Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


2124 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016
18:12

... «Oλοι είμαστε συνάθροιση δισεκατομμυρίων ετών μνήμης»

Ανθολογώντας...

η λέξη ΚΟΣΜΟΣ χρησιμοποιείται λανθασμένα στις άλλες γλώσσες αντί της σωστής λέξης ΣΥΜΠΑΝ, διότι ο θαυμασμός των προγόνων μας για το ΣΥΜΠΑΝ τούς έκανε να το αποκαλούν ΚΟΣΜΟ, κάτι όμορφο δηλαδή (κόσμημα κ.τ.λ.).

μουσική και Σύμπαν είναι ταυτόσημα και αν θέλετε η μουσική είναι ο συμπαντικός κώδικας που διέπει τα πάντα. Με τον όρο μουσική δεν εννοώ ένα μουσικό ρεπερτόριο διαφόρων μουσικών κομματιών αλλά τις προπατορικές παλμώσεις του Σύμπαντος.

Οι απτές πληροφορίες που πηγάζουν από τις αισθήσεις μας μάς ωθούν να βλέπουμε τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις1. Με τη νόησή μας, όμως, τον βλέπουμε σε πολλές διαστάσεις. Σήμερα η επιστήμη κάνει λόγο για 11 διαστάσεις και ποιος ξέρει στο μέλλον.

γνωρίζουμε, σύμφωνα με τη σύγχρονη Φυσική, ότι η δημιουργία του κόσμου ξεκίνησε με μία διάσταση, το μήκος που είχαν οι  υ π ε ρ χ ο ρ δ έ ς.  Εξ ου και ο ορισμός του Ευκλείδη «γραμμή εστί συνεχές μήκος απλατές». Ο  χ ρ ό ν ο ς1  δεν είναι διάσταση. Ο Αριστοτέλης τον ονομάζει «μέτρο άνευ υπόστασης». Δηλαδή είναι το μέτρο που μετρά τις μεταβολές λόγω των νόμων της γενέσεως και της φθοράς. Δηλαδή, δεν γερνάμε επειδή πέρασαν τα χρόνια. Μετράμε τη μεταβολή με χρόνια. Από εκεί με τη νοηματική μας δύναμη μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, αλλά για την ώρα αναμένουμε να τις αποδείξει η επιστήμη.

Στους «στίχους» της «Μυθωδίας» υπάρχει ποσοστό κωδικοποίησης, άλλες φορές κατά το 1/3 της λέξης και σε άλλα σημεία κατά το 1/2. Αλλά, κύριε Παπαδόπουλε, το υποτιθέμενο  μ υ σ τ ι κ ό  δεν βρισκόταν ποτέ εκεί. Είναι κάπου που ποτέ κανείς δεν ανέφερε έως σήμερα. Βρίσκεται στο μουσικό μέρος της «Μυθωδίας» και όχι στο λυρικό. Είναι το περισσότερο που μπορώ να πω. Αλλωστε, υπάρχουν και άλλα συμφωνικά έργα που έχω συνθέσει, χωρίς στίχους αυτά, βασισμένα στους κώδικες της Δημιουργίας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχα αναφέρει ότι «κάθε ανθρώπινη και ζωική και φυτική ύπαρξη, ή και αυτή ακόμη η ανόργανη ύλη, εμπεριέχει τη σφραγίδα του κύκλου της Δημιουργίας. Ο ήχος ακολουθεί πάντοτε τη συχνότητα των μεταβολών αυτού του κύκλου ως λειτουργικός κώδικας των συμπαντικών διαστάσεων και ταυτόχρονα ως γεννήτωρ. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αναδιφήσουμε στη μνήμη μας και ας θυμηθούμε. Τότε θα κατορθώσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τον κώδικα της Δημιουργίας του Σύμπαντος και κατά συνέπεια τον δικό μας. Τι υπέροχο και θείο κλειδί είναι η μουσική!». Και όσο με ρωτάτε ύστερα από αυτό, τόσο θα σας απαντώ: «Μέτρον, ρυθμός, αρμονία ίσον μουσική, η οποία μετατρέπει την ακοσμία σε κόσμο, την αταξία σε τάξη και τη δυσαρμονία σε συμφωνία».

κάτι από τον Ηράκλειτο2: Λέει ότι η φωτιά εξατμίζει το νερό αλλά και το νερό σβήνει τη φωτιά. Ο άνθρωπος, όμως, παρόλο που αποτελείται κυρίως από νερό, έχει πάντα σταθερή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει αρμονία. Διότι ο ορισμός της αρμονίας2, αν και δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ρητά, κατά τον Φιλόλαο είναι «πολυμιγέων ένωσις και δίχα φρονεόντων συμφρόνησις».

αν πάρουμε την αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ, περί συνεχούς μετακίνησης στην τροχιά των ηλεκτρονίων, αν γνώριζαν οι επιστήμονες μουσική θα ήξεραν ότι για να πας από το ντο στο σολ, δεν είσαι υποχρεωμένος να περάσεις από τα ρε, μι, φα. Η μουσική κάποτε ήταν από τους πέντε κλάδους των μαθηματικών, δηλαδή: αριθμητική, γεωμετρία, στερεομετρία, μουσική και αστρονομία. Και την εποχή των δεινών, την εποχή που γκρεμίστηκαν οι βιβλιοθήκες, που κάηκαν βιβλία, που έκλεισαν Ακαδημίες, που σταμάτησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δηλαδή την περίοδο της μεγάλης καταστροφής της Ελληνικής Σκέψης, ξεκόλλησαν, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το κομμάτι της μουσικής από τα μαθηματικά.  Γ ι α τ ί; Διότι αφαιρώντας τη μουσική, το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να υλοποιηθεί το όνειρο της επιστήμης που είναι η διατύπωση μιας γενικής θεωρίας του Σύμπαντος. Είναι ένα είδος ευνουχισμού που εξακολουθεί έως τις μέρες μας.

Η μουσική είναι η μόνη δύναμη η οποία μπορεί να συλλάβει την αλήθεια διότι ως πνευματικό εργαλείο λειτουργεί απολύτως αφαιρετικά. Η αλήθεια είναι πάντοτε αντικειμενική. δεν πήγα ποτέ στο Ωδείο, δεν έμαθα νότες, δεν ήθελα. Η μουσική υπάρχει παντού αρκεί να τη διαβάζεις. Και δεν διδάσκεται η μουσική, η μουσική εμπεριέχεται. Κολυμπάμε μέσα στη μουσική.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, όλοι είμαστε συνάθροιση δισεκατομμυρίων ετών μνήμης. Τέτοιες βουτιές αξίζει τον κόπο να τις κάνουμε. Το Σύμπαν είναι απλό αλλά ατελείωτο.

όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, η ελευθερία είναι να μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Τι είναι ελευθερία; Να μπορείς να κάνεις κι αλλιώς.

Κάποτε η Ελλάδα, αυτός ο τόπος που λέγεται Ε λ λ ά δ α , ήταν το  γ ί γ ν ε σ θ α ι.  Τώρα αυτή η λέξη έχει σβηστεί από την ελληνική μας συνείδηση και τώρα που όλοι ζητούν, δήθεν με τεράστιο ενδιαφέρον, το φάρμακο για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, μόνο μία λύση υπάρχει αντικειμενικά. Ελληνική Παιδεία. Η οποία βάλλεται ηθελημένα αλλά και από άγνοια εδώ και 1.700 χρόνια λυσσωδώς. Η  Π α ι δ ε ί α, που αποτελεί τον κορμό της μόρφωσης σε σχεδόν όλον τον κόσμο, δεν διδάσκεται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η καταστροφή της χώρας μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα λούστρο πανάκριβο και προσωρινό, η καταστροφή είχε ήδη ξεκινήσει προ πολλού.

Δεν ξέρω, όμως, πότε η Ελλάδα θα γίνει το γίγνεσθαι που πάντα ήταν. Που ο Έλληνας δημιουργούσε και έβγαινε και έξω από τη χώρα. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό.

Tα πνευματικά αγαθά που κατέθεσε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα δεν έχουν ξεπεραστεί. Γ ι α τ ί  ο Έλληνας έθετε ως μέτρο τη φύση. Δεν έκανε τον σπουδαίο. Έτσι ανακάλυψε τις αναλλοίωτες αντικειμενικές αλήθειες.

Έχουμε ξεχωριστούς ανθρώπους. Απαιτείται, όμως, το πρότυπο οργάνωσης που στηρίζεται στο ορθό και αντικειμενικό. Με άλλα λόγια, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Β.Παπαθανασίου

1:

Οι n-1 διαστάσεις είναι η «σκιά»-προβολή των n διαστάσεων.

Στον  κόσμο του αισθητού(εντός των δύο «κώνων φωτός»): Vmax=C

Στον  κόσμο του «οπουδήποτε αλλού»(εκτός των δύο «κώνων φωτός»): Vmax=Απεριόριστη => «Άχρονος» Χρόνος

2:

«Τα διαφορετικά-αντίθετα συνθέτουν την αρμονία κι όλα γίνονται κατά σύγκρουσιν -κατ' έριν»

 

 

    

    «Περιήλιον»

Inspired by the Rosetta Mission, an extraordinary and ground-breaking project by the European Space Agency [ESA] to land a probe on a comet for the first time in history, Vangelis has composed this suite of inter-connected music especially for ESA. The album marks the culmination of the 12-year mission in September 2016 and accompanies some incredible footage captured by the probe.

Mythology, science and space exploration are subjects that have fascinated me since my early childhood. And they were always connected somehow with the music I write.” – Vangelis

 


 

 

Το φεγγάρι έχει να εμφανισθεί τόσο λαμπερό & μεγάλο από τον Δεκ 1948

...Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό  π ε ρ ί γ ε ι ο (dγη-σελήνη=min) δεν είναι πολύ σπάνιος. Για παράδειγμα, «υπερσελήνη» εμφανίσθηκε στον νυχτερινό ουρανό στις 16 Οκτωβρίου*, ενώ θα επανεμφανισθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την πανσέληνο 14/11/2016* είναι πως ούτε το περίγειο παραμένει σταθερό, αφού η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης μεταβάλλεται με τον χρόνο, καθώς ο 'δορυφόρος' δέχεται βαρυτικές δυνάμεις και από άλλα ουράνια σώματα, και κυρίως από τον Ήλιο. Επομένως, η πανσέληνος(σήμερα) θα συνδυασθεί με εξαιρετικά μικρή απόσταση Σελήνης-Γης, μόλις 356.509 χιλιομέτρων...

*

...15/10/2016→246 δονήσεις – 44 ώρες, 5.5 Ροδοτόπι-Ιωάννινα

(30/10/20166.6 / 6km N of Norcia, Italy)

...13/11/2016→«είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!», 7.8 Ν.Ζηλανδία

α' ανάρτηση: 11:11 π.μ

                 -.-

 

Το σχόλιό σας
3016 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016
00:30

  

Vimeo

«Άκουσα για αυτή την ομάδα (σ.σ ομάδα τριμελούς ‘κορμού’ από φυσικό, ψυχολόγο και γλωσσολόγο) από επισκέπτες του νησιού. Πέρα όμως από τους αστικούς μύθους που αυτοί διέδιδαν (και που μέχρι σήμερα περιτριγύριζουν την ομάδα), πίστευα ότι βρίσκεται κάτι πιο ουσιαστικά ενδιαφέρον. Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση κατάφερα να τους επισκεφτώ και αφού επιβεβαίωσα ότι υπάρχει αξία στα λεγόμενα τους και στον τρόπο ζωής τους, αποφάσισα να ξεκινήσω την παραγωγή για την δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία προβληματισμού και συζήτησης επάνω στις ιδέες που παρουσιάζονται.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στον απόηχο της καταστροφής του Τσέρνομπιλ και του «θανάτου» της Σοβιετικής ‘Ενωσης, μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων αναζητεί την «αθανασία» στη  Γ α ύ δ ο  και την φιλοσοφία του Πυθαγόρα. Με επικεφαλής τον επιζώντα της καταστροφής, πυρηνικό φυσικό Αντρέι 1, δημιουργούν ένα κοινόβιο στο νησί και ιδρύουν μια σχολή αποκρυφισμού(...;). Η ταινία παρουσιάζει την εξέλιξη των ιδεών τους και της περιπετειώδους σχέσης τους με τους ντόπιους, καθώς είναι τώρα η σειρά της Ελλάδας να βυθιστεί στη δική της μεγάλη κρίση. Αναζήτηση βεβαιοτήτων σε μια εποχή πλήρους αβεβαιότητας».

 


 

       

►η εμπειρία...

 

 

1 Ο άνω φυσικός ισχυρίζεται ότι, μετά το ατύχημα, του προτάθηκε πειραματική φαρμακευτική αγωγή εντός νοσοκομείου. Έναν χρόνο από την εναλλακτική επιλογή (εκτός νοσοκομείου και φαρμάκων), την δική του επιλογή, ν’ αλλάξει δηλαδή τρόπο διαβίωσης και συμπεριφοράς όντας σε καθημερινή επαφή με την φύση & εργαζόμενος στην φύση, παύει κατά τα λεγόμενά του να είναι άρρωστος!... Παύει να είναι άρρωστος ο μέτοικος του ενός έτους στην Γαύδο,  α ρ μ ο ν ι κ ά  συνυπάρξας(όπως και η ομάδα του) με το έμψυχο & άψυχο περιβάλλον του νησιού (και) για τα επόμενα κάμποσα χρόνια, παρά το ‘παράτυπον’ σε σχέση με την παραμονή, βίζα, την χρήση (και) μη ιδιόκτητης γης, …

   

Αρμονικά ...μέχρι τα βήματα επί της νήσου να διαβούν το -επόμενο του πυθαγορείου- «κατώφλι», εκείνο της ιδέας ενός απολλωνείου «ναού»-αφιερώματος ⇒ ενεργοποίηση ανακλαστικών (αρχαιολογίας, δασολογίας, εκκλησίας, αυτοδιοίκησης, ...) έως επιπέδου ‘δίωξης’ -καθότι ...ολιγάριθμοι & όρθιοι * οι βηματίσαντες.

'Eνδεχομένως' παρεβλέφθη ο ηρακλείτειοςΒ49 πολλαπλασιαστής(10.000) για έκαστο των αρίστων.

 

 

      

...φθίνοντος του αυγουστιάτικου φεγγαριού της 18ης

             -.-

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1429 αναγνώστες
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016
17:46

       

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου - Ελάτα, Βέσσα, Λιθί - από τη μεγάλη σημερινή...25/7 δασική πυρκαγιά.

...η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση

N

Το άνω 'στιγμιότυπο' της Χίου - βλ. και εδώ - ελήφθη από το NASA WORLDVIEW...25/7


 

             

Το μαστιχόδενδρο ή σχίνος – Pistacia Lentiscus var. Chia (οικογένεια Anacardaceae)

Είναι θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων που αναπτύσσεται αργά και παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του μετά από 40-50 χρόνια φτάνοντας μέχρι και τα 5 μέτρα στα ηλικιωμένα φυτά. Ζει πάνω από 100 χρόνια και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του. Η απόδοση του φτάνει στο μέγιστο μετά τον δέκατο πέμπτο χρόνο. Από τα 70 χρόνια και μετά η απόδοσή του πέφτει σημαντικά. Η μέση ετήσια απόδοση ανά δένδρο είναι 150-180 γραμμάρια μαστίχας ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις δένδρων που παράγουν δύο κιλά αλλά και δένδρα που βγάζουν μόνο 10 γραμμάρια. Καλλιεργούνται κυρίως οι αρσενικοί, επειδή είναι πιο παραγωγικοί. Στην αποδοτικότητα παίζει ακόμα ρόλο το πόσο μακριά είναι φυτεμένο το ένα δένδρο από το άλλο, το σκάψιμο (όταν τα χωράφια δεν σκάβονται, η απόδοση του δένδρου πέφτει) και η ποικιλία.

Ο σχίνος είναι φυτό ανθεκτικό και έχει ελάχιστες απαιτήσεις, γι’ αυτό ευδοκιμεί σε άγονα, πετρώδη και φτωχά εδάφη. Επειδή οι ρίζες του απλώνονται στην επιφάνεια του εδάφους, μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας. Οι εδαφικές απαιτήσεις του δέντρου σε υγρασία δεν είναι μεγάλες γιατί το δέντρο είναι επιπολαιόριζο και με το εκτεταμένο επιφανειακό ριζικό του σύστημα εκμεταλλεύεται πλήρως τις μικρής διάρκειας βροχές καθώς και την ελάχιστη πρωινή υγρασία. Σε εδάφη μάλιστα με μεγάλη υγρασία δυσχεραίνεται η ανάπτυξη του, επειδή εμποδίζεται ο αερισμός των ριζών του. Αντιθέτως, είναι ευάλωτο στο ψύχος, σε περιπτώσεις παγετών (φαινόμενο σπάνιο στη νότια Χίο) οπότε τα μαστιχόδενδρα καίγονται αφού η παγωνιά σκάει τις φλέβες του κορμού τους. Επιπλέον, η κακότεχνη εκμετάλλευσή του μπορεί να στερέψει την πολύτιμη ρητίνη από τον εξωτερικό φλοιό του. Νέες φυτείες προέρχονται από κλαδιά παλιών δένδρων (μοσχεύματα) και οι παλιές ανανεώνονται με καταβολάδες ή παραφυάδες. Κόβουν μόσχευμα από φυτό αποδεδειγμένα καλό και το μπήγουν στο χώμα, αφήνοντας έξω μόνο μερικά φύλλα στην κορυφή. Αν τα μοσχεύματα «πιάσουν», μετά δεν χρειάζονται πλέον ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

          dakru

Μοναδικότητα

Σχίνοι ή δένδρα αυτής της οικογένειας αποτελούν κύριο στοιχείο της Μακκίας βλάστησης των παραμεσογείων χωρών, αλλά μόνο στην Χίο, δένδρο και φύση σε μία μαγική συνταγή χαρίζουν την ευχαρίστηση, την ανακούφιση και την γιατρειά μέσα από τα πολύτιμα  δ ά κ ρ υ α  της μαστίχας. Το αξιοπρόσεκτο είναι, ότι ενώ σχίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου -στα Μαστιχοχώρια, όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό.

        

Το τμήμα αυτό οριοθετείται στη βόρεια πλευρά από μια συγκεκριμένη γραμμή που ενώνει τα χωριά Λιθί, Αγ. Γεώργιος Συκούσης και Καλλιμασιά. Η γραμμή αυτή ονομάστηκε από τον γλωσσολόγο Pernot «φυσικό και μυστηριώδες όριο». Κάθε προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια πέρα από αυτό το όριο απέτυχε. Η «μοναδικότητα» αυτή, πιθανόν να οφείλεται, εκτός από τη μακρόχρονη παράδοση και σε κάποια εδαφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τα οποία ευνοούν την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου μόνο στη Χίο και στο συγκεκριμένο τμήμα της. Το γεγονός ότι το μαστιχόδενδρο δεν αναπτύσσεται επιτυχώς πουθενά αλλού στην ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα, ακόμη και στις γειτονικές ακτές της Ανατολής, δημιουργεί έκπληξη. Αναφέρονται μόνο κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες (Heldreich 1862) να μεταφερθεί η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου στην Αττική και σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Κάποια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στα νησιά Αμοργός και Αντίπαρος όμως και σ’ αυτές τις περιοχές οι προσπάθειες απέτυχαν και εγκαταλείφθηκαν. Άλλες προσπάθειες που αναφέρονται από τον Pernot (1856) για να μεταφερθεί το μαστιχόδενδρο στη Ρόδο και τη Λέσβο απέτυχαν παρομοίως.

Το  π α ρ ά δ ο ξ ο  ότι σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο αλλά μόνο στη νότια Χίο καλλιεργούνται συστηματικά και παράγουν μαστίχα, πιθανόν να οφείλεται σε τρία «μυστικά».

Το πρώτο είναι το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής. Η Χίος έχει μακρόστενο σχήμα, με ψηλά δασωμένα βουνά στο βόρειο τμήμα, που συγκρατούν την υγρασία και εξασθενούν τους βοριάδες. Έτσι, το νότιο, λοφώδες κομμάτι αποκτά ένα ιδιαίτερο κλίμα, ήπιο το χειμώνα και πολύ ξηρό το καλοκαίρι. Συμβαίνει συχνά να βρέχει σε όλο το νησί, εκτός από εκεί. Τα ξηρά, ζεστά καλοκαίρια των Μαστιχοχωρίων επιτρέπουν στη μαστίχα να στεγνώσει. Αν η μαστίχα βραχεί πριν «ωριμάσει», καταστρέφεται.

Το δεύτερο μυστικό είναι ο ευγονισμός. Από τα αρχαία χρόνια οι καλλιεργητές των σχίνων της Χίου εντόπιζαν τα δένδρα που απέδιδαν περισσότερη και καλύτερη ρητίνη. Τα εκμεταλλεύονταν και τα πολλαπλασίαζαν, ώστε να δημιουργούν νέες φυτείες σχίνων με τα χαρακτηριστικά των μητρικών. Με το πέρασμα των αιώνων, ο μεθοδικός αυτός ευγονισμός δημιούργησε ένα νέο είδος σχίνου, υπερπαραγωγικού σε μαστίχα. Η σύγχρονη βοτανολογία το έχει αναγνωρίσει ως ξεχωριστή ποικιλία, με το όνομα Pistacia lentiscus var. Chia (μαστιχόδενδρο).

Το τρίτο μυστικό είναι η καλή διαχείρησή της ήδη από τους αρχαίους Χίους, που συστηματοποίησαν την καλλιέργεια των σχίνων, τυποποίησαν το προϊόν και το επέβαλαν στην αγορά.

Και οι τρεις παραπάνω παράγοντες, το μικροκλίμα, ο ευγονισμός και το εμπορικό δαιμόνιο, συνδυάστηκαν ώστε να ταυτιστεί τελικά η μαστίχα με τη νότια Χίο...

...life tear

  

          

              Στίχοι: Κώστας Φασουλάς // Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου

                Ερμηνεία:Παντελής Θαλασσινός

              -.-
 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2288 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016
17:12

K.Κόλμερenikos -9 Μαΐου 2016,

επομένη της Κυριακής του ‘Θωμά’

– Να μας πει πώς βλέπει την πολιτική της κυβέρνησης, αν ευνοεί την δημιουργία επενδυτικού κλίματος, αν δίνει αναπτυξιακή ώθηση, ή, αν, αντίθετα, παγώνει τις επενδυτικές προσδοκίες…(X/N)

– Κύριε X/N, ποιος τρελός επιχειρηματίας θα φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα να τα επενδύσει όταν έχουμε: κάπιταλ κοντρόλς, δέσμευση των καταθέσεων και μία τρομακτική ύφεση η οποία δεν επιτρέπει εις τον μέσο καταναλωτή να δαπανά περισσότερο από 420 ευρώ την εβδομάδα. Θα πρέπει να είναι ή εθνικός ευεργέτης ή ο άνθρωπος να είναι αποφασισμένος να χάσει τα χρήματά του.

Ξεχάστε την ανάπτυξη και ξεχάστε τις επενδύσεις.

Άλλα πράγματα θα έπρεπε προηγουμένως να μας έχουν απασχολήσει.

Από την αποψινή συζήτηση, κάθισα και την άκουσα με …θρησκευτική προσοχή. Επί δύο ώρες, διαπληκτισμοί των μεν και των δε (φίλης-κουμουτσάκος) εις την καμπούρα του ελληνικού λαού…

Τί συναπεκόμισα από όλα αυτά; …να εξηγήσουμε στον κόσμο τί ακριβώς συνέβη σήμερα. Αυτό τον αφορά και όχι οι σοφιστείες της μιας πλευράς και οι κατηγορίες της άλλης.

  1. Λοιπόν, έβγαλα το συμπέρασμα ότι το γιούρογκρουπ συμφώνησε στα δημοσιονομικά, αλλά αναμένει την νομοθέτηση των προαπαιτουμένων, με τα προληπτικά αυτά μέτρα να νομοθετηθούν εκ των προτέρων αλλά να εφαρμόζονται  α υ τ ο μ ά τ ω ς. Όλη η συζήτησις έπρεπε να έχει επικεντρωθεί στο τι σημαίνει αυτό το «αυτομάτως»! …Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου(περί προεδρικών διαταγμάτων ο λόγος) δεν χρειάζεται να πάνε εις την βουλή, άρα, μπαίνουμε σε ένα τελείως αδιευκρίνιστο πεδίο όπου τα πάντα μπορούν να επιβληθούνε εις βάρος του ελληνικού λαού χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό διότι δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αφορά και την Ευρώπη.
  2. Το δεύτερο που συναπεκόμισα είναι πως ό,τι συζητάμε θα ξανασυζητηθεί στις 24 Μαΐου(Live & Statement) και τότε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα αποφασίσει να μας δώσει τα 5,7 που είναι λίγο πιο πάνω απ’ αυτά τα οποία δικαιούμεθα.
  3. Και το τρίτον είναι ότι για το  χ ρ έ ο ς,  για το οποίο εδαπανήθηκε τόσο πολύ συζήτησις, δεν έγινε τίποτε άλλο παρά μία ανταλλαγή απόψεων στο γιούρογκρουπ και αφέθησαν τα πρώτα μέτρα για το 2018.1 Δεν μιλάμε λοιπόν για κάτι το οποίον πράγματι έγινε, κάτι το οποίον επραγματοποιήθη.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας πω ότι το χρέος -η  β ι ω σ ι μ ό τ η ς  του χρέους, σύμφωνα με τα δικά μου στοιχεία κι όχι με αυτά τα οποία λέγονται, είναι όχι απλώς αμφιβόλου ρευστοποιήσεως και πραγματοποιήσεως είναι εκτός πάσης πραγματικότητος. Το ίδιο το ΔΝΤ2 σε μια πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Wall Street Journal λέγει ότι το 2060 το δημόσιο χρέος έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα, με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία είναι  α ν ύ π α ρ κ τ α  διότι δημιουργούνται αφού εν τω μεταξύ το δημόσιο δεν έχει πληρώσει 6,7δισ ληξιπρόθεσμες οφειλές -άρα δεν πρόκειται περί πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά μάλλον περί προφανών ελλειμμάτων, λέγει λοιπόν σήμερα η wsj ότι η βιωσιμότης του δημοσίου χρέους για το 2060 είναι απολύτως αμφίβολη. Χρησιμοποιεί μάλιστα μερικά ποσοστά τα οποία ανεβάζουν το χρέος στο 258% του εθνικού προϊόντος. Σήμερα είναι περίπου στο 190. Συνεπώς δεν ομιλούμε περί εξαφανίσεως του δημοσίου χρέους, μιλάμε περί αυξήσεως του δημοσίου χρέους.

Και εκείνο που θα ήθελα επίσης να σας σημειώσω -χάριν ενημερώσεως του κόσμου- είναι ότι, την ώρα που μιλάμε εμείς γι’ αυτά τα πράγματα,

  • εις μεν το εξωτερικό έχουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραιτήσεως του αυστριακού προέδρου -του κ.Φάιμαν, γιατί; διότι ο κ.Φάιμαν  α π ε δ ο κ ι μ ά σ θ η  από τον αυστριακό λαό.
  • Το δεύτερο, που αφορά την Ελλάδα και είναι πολύ χαρακτηριστικό για την εποχή την οποίαν ζούμε, είναι ότι η ΤτΕ απεφάσισε να δώσει βιβλία επιταγών σε επιχειρηματίες που έχουν ήδη διαμαρτυρημένες επιταγές. Άρα έχουμε αρχίσει και φτάνουμε πλέον εις τον πάτο και κάνουμε  α β α ρ ί ε ς  εις βάρος της νομισματικής πολιτικής και ίσως και της νομιμότητας…

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω και εν πάση περιπτώσει δεν θα χρειαζόταν τόση μεγάλη αντιδικία. Τί έχουν αυτοί οι δύο κύριοι να χωρίσουν; Εδώ το θύμα είναι ο ελληνικός λαός. Επί εφτά χρόνια ο ελληνικός λαός κατεβαίνει την σκάλα της  δ υ σ η μ ε ρ ί α ς.

Επ’ αυτού έχει και η μια παράταξη να πει κάτι, έχει και η άλλη μια ελπίδα;

Φοβούμαι  ό χ ι !

 

«Κατ΄αρχάς βραχυπρόθεσμα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι το 2018(ΥΓ) χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς κούρεμα χρέους. Αυτές είναι οι δύο κόκκινες γραμμές. Στη συνέχεια να κινηθούμε μεσοπρόθεσμα μετά το 2018, να δούμε εάν και τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε τότε. Τέλος υπάρχει το μακροπρόθεσμο στάδιο, να δούμε δηλαδή μετά από  κ ά π ο ι ε ς  δεκαετίες ποια άλλα μέτρα θα μπορούσαμε να πάρουμε για να καταστεί βιώσιμο το χρέος χωρίς κούρεμα»...Μοσκοβισί

2  'Στρίβειν' δια του ΕΜΣ;

 


Προσθήκη 26 Νοεμβρίου 2016

Απέκλεισε κατηγορηματικά μια απομείωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην Der Standard, συμπληρώνοντας πως αν κριθεί αναγκαίο θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες αποπληρωμής του χρέους το 2018.

«...ακριβώς επειδή ελήφθησαν σκληρά μέτρα προσαρμογής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους. Κάποτε όμως, είπε ο επικεφαλής του ESM, θα αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018 θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Κι αν υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε». Κατά την εκτίμησή του ούτε το ΔΝΤ επιδιώκει μια απομείωση. Απλά θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «...Αν συνεχιστούν οι  μ ε τ α ρ ρ υ θ μ ί σ ε ις  η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να βγει από την κρίση. Καταγράφεται ήδη ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό*, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε λόγω της εσωτερικής υποτίμησης*, δηλαδή μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων. Επιπλέον μεταρρυθμίσεις είναι ωστόσο απαραίτητες, όπως για παράδειγμα στην αγορά  ε ρ γ α σ ί α ς  και τις  ι δ ι ω τ ι κ ο π ο ι ή σ ε ι ς.  Είναι όμως ευχάριστο ότι ανάπτυξη και προϋπολογισμός εξελίσσονται καλύτερα από ότι υπολογίζονταν στο πρόγραμμα*. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να βελτιωθούν».

*  :

Βλέπε: "Το 75% των Ελλήνων δεν έχει να πληρώσει" vs -λ.χ- 2012-2020: €13,25δισ κέρδη αφορούντα ΕΚΤ(SMPs) & κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης(ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας...

(δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI... ανταλλάχτηκαν λίγες μέρες νωρίτερα ώστε να εξαιρεθούν. Η επιστροφή των ANFAs και των SMPs δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, αλλά εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο των ελέγχων και των προαπαιτούμενων με τις δόσεις των δανείων. Και τα συγκεκριμένα ποσά αποδεσμεύονται μόνο εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ανάψει το πράσινο φως το Eurogroup...Ν)

(Κατά το νεοπαγές πρόγραμμα ESM -25/5/2016, «...επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα -από το οικονομικό έτος 2017- ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες...» Μοσκοβισί -Σεπ 2016)

 

ΥΓ - ...υπέρ αυταπάτης

         

«Το λογότυπο του ζωολογικού κήπου του Πίτσμπουργκ ακολουθεί κι αυτό την ίδια φιλοσοφία. Κι εδώ ενώ στην αρχή βλέπεις ένα δέντρο, στη συνέχεια παρατηρείς ότι υπάρχει ένας γορίλας, ένα λιοντάρι και ένα(;) ψάρι».

          

             «Αυταπάτες» στην Βουλή «των Ελλήνων»

 

        

          Spell (μεταξύ άλλων) ⇒ α) ορθογραφώ β) μαγεύω

Χριστός Ανέστη.

Χρόνια Πολλά

              -.-

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2489 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2016
11:46

...Να κοιταχτούμε λες κι ειν’ γιορτή, Πρωτοχρονιά.

...Δεν ειν’ ο κόσμος ιδανικός, για το ταξίδι είναι δανεικός1
    Για να ‘χει όνειρα να κάνει ο ενικός…

...Να μ’ αγαπάς εαυτέ μου σ’ έψαχνα2 παντού.
 Κι ενώ ενοχές κι αντοχές μου ‘δίναν ραντεβού
απ’ τα ακριβά μου στα πιο φθηνά κι απ’ τη φωλιά μου στο πουθενά
συναντηθήκαμε στη μέση του καιρού

Να μ’ αγαπάς, να σταθούμε εδώ σε μια γωνιά.
Να κοιταχτούμε λες κι ειν’ γιορτή, Πρωτοχρονιά.
 Να μου μιλάς σιγανά στ’ αυτί, γιατί σ’ ακούνε την νύχτα αυτή
παλιά μου όνειρα που χρόνια είχαν κρυφτεί.

   

 

 Στίχοι:Λ.Νικολακοπούλου//Μουσική:C.Libedinsky–Τρίφωνο

 

Story: A molecular biologist and his laboratory partner uncover evidence ('προτιμήσεις' ανθρώπων διάφορης γενεαλογίας και γενιάς αλλά κοινού «αποτυπώματος» ίριδας → 'προτιμήσεις' συμπίπτουσες κατά σεβαστό ποσοστό) that may fundamentally change society as we know it.

«Ἐδιζησάμην ἐμεωυτόν» τρόπον τινά, ...Εφέσιο*.

(...αι προς Νότον των Αιολικών αποικιών Ιωνικαί αποικίαι ήσαν δώδεκα: Φώκαια, Κλαζομεναί, Χίος, Ερυθραί, Τέως, Λέβεδος, Κολοφών, Έφεσος, Σάμος, Πριήνη, Μυούς, Μίλητος...)        

*«…αυτήν λοιπόν η τομή, από την μαγική συνείδηση προς την λογική σχέση με τον κόσμο, από την βαρβαρότητα προς το ‘ελληνικόν’ -σύμφωνα με την αρχαία φρασεολογία, εάν θέλομε κάπου να την εντοπίσομε ή να την εγχρονίσομε -έστω με κάποιο κίνδυνο σχηματικότητας, μπορούμε να πούμε ότι συντελέστηκε τον 6ο αι. π.χ στην Μικρά Ασία...»

«Κλέη και Πάθη του Μικρασιατικού Ελληνισμού» ~Κ.Δεσποτόπουλος.

 

     -.-

 

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'