλληλέγγυο' προς το απόθεμα ασφαλείας ESM είναι και το '2017': ~1,4€δισ. (Πληρωμές προς ΕΚΤ προσεχώς: Απρ: ~1,4€δισ. Ιουλ: ~2€δισ.)

3 «Δ ώ σ α μ ε  αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακό(17% ΔΕΗ;) και  π ή ρ α μ ε  "υποσχετικές €γκρούπ 20 Φεβ

«...Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018 θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Κι ΑΝ υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε». Κατά την εκτίμησή του ούτε το ΔΝΤ επιδιώκει μια απομείωση. «Απλά θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018» Ρέγκλινγκ-Νοε 2016

Ά μ ε σ α  αποφάσεις; περατωθέντος του €γκρουπ-«δώσαμε»/20 Φεβ, οι αποφάσεις ΘΑ... «στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος» Λαγκάρντ 22 Φεβ 2017

4 «Τρεις στους τέσσερις Έλληνες αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους, ενώ το 68% δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του. Αλλωστε, ακόμη και όσοι πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, αντιμετωπίζουν εν συνεχεία πρόβλημα  ε π ι β ί ω σ η ς...» European Consumer Payment Report 2016 βλ. & ελστατ

 


   

«...Δεν μπορείτε κάνετε μια οικονομία να ευημερήσει μέσω των φόρων. Δεν γίνεται. Είναι νόμος της φύσης! Όταν το κοινωνικό κράτος προκαλεί την φτώχεια, την οποία προσπαθεί να μετριάσει με κοινωνικές παροχές, ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ. Όταν είναι πιο δελεαστικό να ζεις με κοινωνικά επιδόματα αντί να δουλεύεις, ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ...»

Laffer Δεκ 2016


WB

 

      

   The World Bank :«Partnering with  d e v e l o p i n g  countries to realize a World free of  p o v e r t y» (video)

...Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που δύο αναπτυγμένες χώρεςΕλλάς, Πορτογαλία- προσφεύγουν για (τεχνική) βοήθεια στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία κατά κύριο λόγο προσφέρει αρωγή σε φτωχότερες χώρες…

06 Νοε 2012

Το κεντρικό σενάριο, το οποίο συστήνει –μεταξύ άλλων- η Παγκόσμια Τράπεζα (η οποία συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ) στην έκθεση την οποία έχει ετοιμάσει  σε σχέση με την επικείμενη από το επόμενο έτος αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη, είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ (έναντι των 8.636 ευρώ έως 9.545  που είναι σήμερα, ανάλογα με το πλήθος των παιδιών).

23 Οκτ 2016

...πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 €δισ. για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα 2,5 χρόνια. «Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς» διευκρινίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Γιουρογκρουπ 20 Φεβ 2017


...1957-2017

Αρχές του 20ου αι. -προσέγγιση της 'Ευρώπης' από τον Βίσμαρκ:

«Η συζήτηση περί Ευρώπης είναι άνευ αντικειμένου. Πρόκειται για γεωγραφική έννοια. Ποια είναι η Ευρώπη; Which is Europe? Quelle est l’Europe ? Ανέκαθεν συναντούσα τη λέξη Ευρώπη στα χείλη των πολιτικών εκείνων που ήθελαν κάτι από άλλες Δυνάμεις, το οποίο όμως δεν τολμούσαν να ζητήσουν εξ ονόματος τους»

Μέσα του 20ου αι. -προσέγγιση της 'Ευρώπης' από τον Γκαίμπελς:

«Η παρούσα κακοφωνία των μικρών εθνικών κρατών, που ακόμη δυστυχώς υφίστανται στην Ευρώπη, πρέπει να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατόν και ο σκοπός του αγώνα μας δεν μπορεί παρά να είναι  η ενοποίηση της Ευρώπης»

(Εμβόλιμες καταγραφές πέριξ:  'προσφυγικού' // 'νομισματικού' //  'ιθαγένειας' & εδώ //  'οικογένειας')

Αρχές του 21ου αι. -η επική προσέγγιση από ευρωβουλευτή ...εξ Ελλάδος:

«Εμείς στο νότο ξεκινήσαμε ως piigs('χοίροι') και τώρα έχουμε γίνει τα guinea piigs('ινδικά χοιρίδια'-πειραματόζωα). Το δεχόμαστε αυτό. Αν είναι να είμαστε τα πειραματόζωα για να δούμε ΠΩΣ τελικά θα γίνει αυτή η οικονομική διακυβέρνηση… Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για την οικονομική διακυβέρνηση; Τουλάχιστον, η Ελλάδα αν καεί, να καεί για να υπάρξει μια συνοχή και μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη»

  • Καρκαγιάννης: Ποια ήταν η ονομαστική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιο της η Deutsche Bank τον Ιανουάριο του 2010 και ποια ήταν η ονομαστική τους αξία το Μάρτιο του 2012, αμέσως πριν το ελληνικό “κούρεμα” (PSI) ; Σεβάστηκε η Deutsche Bank την έκκληση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προς τις τράπεζες να μην πουλήσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατείχαν; Άκερμαν: Για λόγους αρχής δεν σχολιάζω υποθέσεις της Deutsche Bank μετά την αποχώρηση μου. Ζητώ την κατανόηση σας, αλλά για τέτοιου είδους ερωτήσεις θα πρέπει να ρωτήσετε την τράπεζα... «Το 2010 ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι για τη χρεοκοπία μέλους της ΕΖ»
  • ...Η έκθεση δείχνει ότι το ΔΝΤ «προσαρμόστηκε» στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων που δεν ήθελαν να «αγγίξει» το χρέος... «ΔΝΤ: Πώς η Ελλάδα 'θυσιάστηκε' για την ευρωζώνη»

 

 

      

        Καλή Σαρακοστή

 

 

           

          Chanson d’Amour

           -.-

     

Το σχόλιό σας
1145 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017
14:09

                                Ψηλορείτης, Δεκ 2016

Ο σιβηρικός αντικυκλώνας «Αριάδνη» έχει σκεπάσει την Ελλάδα από χθες το απόγευμα και αναμένεται να ξεσπάσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επόμενες ημέρες.

e -6 Ιαν 2017

«Βρέχει» και €δισ. κατά εκατοντάδες -€600δισ. εδώ,  €764δισ. εκεί1.

Τα μεν -σώρρα, αρκούντως προβεβλημένα εσχάτως, 'στενοχωρούν' την λογική. Τα δε -πιστωτικά έσοδα 2015, ελαχίστως προβεβλημένα, θα 'στενοχωρήσουν' (και) τους αγέννητους...

 

Eκτέλεση προϋπολογισμού 2015(βλ. και εδώ)

  • «Πιστωτικά έσοδα» (Σελ.4→Πίν.3→επιπρόσθετα στοιχεία…):

2014: €156δισ.

2015: €764δισ.

(ήτοι: 4+ αεπ 2015, 2+ εμφανές δημόσιο χρέος)

Μεταβολή «πιστωτικών εσόδων»: + €608δισ.! ΠΡΟΣ ΤΙ;

  • Χρεολύσια βραχυ/μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού (Σελ.5):

2014: €129δισ./€25δισ.

2015: €740δισ./€27δισ.

Μεταβολή «χρεολυσίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού»: + 611δισ.!  ΠΡΟΣ ΤΙ;…

(Σημειωτέα είναι για λόγους …μνήμης και η …υποπολλαπλάσια των άνω μεταβολών συνδρομή του Ε.Δ:  230φεύγα 2008-2012,  90έλα €δισ. 2015, σε περιβάλλον ‘τίτλων’ Ε.Δ υπό ‘tough discount’)

 

Έκθεση Ελεγκτικού Συνεδρίου

(πιστωτικά έσοδα του οικονομικού έτους 2015 ... ά ν ω θ ε ν  των προϋπολογισθέντων -σελ.15 έκθεσης ή σελ.17 pdf)

Στιγμιότυπο* από την έκθεση

* πηγή

 

ΥΓ

'Ψιχάλισμα' €0,6δισ. επί 1,6 εκ. κεφαλών

(προεορτίως, προ του μεθεορτίου ‘τροχίσματος' -ευρύτερα ΚΑΙ επί τούτου)

«Ευπειθώς αναφέρω» είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. …Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης*222 δημοσιονομικής πορείας η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. …θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism)βλ.αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις’ …σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί… 

Επιστολή Τσακαλώτου προς €γκρουπ&ΕΜΣ -21 Δεκ 2016

(βλ. και ‘κοινωνική επιδότηση’ 30/12...επίσης εδώ)

 

       

          Ριζίτικο-Ανωγειανός-Μαλεβιζιώτης

Stelios Petrakis Quartet: Thanassis Mavrokostas: dance - Lyre Cello - Mandura, Antonis Stavrakakis: Voice - Mandolin - Lute, Giorgos Stavrakakis : Voice - Lute, Stelios Petrakis : Composition, arrangement, sound design, lyra, lute, Voice.

 

          Αίσιο, Ειρηνικό... 2017

            -.-

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1403 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016
18:12

... «Oλοι είμαστε συνάθροιση δισεκατομμυρίων ετών μνήμης»

Ανθολογώντας...

η λέξη ΚΟΣΜΟΣ χρησιμοποιείται λανθασμένα στις άλλες γλώσσες αντί της σωστής λέξης ΣΥΜΠΑΝ, διότι ο θαυμασμός των προγόνων μας για το ΣΥΜΠΑΝ τούς έκανε να το αποκαλούν ΚΟΣΜΟ, κάτι όμορφο δηλαδή (κόσμημα κ.τ.λ.).

μουσική και Σύμπαν είναι ταυτόσημα και αν θέλετε η μουσική είναι ο συμπαντικός κώδικας που διέπει τα πάντα. Με τον όρο μουσική δεν εννοώ ένα μουσικό ρεπερτόριο διαφόρων μουσικών κομματιών αλλά τις προπατορικές παλμώσεις του Σύμπαντος.

Οι απτές πληροφορίες που πηγάζουν από τις αισθήσεις μας μάς ωθούν να βλέπουμε τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις1. Με τη νόησή μας, όμως, τον βλέπουμε σε πολλές διαστάσεις. Σήμερα η επιστήμη κάνει λόγο για 11 διαστάσεις και ποιος ξέρει στο μέλλον.

γνωρίζουμε, σύμφωνα με τη σύγχρονη Φυσική, ότι η δημιουργία του κόσμου ξεκίνησε με μία διάσταση, το μήκος που είχαν οι  υ π ε ρ χ ο ρ δ έ ς.  Εξ ου και ο ορισμός του Ευκλείδη «γραμμή εστί συνεχές μήκος απλατές». Ο  χ ρ ό ν ο ς1  δεν είναι διάσταση. Ο Αριστοτέλης τον ονομάζει «μέτρο άνευ υπόστασης». Δηλαδή είναι το μέτρο που μετρά τις μεταβολές λόγω των νόμων της γενέσεως και της φθοράς. Δηλαδή, δεν γερνάμε επειδή πέρασαν τα χρόνια. Μετράμε τη μεταβολή με χρόνια. Από εκεί με τη νοηματική μας δύναμη μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, αλλά για την ώρα αναμένουμε να τις αποδείξει η επιστήμη.

Στους «στίχους» της «Μυθωδίας» υπάρχει ποσοστό κωδικοποίησης, άλλες φορές κατά το 1/3 της λέξης και σε άλλα σημεία κατά το 1/2. Αλλά, κύριε Παπαδόπουλε, το υποτιθέμενο  μ υ σ τ ι κ ό  δεν βρισκόταν ποτέ εκεί. Είναι κάπου που ποτέ κανείς δεν ανέφερε έως σήμερα. Βρίσκεται στο μουσικό μέρος της «Μυθωδίας» και όχι στο λυρικό. Είναι το περισσότερο που μπορώ να πω. Αλλωστε, υπάρχουν και άλλα συμφωνικά έργα που έχω συνθέσει, χωρίς στίχους αυτά, βασισμένα στους κώδικες της Δημιουργίας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχα αναφέρει ότι «κάθε ανθρώπινη και ζωική και φυτική ύπαρξη, ή και αυτή ακόμη η ανόργανη ύλη, εμπεριέχει τη σφραγίδα του κύκλου της Δημιουργίας. Ο ήχος ακολουθεί πάντοτε τη συχνότητα των μεταβολών αυτού του κύκλου ως λειτουργικός κώδικας των συμπαντικών διαστάσεων και ταυτόχρονα ως γεννήτωρ. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αναδιφήσουμε στη μνήμη μας και ας θυμηθούμε. Τότε θα κατορθώσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τον κώδικα της Δημιουργίας του Σύμπαντος και κατά συνέπεια τον δικό μας. Τι υπέροχο και θείο κλειδί είναι η μουσική!». Και όσο με ρωτάτε ύστερα από αυτό, τόσο θα σας απαντώ: «Μέτρον, ρυθμός, αρμονία ίσον μουσική, η οποία μετατρέπει την ακοσμία σε κόσμο, την αταξία σε τάξη και τη δυσαρμονία σε συμφωνία».

κάτι από τον Ηράκλειτο2: Λέει ότι η φωτιά εξατμίζει το νερό αλλά και το νερό σβήνει τη φωτιά. Ο άνθρωπος, όμως, παρόλο που αποτελείται κυρίως από νερό, έχει πάντα σταθερή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει αρμονία. Διότι ο ορισμός της αρμονίας2, αν και δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ρητά, κατά τον Φιλόλαο είναι «πολυμιγέων ένωσις και δίχα φρονεόντων συμφρόνησις».

αν πάρουμε την αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ, περί συνεχούς μετακίνησης στην τροχιά των ηλεκτρονίων, αν γνώριζαν οι επιστήμονες μουσική θα ήξεραν ότι για να πας από το ντο στο σολ, δεν είσαι υποχρεωμένος να περάσεις από τα ρε, μι, φα. Η μουσική κάποτε ήταν από τους πέντε κλάδους των μαθηματικών, δηλαδή: αριθμητική, γεωμετρία, στερεομετρία, μουσική και αστρονομία. Και την εποχή των δεινών, την εποχή που γκρεμίστηκαν οι βιβλιοθήκες, που κάηκαν βιβλία, που έκλεισαν Ακαδημίες, που σταμάτησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δηλαδή την περίοδο της μεγάλης καταστροφής της Ελληνικής Σκέψης, ξεκόλλησαν, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το κομμάτι της μουσικής από τα μαθηματικά.  Γ ι α τ ί; Διότι αφαιρώντας τη μουσική, το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να υλοποιηθεί το όνειρο της επιστήμης που είναι η διατύπωση μιας γενικής θεωρίας του Σύμπαντος. Είναι ένα είδος ευνουχισμού που εξακολουθεί έως τις μέρες μας.

Η μουσική είναι η μόνη δύναμη η οποία μπορεί να συλλάβει την αλήθεια διότι ως πνευματικό εργαλείο λειτουργεί απολύτως αφαιρετικά. Η αλήθεια είναι πάντοτε αντικειμενική. δεν πήγα ποτέ στο Ωδείο, δεν έμαθα νότες, δεν ήθελα. Η μουσική υπάρχει παντού αρκεί να τη διαβάζεις. Και δεν διδάσκεται η μουσική, η μουσική εμπεριέχεται. Κολυμπάμε μέσα στη μουσική.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, όλοι είμαστε συνάθροιση δισεκατομμυρίων ετών μνήμης. Τέτοιες βουτιές αξίζει τον κόπο να τις κάνουμε. Το Σύμπαν είναι απλό αλλά ατελείωτο.

όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, η ελευθερία είναι να μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Τι είναι ελευθερία; Να μπορείς να κάνεις κι αλλιώς.

Κάποτε η Ελλάδα, αυτός ο τόπος που λέγεται Ε λ λ ά δ α , ήταν το  γ ί γ ν ε σ θ α ι.  Τώρα αυτή η λέξη έχει σβηστεί από την ελληνική μας συνείδηση και τώρα που όλοι ζητούν, δήθεν με τεράστιο ενδιαφέρον, το φάρμακο για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, μόνο μία λύση υπάρχει αντικειμενικά. Ελληνική Παιδεία. Η οποία βάλλεται ηθελημένα αλλά και από άγνοια εδώ και 1.700 χρόνια λυσσωδώς. Η  Π α ι δ ε ί α, που αποτελεί τον κορμό της μόρφωσης σε σχεδόν όλον τον κόσμο, δεν διδάσκεται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η καταστροφή της χώρας μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα λούστρο πανάκριβο και προσωρινό, η καταστροφή είχε ήδη ξεκινήσει προ πολλού.

Δεν ξέρω, όμως, πότε η Ελλάδα θα γίνει το γίγνεσθαι που πάντα ήταν. Που ο Έλληνας δημιουργούσε και έβγαινε και έξω από τη χώρα. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό.

Tα πνευματικά αγαθά που κατέθεσε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα δεν έχουν ξεπεραστεί. Γ ι α τ ί  ο Έλληνας έθετε ως μέτρο τη φύση. Δεν έκανε τον σπουδαίο. Έτσι ανακάλυψε τις αναλλοίωτες αντικειμενικές αλήθειες.

Έχουμε ξεχωριστούς ανθρώπους. Απαιτείται, όμως, το πρότυπο οργάνωσης που στηρίζεται στο ορθό και αντικειμενικό. Με άλλα λόγια, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Β.Παπαθανασίου

1:

Οι n-1 διαστάσεις είναι η «σκιά»-προβολή των n διαστάσεων.

Στον  κόσμο του αισθητού(εντός των δύο «κώνων φωτός»): Vmax=C

Στον  κόσμο του «οπουδήποτε αλλού»(εκτός των δύο «κώνων φωτός»): Vmax=Απεριόριστη => «Άχρονος» Χρόνος

2:

«Τα διαφορετικά-αντίθετα συνθέτουν την αρμονία κι όλα γίνονται κατά σύγκρουσιν -κατ' έριν»

 

 

    

    «Περιήλιον»

Inspired by the Rosetta Mission, an extraordinary and ground-breaking project by the European Space Agency [ESA] to land a probe on a comet for the first time in history, Vangelis has composed this suite of inter-connected music especially for ESA. The album marks the culmination of the 12-year mission in September 2016 and accompanies some incredible footage captured by the probe.

Mythology, science and space exploration are subjects that have fascinated me since my early childhood. And they were always connected somehow with the music I write.” – Vangelis

 


 

 

Το φεγγάρι έχει να εμφανισθεί τόσο λαμπερό & μεγάλο από τον Δεκ 1948

...Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό  π ε ρ ί γ ε ι ο (dγη-σελήνη=min) δεν είναι πολύ σπάνιος. Για παράδειγμα, «υπερσελήνη» εμφανίσθηκε στον νυχτερινό ουρανό στις 16 Οκτωβρίου*, ενώ θα επανεμφανισθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την πανσέληνο 14/11/2016* είναι πως ούτε το περίγειο παραμένει σταθερό, αφού η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης μεταβάλλεται με τον χρόνο, καθώς ο 'δορυφόρος' δέχεται βαρυτικές δυνάμεις και από άλλα ουράνια σώματα, και κυρίως από τον Ήλιο. Επομένως, η πανσέληνος(σήμερα) θα συνδυασθεί με εξαιρετικά μικρή απόσταση Σελήνης-Γης, μόλις 356.509 χιλιομέτρων...

*

...15/10/2016→246 δονήσεις – 44 ώρες, 5.5 Ροδοτόπι-Ιωάννινα

(30/10/20166.6 / 6km N of Norcia, Italy)

...13/11/2016→«είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!», 7.8 Ν.Ζηλανδία

α' ανάρτηση: 11:11 π.μ

                 -.-

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2819 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016
00:30

  

«Άκουσα για αυτή την ομάδα (σ.σ ομάδα τριμελούς ‘κορμού’ από φυσικό, ψυχολόγο και γλωσσολόγο) από επισκέπτες του νησιού. Πέρα όμως από τους αστικούς μύθους που αυτοί διέδιδαν (και που μέχρι σήμερα περιτριγύριζουν την ομάδα), πίστευα ότι βρίσκεται κάτι πιο ουσιαστικά ενδιαφέρον. Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση κατάφερα να τους επισκεφτώ και αφού επιβεβαίωσα ότι υπάρχει αξία στα λεγόμενα τους και στον τρόπο ζωής τους, αποφάσισα να ξεκινήσω την παραγωγή για την δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία προβληματισμού και συζήτησης επάνω στις ιδέες που παρουσιάζονται.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στον απόηχο της καταστροφής του Τσέρνομπιλ και του «θανάτου» της Σοβιετικής ‘Ενωσης, μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων αναζητεί την «αθανασία» στη  Γ α ύ δ ο  και την φιλοσοφία του Πυθαγόρα. Με επικεφαλής τον επιζώντα της καταστροφής, πυρηνικό φυσικό Αντρέι 1, δημιουργούν ένα κοινόβιο στο νησί και ιδρύουν μια σχολή αποκρυφισμού(...;). Η ταινία παρουσιάζει την εξέλιξη των ιδεών τους και της περιπετειώδους σχέσης τους με τους ντόπιους, καθώς είναι τώρα η σειρά της Ελλάδας να βυθιστεί στη δική της μεγάλη κρίση. Αναζήτηση βεβαιοτήτων σε μια εποχή πλήρους αβεβαιότητας».

 


 

       

►η εμπειρία...

 

 

1 Ο άνω φυσικός ισχυρίζεται ότι, μετά το ατύχημα, του προτάθηκε πειραματική φαρμακευτική αγωγή εντός νοσοκομείου. Έναν χρόνο από την εναλλακτική επιλογή (εκτός νοσοκομείου και φαρμάκων), την δική του επιλογή, ν’ αλλάξει δηλαδή τρόπο διαβίωσης και συμπεριφοράς όντας σε καθημερινή επαφή με την φύση & εργαζόμενος στην φύση, παύει κατά τα λεγόμενά του να είναι άρρωστος!... Παύει να είναι άρρωστος ο μέτοικος του ενός έτους στην Γαύδο,  α ρ μ ο ν ι κ ά  συνυπάρξας(όπως και η ομάδα του) με το έμψυχο & άψυχο περιβάλλον του νησιού (και) για τα επόμενα κάμποσα χρόνια, παρά το ‘παράτυπον’ σε σχέση με την παραμονή, βίζα, την χρήση (και) μη ιδιόκτητης γης, …

   

Αρμονικά ...μέχρι τα βήματα επί της νήσου να διαβούν το -επόμενο του πυθαγορείου- «κατώφλι», εκείνο της ιδέας ενός απολλωνείου «ναού»-αφιερώματος ⇒ ενεργοποίηση ανακλαστικών (αρχαιολογίας, δασολογίας, εκκλησίας, αυτοδιοίκησης, ...) έως επιπέδου ‘δίωξης’ -καθότι ...ολιγάριθμοι & όρθιοι * οι βηματίσαντες.

'Eνδεχομένως' παρεβλέφθη ο ηρακλείτειοςΒ49 πολλαπλασιαστής(10.000) για έκαστο των αρίστων.

 

 

      

...φθίνοντος του αυγουστιάτικου φεγγαριού της 18ης

             -.-

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
852 αναγνώστες
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016
17:46

       

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου - Ελάτα, Βέσσα, Λιθί - από τη μεγάλη σημερινή...25/7 δασική πυρκαγιά.

...η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση

N

Το άνω 'στιγμιότυπο' της Χίου - βλ. και εδώ - ελήφθη από το NASA WORLDVIEW...25/7


 

             

Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος – Pistacia Lentiscus var. Chia (οικογένεια Anacardaceae)

Είναι θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων που αναπτύσσεται αργά και παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του μετά από 40-50 χρόνια φτάνοντας μέχρι και τα 5 μέτρα στα ηλικιωμένα φυτά. Ζει πάνω από 100 χρόνια και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του. Η απόδοση του φτάνει στο μέγιστο μετά τον δέκατο πέμπτο χρόνο. Από τα 70 χρόνια και μετά η απόδοσή του πέφτει σημαντικά. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Καλλιεργούνται κυρίως οι αρσενικοί, επειδή είναι πιο παραγωγικοί. Στην αποδοτικότητα παίζει ακόμα ρόλο το πόσο μακριά είναι φυτεμένο το ένα δένδρο από το άλλο, το σκάψιμο (όταν τα χωράφια δεν σκάβονται, η απόδοση του δένδρου πέφτει) και η ποικιλία.

Ο σχίνος είναι φυτό ανθεκτικό και έχει ελάχιστες απαιτήσεις, γι’ αυτό ευδοκιμεί σε άγονα, πετρώδη και φτωχά εδάφη. Επειδή οι ρίζες του απλώνονται στην επιφάνεια του εδάφους, μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας. Οι εδαφικές απαιτήσεις του δέντρου σε υγρασία δεν είναι μεγάλες γιατί το δέντρο είναι επιπολαιόριζο και με το εκτεταμένο επιφανειακό ριζικό του σύστημα εκμεταλλεύεται πλήρως τις μικρής διάρκειας βροχές καθώς και την ελάχιστη πρωινή υγρασία. Σε εδάφη μάλιστα με μεγάλη υγρασία δυσχεραίνεται η ανάπτυξη του, επειδή εμποδίζεται ο αερισμός των ριζών του. Αντιθέτως, είναι ευάλωτο στο ψύχος, σε περιπτώσεις παγετών (φαινόμενο σπάνιο στη νότια Χίο) οπότε τα μαστιχόδενδρα καίγονται αφού η παγωνιά σκάει τις φλέβες του κορμού τους. Επιπλέον, η κακότεχνη εκμετάλλευσή του μπορεί να στερέψει την πολύτιμη ρητίνη από τον εξωτερικό φλοιό του. Νέες φυτείες προέρχονται από κλαδιά παλιών δένδρων (μοσχεύματα) και οι παλιές ανανεώνονται με καταβολάδες ή παραφυάδες. Κόβουν μόσχευμα από φυτό αποδεδειγμένα καλό και το μπήγουν στο χώμα, αφήνοντας έξω μόνο μερικά φύλλα στην κορυφή. Αν τα μοσχεύματα «πιάσουν», μετά δεν χρειάζονται πλέον ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

          dakru

Μοναδικότητα

Σχίνοι ή δένδρα αυτής της οικογένειας αποτελούν κύριο στοιχείο της Μακκίας βλάστησης των παραμεσογείων χωρών, αλλά μόνο στην Χίο, δένδρο και φύση σε μία μαγική συνταγή χαρίζουν την ευχαρίστηση, την ανακούφιση και την γιατρειά μέσα από τα πολύτιμα  δ ά κ ρ υ α  της μαστίχας. Το αξιοπρόσεκτο είναι, ότι ενώ σχίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου -στα Μαστιχοχώρια, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό.

        

Το τμήμα αυτό οριοθετείται στη βόρεια πλευρά από μια συγκεκριμένη γραμμή που ενώνει τα χωριά Λιθί, Αγ. Γεώργιος Συκούσης και Καλλιμασιά. Η γραμμή αυτή ονομάστηκε από τον γλωσσολόγο Pernot «φυσικό και μυστηριώδες όριο». Κάθε προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια πέρα από αυτό το όριο απέτυχε. Η «μοναδικότητα» αυτή, πιθανόν να οφείλεται, εκτός από τη μακρόχρονη παράδοση και σε κάποια εδαφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τα οποία ευνοούν την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου μόνο στη Χίο και στο συγκεκριμένο τμήμα της. Το γεγονός ότι το μαστιχόδενδρο δεν αναπτύσσεται επιτυχώς πουθενά αλλού στην ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα, ακόμη και στις γειτονικές ακτές της Ανατολής, δημιουργεί έκπληξη. Αναφέρονται μόνο κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες (Heldreich 1862) να μεταφερθεί η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου στην Αττική και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Κάποια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στα νησιά Αμοργός και Αντίπαρος όμως και σ’ αυτές τις περιοχές οι προσπάθειες απέτυχαν και εγκαταλείφθηκαν. Άλλες προσπάθειες που αναφέρονται από τον Pernot (1856) για να μεταφερθεί το μαστιχόδενδρο στη Ρόδο και τη Λέσβο απέτυχαν παρομοίως.

Το  π α ρ ά δ ο ξ ο  ότι σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο αλλά μόνο στη νότια Χίο καλλιεργούνται συστηματικά και παράγουν μαστίχα, πιθανόν να οφείλεται σε τρία «μυστικά».

Το πρώτο είναι το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής. Η Χίος έχει μακρόστενο σχήμα, με ψηλά δασωμένα βουνά στο βόρειο τμήμα, που συγκρατούν την υγρασία και εξασθενούν τους βοριάδες. Έτσι, το νότιο, λοφώδες κομμάτι αποκτά ένα ιδιαίτερο κλίμα, ήπιο το χειμώνα και πολύ ξηρό το καλοκαίρι. Συμβαίνει συχνά να βρέχει σε όλο το νησί, εκτός από εκεί. Τα ξηρά, ζεστά καλοκαίρια των Μαστιχοχωρίων επιτρέπουν στη μαστίχα να στεγνώσει. Αν η μαστίχα βραχεί πριν «ωριμάσει», καταστρέφεται.

Το δεύτερο μυστικό είναι ο ευγονισμός. Από τα αρχαία χρόνια οι καλλιεργητές των σχίνων της Χίου εντόπιζαν τα δένδρα που απέδιδαν περισσότερη και καλύτερη ρητίνη. Τα εκμεταλλεύονταν και τα πολλαπλασίαζαν, ώστε να δημιουργούν νέες φυτείες σχίνων με τα χαρακτηριστικά των μητρικών. Με το πέρασμα των αιώνων, ο μεθοδικός αυτός ευγονισμός δημιούργησε ένα νέο είδος σχίνου, υπερπαραγωγικού σε μαστίχα. Η σύγχρονη βοτανολογία το έχει αναγνωρίσει ως ξεχωριστή ποικιλία, με το όνομα Pistacia lentiscus var. Chia (μαστιχόδενδρο).

Το τρίτο μυστικό είναι η καλή διαχείρησή της ήδη από τους αρχαίους Χίους, που συστηματοποίησαν την καλλιέργεια των σχίνων, τυποποίησαν το προϊόν και το επέβαλαν στην αγορά.

Και οι τρεις παραπάνω παράγοντες, το μικροκλίμα, ο ευγονισμός και το εμπορικό δαιμόνιο, συνδυάστηκαν ώστε να ταυτιστεί τελικά η μαστίχα με τη νότια Χίο...

...life tear

  

          

              Στίχοι: Κώστας Φασουλάς // Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

                Ερμηνεία:Παντελής Θαλασσινός

              -.-
 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σελίδα 1 από 55123456789>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις