Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


2418 αναγνώστες
Σάββατο, 2 Μαΐου 2015
20:47

Ήταν μια γλυκεία  ιωνική μαγιάτικη νύχτα όταν στην όμορφη Ελληνική πόλη, την «Γκιούρ Ιζμίρ» όπως την έλεγαν οι Τούρκοι, ψιθυριζόταν από στόμα σε στόμα και από σπίτι σε σπίτι ή είδηση :

«Έρχονται! Αύριο έρχονται».

 

   Εύζωνοι, Κορδελιό Σμύρνης

 (το ελληνικό Διοικητήριο στη Σμύρνη, βλ. και αριθμό 7)

Χιλιάδες λαού αγρύπνησε εκείνη την νύχτα στην προκυμαία, στην Αγία Φωτεινή τελέστηκε  εσπερινός, οι Σμυρνιοί δοξολογούσαν με την χαρά ζωγραφισμένη στα πρόσωπα για την λευτεριά που έφτανε…

Ο Τούρκοι σκύβουν το κεφάλι και μουρμουρίζουν «Κισμέτ… ξαναγυρίζουν στον τόπο τους οι γιουνάνηδες…». Μάταια κάποιοι δερβίσηδες στις τουρκογειτονιές του Μπαχρή Μπαμπά  φανατίζουν τους ομοφύλους τους.  O μακελάρης Νουρεντίν και ο αιμοδιψής νομάρχης Ραχμή έχουν εξαφανιστεί. Oι Νεότουρκοι όμως μοιράζουν όπλα και μαχαίρια σ’ όσους στρατολογούν. Aπό κοντά και οι Ιταλοί, συμβουλεύουν καθοδηγούν, εμψυχώνουν όσους θέλουν να προκαλέσουν και όπως γίνεται σ’ αυτές τις στιγμές, τα κατάλληλα χέρια άνοιξαν τις φυλακές και πλήθος κακοποιών ξεχύνονται για να ενισχύσουν τους Νεότουρκους. Οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στον πλοίαρχο Μαυρουδή που βρίσκεται ήδη στην «Καραντίνα» και κάνει διορθώσεις στο δρομολόγιο  της μονάδος που θα αποβιβαζόταν.

Καθώς η νύχτα αρχίζει να φεύγει, η νηοπομπή που οι Σμυρναίοι την είχαν ονομάσει «ΙΕΡΗ ΘΕΩΡΙΑ» πλησιάζει το λιμάνι της μεγαλύτερης Ελληνικής πόλης τότε, τα μεταγωγικά «Θεμιστοκλής», «Πατρίς», «Συρία», «Αθηνά», «Ατρόμητος», «Καλουτάς», «Ρέπουλης», «Αντιγόνη», «Άρης», «Ξενία», «Ουρανία», «Αργολίς», «Δελφίν», «Έλδα» και τα αντιτορπιλικά «Σφενδόνη», «Λόγχη», «Αλκυών» και «Αίγλη» προσεγγίζουν, πλησιάζουν τα πλοία της λευτεριάς.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙΣ ΕΙΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ

 

     Αυτό προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών.

   Πολεμικό Αφέρωφ, Σμύρνη 1919

 

  

    Έλληνες στρατιώτες στην προκυμαία της Σμύρνης

 

  Παρελαύνουν Εύζωνοι στην Σμύρνη.

1/38 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ
Συμμετέχει στην κατάληψη της Σμύρνης (2/5/1919) και μετά καταλαμβάνει:
στις 3-4/5 τα επάκτια πυροβολεία (Βουρλά, δυτικά της Σμύρνης)
στις 7 το Τουρμπαλί
στις 9 το Βαϊνδήριο και το Σιβρί Χισάρ
στις 11 το Αγιασολούκ
στις 12 το Αζιζιέ
στις 17 τα Θείρα
στις 19 το Οδεμήσιο
στις 20 το Αντιζεντέ, Μπιρτζέ, Αλάτσατα και Τσεσμέ
Τον Ιούνιο αναλαμβάνει τη φρούρηση σιδηροδρομικών γραμμών και στις 16-23 του μήνα συμμετέχει στους αγώνες του Αϊδινίου, στην εγκατάλειψη και ανακατάληψη της πόλης και στην καταδίωξη των τούρκων νότια του Μαιάνδρου(προς τη Τζίνα). Μετά απ’ αυτά συμμετέχει στην κατάληψη του Ομερλού (4/7) κι εκτελεί αποστολές προφυλακών.

5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ
Μεταφέρεται από τη Ρουμανία στη Σμύρνη στις 16-19/5/1919 κι αποκρούει τουρκικές επιθέσεις στο Παπαζλί, ενώ συμμετέχει και σ’ επιθετικές αποστολές.

 Εορταστικό κλίμα

[...] Συνολικά, στο τέλος Ιουνίου 1919 υπάρχουν στη Σμύρνη:
39 Τάγματα
48 ορειβατικά Πυροβόλα
24 Πεδινά Πυροβόλα,
700 σπάθες
4 αεροπλάνα
Στα τέλη Ιουλίου 1919 η δύναμη του Α’ Σ.Σ. είναι
1.189 αξιωματικοί
34.542 οπλίτες
η δύναμη της ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ είναι:
304 αξιωματικοί
10.375 οπλίτες
η δύναμη της ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ είναι:
302 αξιωματικοί
7.628 οπλίτες

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η δύναμη του ελληνικού στρατού στη Μικρασία

το καλοκαίρι του 1919 είναι 1795 αξιωματικοί και 52.545 οπλίτες

(βλ. αναλυτική δομή στην πηγή)

 

Ο Παρασκευόπουλος στη Σμύρνη, 1919

2 Μαΐου 1919 

Ο ήλιος της λευτεριάς φωτίζει την θάλασσα του Ερμαίου κόλπου, από ψηλά τα Μαστούσια όρη  που ο θρύλος λέει ότι ήταν δύο αδέλφια που απολιθώθηκαν και έγιναν κορφές μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους λάμπουν χαμογελούν, όλη η πόλη λάμπει σήμερα…

7:50

Ο σαλπιγκτής του «Πατρίς» σαλπίζει το Ελευθερωτήριο και μέσα σε φρενίτιδα ενθουσιασμού αποβιβάζονται οι εύζωνοι του 1/38, ο πρώτος τσολιάς σκύβει και φιλά το χώμα της ελεύθερης Σμύρνης, αγκαλιές ανοίγουν να υποδεχτούν, δάκρυα, φιλιά, κουνιέται η γη, κτυπούν  οι καμπάνες της Σμύρνης χαρμόσυνα, ο λαός φωνάζει «Ελλάς Ανέστη» και ο Χρυσόστομος, ο άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης γονατίζει με λυγμούς μπροστά στην Λέσχη των Κυνηγών και ευλογεί την σημαία ψάλλοντας «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Χιλιάδες λαού ψάλουν «Υπερμάχω στρατηγώ», ο σειρήνες των πλοίων δονούν την ατμόσφαιρα, πλήθος Ελληνικές σημαίες στα χέρια μικρών και μεγάλων, πως ράφτηκαν τόσες σημαίες σε μια νύχτα; Οι Σμυρνιωτοπούλες ραίνουν με άνθη και ροδόνερο το τάγμα του Τζαβέλα, οι Σμυρνιοί στολίζουν με λουλούδια τα όπλα των τσολιάδων και η φωτογραφία του Βενιζέλου(...) παντού στα χέρια όλων. Αυτή ήταν η Σμύρνη για τον στρατό που κατέβαινε από τα πλοία, μια μεγάλη αγκαλιά, και αφού είδαν τον στρατό μας έτρεξαν στο νεκροταφείο, όπου εκτυλισσόντουσαν σκηνές που δεν ξαναείδε ανθρώπινο μάτι:

Με στεφάνια, όπως στην ανάσταση, πήγαν στους κεκοιμημένους προγόνους για να αναγγείλουν  το μεγάλο γεγονός:

«Σήκω πατέρα, ήρθαν…»

«Ήρθαν, ξυπνήστε…»

Γι’ αυτό τον λαό που παραληρούσε, υπήρχε μόνο η Ελλάδα που έστελνε τα παιδιά της να τους ελευθερώσει, όπως την Μακεδονία, την Κρήτη, τα νησιά  και την Ήπειρο. Τον ιερό αυτό πόλεμο αργότερα κάποιοι μικρόψυχοι (Γούναρης, Καλούδης ΚΚΕ κα) τον ονόμασαν αποικιακό!!! Και να σκεφτείς ότι σε κάθε πόλη που έμπαινε ο τσολιάς, αυτή την συμπεριφορά του επεφύλασσαν οι Μικρασιάτες. Όχι από υπολογισμό αλλά γιατί έτσι ένοιωθαν. Για τον στρατό μας, παντού, ανοίχτηκε το καλύτερο δωμάτιο για να τον φιλοξενήσει.  Παντού του προσέφεραν άδολα, πολλές φορές και από το στέρημα. Η Μικρά Ασία υποδεχόταν τον ελευθερωτή αδελφό από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και μετά από λίγο, χιλιάδες παιδιά της ανατολής πρόθυμα μπήκαν στις γραμμές αυτού του στρατού για να υπερασπιστούν  την  γ η  των α γ ί ω ν,  μεραρχία Κυδωνιών, μεραρχία Σμύρνης κάθε πόλη και μια μεραρχία. Και οι άρχοντες, ο πλούτος του τόπου, άνοιξαν τα κεμέρια τους να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια. Ένα έθνος ενωμένο. Μέχρι που η διχόνοια του διχασμού, Βενιζελικοί-Βασιλικοί, μούχλιασαν τον αγέρα, σάπισαν τα μυαλά, σκλήραναν τα μάτια, αδελφός κατά αδελφού. Αλλά τώρα όλα αυτά ήταν μακριά. Τώρα ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΙΑ.

Και οι Τούρκοι ;

Το τάγμα του Τζαβέλα βαδίζοντας κατά τετράδες μπροστά  από το διοικητήριο και τις φυλακές δέχεται εχθρικά πυρά...

10:30

Δύο εύζωνοι πέφτουν, το πλήθος πανικοβάλλεται, μέσα στην σύγχυση ο Τζαβέλας δίνει εντολή για την αντιμετώπιση της εχθρικής ενέδρας, γρήγορα η τουρκική μικροαντίσταση που είχε οργανωθεί, όπως αποδείχτηκε από τους Ιταλούς, διαλύεται.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ

Οι Ιταλοί από ημέρες είχαν εκπονήσει σχέδιο εκτεταμένων  ταραχών με σκοπό την ματαίωση της κατάληψης της Σμύρνης από τον Ελληνικό στρατό, το σχέδιο αυτό προέβλεπε, ενέδρες στους δρόμους  πυροβολισμούς από ξενοδοχεία ακόμα και από βάρκες κατά την αποβίβαση του στρατού, διάδοση φημών ότι θα τορπίλιζαν τα Ελληνικά πλοία κλπ έτσι θα δημιουργείτο ένα κλίμα αρνητικό για τους Έλληνες  και θα πρότειναν την διοίκηση της πόλης να την αναλάβουν οι ίδιοι, πράγμα που έκαναν προς τον Άγγλο ναύαρχο Κάλθορπ μόλις γίνηκε το επεισόδιο με το τάγμα Τζαβέλα.

Οι σποραδικές συμπλοκές που σημειώθηκαν είχαν απολογισμό 22 νεκρούς (20 πολίτες, 2 εύζωνοι ), οι ηρωικοί πρωτομάρτυρες Εύζωνοι ήταν οι: Βασίλειος Δάλαρης και Γεώργιος Παπακώστας. Οι Έλληνες απεκατέστησαν γρήγορα την τάξη για όλη την υπόλοιπη ημέρα και προέβησαν σε πολυάριθμες συλλήψεις.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ

Η μεταβίβαση της πόλης από την τουρκική κατοχή στην Ελληνική διοίκηση ολοκληρώθηκε τις επόμενες μέρες, όλα τα προάστια της πόλης απελευθερώθηκαν και διοικητικά οργανώθηκαν. Στον Μπουρνόβα , το Κορδελιό, το Βουτσά το Σεβδίκιοι και τον Κουκλουτζά αποβιβάστηκε πυροβολικό υπό τον ταγματάρχη Σπ Τραυλό και φρούραρχος Σμύρνης ανέλαβε ο Συνταγματάρχης Χ Τσερούλης.

Στις 3/5/1919 στην Αγία Φωτεινή ο Άγιος Χρυσόστομος τελεί νεκρώσιμη ακολουθία για τους φονευθέντας ευζώνους και ο ανεξίκακος άγιος επισκέπτεται τους συλληφθέντας Τούρκους για να τους παρηγορήσει. Πόσοι άραγε από αυτούς θα πάρουν ενεργό μέρος μετά τρία χρόνια στο μαρτύριό του1; Φροντίζει μάλιστα να μετατρέψει το μητροπολιτικό μέγαρο σε άσυλο για όσους Τούρκους φοβούνται και θέλουν προστασία. Tέλος ο πρώτος που στέλνει συγχαρητήριο τηλεγράφημα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου...

«Αληθώς Ανέστη! Εκκλησία και λαός Σμύρνης …»

...οι υπόδουλοι καταλαβαίνουν καλύτερα από λευτεριά.

Την ίδια ημέρα ο αντιπρόεδρος Ρέπουλης  διεξαγάγει ανακρίσεις για τα επεισόδια και καθησυχάζει Τούρκους προκρίτους και ιερωμένους καθώς και προσωπικότητες των μειονοτήτων, επισκέπτεται σημεία της πόλης προκειμένου να καθησυχάζει φόβους αντεκδικήσεων, σε ένα καφενείο μάλιστα δίνει 25 δραχμές για ένα καφέ αντί δίδραχμο και λέει στον έκπληκτο καφετζή όταν του έφερε τα ρέστα: «Κράτησε τα. Που να φανταστώ πως θα ερχόμουν στην Σμύρνη να πιω καφέ». Ο λαμπρός αυτός άνθρωπος έμεινε στην πόλη μέχρι την άφιξη του Πολιτικού Συμβούλου των Ελληνικών Δυνάμεων Αρ.Στεργιάδη, ο οποίος αποδείχθηκε θηριώδης χριστιανομάχος και σατράπης της Ιωνίας, ο «οφθαλμός της Αγγλίας», σκέψου ότι για τα πιο πάνω επεισόδια που προξένησαν οι Τούρκοι διέταξε να δοθούν αποζημιώσεις για τυχόν υλικές ζημίες σε Τουρκικές περιουσίες και να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στους Έλληνες «υπευθύνους»… ο άνθρωπος αυτός δεν τόλμησε να έρθει στην Ελλάδα μετά το 1922, η Ελλάδα δεν τον ανεχόταν μήτε και μετά τον θάνατό του, εκεί στα ξένα έμεινε αυτός ο σκληρός άνθρωπος, πεσκέσι στα αφεντικά του…

Απόφοιτοι Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης 1910

Στην Σμύρνη υπήρχε ένας Ελληνισμός ζωντανός και δημιουργικός.

 

πηγή

Βλέπε επίσης: Μικρασιατική Εκστρατεία: Ο Ελληνικός Στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη

1:  Μαρτυρία(30/9/1922) για το «χάλασμα» του Δεσπότη, από αυτόπτη: τον τουρκοκρητικό φύλακα του -ακαδημαϊκού και κοινωνήσαντος την εν λόγω μαρτυρία 60 χρόνους μετά- Γ.Μυλωνάκη, εγκλείστου σε 'υπόγειο' του Διοικητηρίου Σμύρνης(πηγή)


 

   

       -.-

Το σχόλιό σας
930 αναγνώστες
Σάββατο, 4 Απριλίου 2015
01:46

«Αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια...

Όταν ήμουνα παιδί, είχα πολλές θείες και απ’ όσο θυμάμαι πολύ λιγότερους θείους. Την θεία Ριρή, την θεία Σάσσα, την θεία Ντούντα, την θεία Αργίνη, την θεία Άννα καί βέβαια την θεία Λιλίκα ή «tante Lilli», που μας ενδιαφέρει εδώ. Η θεία Λιλίκα ήταν, εκείνο το τρυφερό και σπάνιο πια είδος γυναίκας, σπουδασμένο στις καλόγριες της Νάξου, μέ έντονη μουσική καί θρησκευτική παιδεία και πάντα έτοιμη για προσφορά στον πονεμένο συνάνθρωπό της. Όταν η θεία Λιλίκα ήθελε να μου πει κάτι μυστικό, ή που να μην το καταλαβαίνουν οι άλλοι, μίλαγε πάντα γαλλικά. Έτσι, μεγάλωσα νομίζοντας ότι τα γαλλικά είναι μια από τις μυστικές πλευρές της ελληνικής γλώσσας. Μπορεί και να ’ναι τελικά έτσι. H «tante Lili» λοιπόν, ήταν εν πολλοίς υπεύθυνη για την μουσική παιδεία μου (και δεν εννοώ βέβαια τις σπουδές, αλλά την αγάπη, η οποία είναι και η μόνη αξιόλογη παιδεία) και ήταν και αυτή που πρώτη μου μίλησε για τον Άγγελο Ταξιδευτή.

Ήμουνα πολύ μικρός όταν με πήγε στην λυρική σκηνή να ακούσω τον Rigoletto του Giuseppe Verdi. Σε όλη την παράσταση μου εξηγούσε την υπόθεση και τους στίχους, sotto voce και πολύ συγκινημένη. Ιταλική όπερα σέ γαλλο-ελληνική, θρησκευτική απόδοση. Κι όμως ως τα σήμερα, που υποτίθεται ότι κι εγώ ασχολούμαι με ό,τι και ο Verdi, θεωρώ αξεπέραστες τις μελωδίες του και τον θεωρώ ακόμα τον αγαπημένο μου συνθέτη. Είναι ο Verdi για μένα, πολύ πιο Έλληνας από πολλούς κατ’ όνομα Έλληνες συνθέτες, γιατί έγραψε με πόνο ψυχής όλες αυτές τις υπέροχες, διαχρονικές μελωδίες. Άλλωστε Ελληνικό, δεν μπορεί τελικά παρά να είναι, μόνο το καλό.

Στον δρόμο λοιπόν για το σπίτι κι ενώ σιγοτραγουδούσαμε αγκαλιασμένοι το «Φτερό στον άνεμο», ρώτησα την θεία Λιλίκα: «Πώς έρχεται η μουσική»; Κι εκείνη μου απάντησε: «Την στέλνει ο Άγγελος Ταξιδευτής, μές’ την πνοή του ανέμου». Όπως καταλαβαίνετε δεν κοιμήθηκα εκείνο το βράδυ ονειρευόμενος δυστυχισμένους καμπούρηδες γελωτοποιούς, κακούς σεξομανείς πρίγκηπες, μαγευτικά παλάτια, την γλυκειά ξανθομαλούσα Gilda και προσευχόμενος στον άγνωστό μου ακόμη Άγγελο Tαξιδευτή, να πάρει κι εμένα μέσα στην πνοή του ανέμου, στην μαγική ιταλο-γαλλο-ελληνικο-θρησκευτική χώρα, της μουσικής και του ονείρου. Την άλλη μέρα, παρακάλεσα την θεία Λιλίκα να μου διηγηθεί την ιστορία του Άγγελου Ταξιδευτή και της πνοής του ανέμου και να μου εξηγήσει όλα όσα μπορούσε για την μουσική, τους στίχους και τις μπερδεμένες στο μυαλό μου, γλώσσες, νότες και πατρίδες.

Να λοιπόν με λίγα λόγια η ιστορία του Άγγελου Ταξιδευτή και της πνοής του ανέμου, όπως μου την διηγήθηκε η θεία Λιλίκα τότε και όπως εγώ την θυμάμαι σήμερα.

"Μια φορά κι έναν καιρό, έφτιαξε ο Θεός τον κόσμο. Έφτιαξε και τους Αγγέλους για να Τον υπηρετούν αλλά και για να μας προσέχουν, γιατί εμείς από τότε, εύκολα χάναμε τον δρόμο μας. Σε κάθε χώρα έδωσε κι έναν Άγγελο πάνω απ’ όλους τους άλλους Αγγέλους για να την προσέχει και να την βοηθάει. Στην δική μας χώρα έδωσε τον Άγγελο Ταξιδευτή. Αυτός ο Άγγελος, ήταν παρών σε όλη την ιστορία της χώρας μας. Ήταν παρών στην Αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο, στην Τουρκοκρατία, στην Μικρασία, στον Πόντο, όπου εν ολίγοις υπήρξαν ή υπάρχουν Έλληνες και ελληνικά χώματα και βέβαια είναι κοντά μας και σήμερα και θα είναι, ως την δευτέρα παρουσία του Χριστού στην γη, όποτε αυτή αμήν και έρθει. Ο Άγγελος Ταξιδευτής, βοηθάει τους Έλληνες σε ό,τι καλό του ζητάνε. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κι έτσι και δεν βοηθιούνται αλλά και δίνουν χώρο και υπόσταση στο κακό. Μεγαλώνοντας όμως, Σταμάτη μου, θα καταλάβεις και αυτά που σου λέω και πολύ περισσότερα, φτάνει να μην πάψεις να πιστεύεις στον Θεό και να αφουγκράζεσαι πάντα, την μουσική μές’ την πνοή του ανέμου".

Αυτά τα λίγα και τελείως άσχετα και με την εποχή αλλά και την «πραγματικότητα» στην οποία σήμερα ζούμε, είχα να σας μεταφέρω από κάποιες, όχι απαραίτητα ακριβείς, παιδικές μου αναμνήσεις. Ο Θεός να προσέχει την Ελλάδα μας, όλες τις θείες, τους θείους και λοιπούς συγγενείς μας, τους φίλους αλλά και τους εχθρούς μας και πάντα να κρατάει κοντά μας, τον Άγγελο μας, τον Ταξιδευτή».

Σταμάτης Σπανουδάκης

 

     

        Byzantine route (Δρόμος Βυζαντινός)
      Composed & arranged by Stamatis Spanoudakis
          From the CD "Alexandros II"

     

      Καλή Ανάσταση!

       -.-

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1062 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015
19:02

   

        Mark Knopfler - The Long Road


Με τη βοήθεια του πραγματογνώμονα Απόστολου Δελτσίδη προβλήθηκαν τα αρχεία της παλιάς σε αντίγραφο και της νέας λίστας Λαγκάρντ στο Ειδικό Δικαστήριο, έτσι ώστε οι δικαστές να έχουν πλήρη εικόνα. «Ούτε στις ΗΠΑ δεν γίνονται τέτοια πράγματα», σχολίασε με χιούμορ ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος. Κατά την προβολή, οι δικαστές είδαν ότι τα αρχεία στην νέα λίστα που εστάλη από τη Γαλλία ήταν 2062, ενώ αντιθέτως στην παλιά ήταν 2059. Δηλαδή, έλειπαν τρία αρχεία με τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπΟικ. Η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζήτησε να ανοιχτούν και να προβληθούν όλα τα αρχεία τα οποία, όπως διαπιστώθηκε κατά την εγκληματολογική έρευνα, ανοίχτηκαν από διάφορους χρήστες. Στις 30/9/2010 ανοίχτηκαν 24 αρχεία τα οποία παρουσιάστηκαν ένα - ένα στο δικαστήριο. Η υπεράσπιση επισήμανε ότι από την αναζήτηση με το όνομα Παπανδρέου εντοπίζονται 13 αρχεία, αλλά ανοίχτηκαν μόνο τα τρία. Επισημάνθηκε ακόμα ότι οι όροι που αναζητήθηκαν ήταν Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Κοζάνη και ζητήθηκε ο μάρτυρας να αναπαραστήσει τις αναζητήσεις. Σε αναζήτηση με κριτήριο PAPACONSTANTIN εντοπίστηκαν δύο αρχεία.  Η υπεράσπιση επισήμανε ότι το πρώτο από αυτά δεν έχει ανοιχτεί την επίμαχη ημερομηνία. Στη συνέχεια η αναζήτηση έγινε με τον όρο PAPAKONSTANTIN και εντοπίστηκαν δυο αρχεία που αφορούν τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού. Η υπεράσπιση επισήμανε ότι τα επίμαχα αρχεία δεν ανοίχτηκαν εκείνη τη νύχτα. Με τον όρο KOZANI εντοπίστηκαν πέντε αρχεία για τα οποία επίσης επισημάνθηκε ότι δεν ανοίχτηκαν τη νύχτα που ο πρώην υπουργός φέρεται να παρέλαβε τη λίστα* Λαγκάρντ. Όταν η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να δει και τα ποσά από ορισμένους λογαριασμούς το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να εξετάσει αν αυτό μπορεί να γίνει σε δημόσια συνεδρίαση. Ν

* "Τον Δεκέμβριο του 2008 οι ελβετικές αρχές άσκησαν διώξεις εναντίον του (Φαλτσιάνι) και τότε εκείνος κατέφυγε στη Νότια Γαλλία. Εκεί ο Φαλτσιάνι ήταν ασφαλής, αφού οι Γάλλοι δεν εκδίδουν ποτέ πολίτες τους σε ξένη χώρα. Μπορούσε επίσης λόγω διπλής υπηκοότητας να ταξιδεύει και στην Ιταλία που είχε τον ίδιο νόμο! Όμως ένα μήνα μετά ελβετός δικαστής ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να εκδώσουν ένα ένταλμα με το οποίο θα γινόταν κατ' οίκον έρευνα. Όλα κατασχέθηκαν αλλά αντί να τα επιδώσουν στις ελβετικές αρχές οι Γάλλοι άρχισαν να αναζητούν στις λίστες τους δικούς τους φοροφυγάδες!1 Τον Μάϊο του 2010 το Παρίσι έδωσε στην Μαδρίτη τα στοιχεία 659 Ισπανών πολιτών. Μεταξύ αυτών ήταν και το όνομα του πατέρα του Προέδρου της τράπεζας Santander ο οποίος ήρθε σε διακανονισμό με το ισπανικό δημόσιο και πλήρωσε 200 εκ. ευρώ για να κλείσει η υπόθεση"

1α  [...] η υπογραφή μιας φορολογικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας θα απέφερε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 10-15 €δισ. ... η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι σήμερα ελάχιστα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή ... οι διεθνείς πιστωτές δεν ζητούν επιτακτικά από την Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες [...] dw

1β  Επιστολή-βόμβα με την οποία περιγράφονται και αναδεικνύονται σημαντικά προβλήματα και αδυναμίες που εμποδίζουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των ελέγχων σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής οικονομικά ισχυρών, με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων, μη δικαιολογούμενων από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, απέστειλε πρόσφατα ο οικονομικός εισαγγελέας του ΣΔΟΕ Παν. Αθανασίου στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.[...] Ν

Την άποψη μιας «άλλης διαδρομής», Γενεύη-Υερσέη(προσφάτου ενδιαφέροντος-Γκίκα), βλέπε εδώ.


Να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-‘99, προτείνει η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από μίζες των εξοπλιστικών. Μεταξύ αυτών, όπως κατονομάστηκαν από την εισαγγελέα, είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και οι πρώην υπουργοί Γιάννος Παπαντωνίου και Βάσω Παπανδρέου. Το αίτημα είχαν υποβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας ότι η κατάθεση τους είναι σημαντική. Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα, προκειμένου να αποφασίσει. €2d


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

*  εδάφιο 2 της παρ.1 του άρθρου 60 του ν3601/2007...

«...η γνωστοποίηση τέτοιων εμπιστευτικών πληροφοριών(σ.σ  παράδοση εκ της ΤτΕ αυτούσιας της έκθεσης Blackrock) είναι επιτρεπτή αποκλειστικώς προς παραλήπτες που αναφέρονται στον νόμο, μεταξύ των οποίων και η νομοθετική εξουσία, αλλά μόνο υπό την μορφή Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής όταν διενεργούν τακτική ανάκριση...»

  • ΠτΒ(...πλέον) Ζ.Κωνσταντοπούλου: «Είναι στοίχημα για τη Δημοκρατία η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης και η λογοδοσία. Να υπάρξει εξυγίανση του δημοσίου βίου1» zoikonstantopoulou.gr

1  Ένοχος για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος κρίθηκε ο πρώην υπ.οικ Γ. Παπακωνσταντίνου από το Ειδικό Δικαστήριο δύο μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη πως δεν υφίσταται καν έγγραφο για να νοθευτεί...!– ενώ οι δικαστές αποφάσισαν ότι είναι  αθώος για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας N

 

Προσθήκη 17/3

Ανακοινώθηκε η σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημοσίου Χρέους. Σύμφωνα με τον κανονισμό 472, άρθρο 7, §9(E.U/Μάιος'13):

«Ένα κράτος μέλος το οποίο αποτελεί αντικείμενο προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, διενεργεί πλήρη λογιστικό έλεγχο των δημοσίων οικονομικών του έτσι ώστε, κυρίως, να  α ξ ι ο λ ο γ ή σ ε ι  τους λόγους που το έφεραν στη συσσώρευση της υπερβολικής χρέωσης, αλλά και για να  α π ο κ α λ ύ ψ ε ι  ενδεχομένως παρατυπίες».

Έτσι «λαδώναμε» τα πολιτικά κόμματα H Δημοκρατία-Το Χρέος και οι Ζ.Γκάμπριελ και Θ.Τσουκάτος

         -.-

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
674 αναγνώστες
8 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015
18:39

     

        Η καθημερινότητα των ανθρώπων

          κατά την δύσκολη ανάρρωση της μεταπολεμικής Ελλάδας...

       Σπάνιο φωτογραφικό υλικό*

 

«Ας ξαναδιαβάσουµε την ιστορία µέσα από τις φωτογραφίες.

Ο Εµφύλιος µόλις έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι, µέσα σ’ αυτή τη χαώδη κατάσταση, προσπαθούσαν να οργανώσουν τη ζωή τους. Ο αγώνας γινόταν για ένα πιάτο φαΐ, για ένα τρύπιο παντελόνι ή φουστάνι, για ένα ζευγάρι παπούτσια, που είχαν βαρεθεί να πηγαινοέρχονται στον τσαγκάρη. Για να βρεθούν όµως κι αυτά, ο αγώνας γινόταν κυρίως για τη δουλειά, για το µεροκάµατο. Οι διάφορες συντεχνίες , συγκεντρωµένες σε γνωστά στέκια, περίµεναν από τα ξηµερώµατα τους εργολάβους, αλλά και απλούς ιδιώτες, για να τους δώσουν δουλειά. Η διαπραγµάτευση σκληρή, αδυσώπητη, απάνθρωπη µερικές φορές! Οι ανειδίκευτοι και τα παιδάκια, στις δουλειές του ποδαριού. Κάλτσες, τσατσάρες, πιαστράκια, καθρεφτάκια, ξυραφάκια και ότι χωρέσει ο νους σου, που να µπορεί όµως να χωρέσει, σ’ ένα τελάρο κρεµασµένο από το λαιµό. Σ’ όλους αυτούς, µπορείς να προσθέσεις και τους χιλιάδες επαρχιώτες, που έφταναν κάθε µέρα µε τρένα και λεωφορεία, εγκαταλείποντας τα χωριά τους, µε την ελπίδα µιας καινούργιας ζωής. Η εσωτερική µετανάστευση κράτησε χρόνια και χρόνια ώσπου η Αθήνα η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, γίνουν τα σηµερινά τέρατα, που όλους µας δυναστεύουν. Τα τεφτέρια των τσαγκάρηδων, των ραφτάδων και πιο πολύ των µπακάληδων, έπαιρναν κάθε µέρα φωτιά. «Μισή οκά ζάχαρη, µισή ρύζι, ψωµί και … γράφτα!». Οι δρόµοι χωµάτινοι, νερό από τις βρύσες στις γωνιές των τετραγώνων και ηλεκτρικό ρεύµα, µόνο για το ένα τρίτο των Ελλήνων!...»

* πηγή scribd: ιστολόγιο «ζάχαρη»

 

     

Τὴν ὡραιότητα τῆς παρθενίας σου καὶ τὸ ὑπέρλαμπρον τὸ τῆς ἁγνείας σου, ὁ Γαβριὴλ καταπλαγείς, ἐβόα σοι Θεοτόκε· ποῖόν σοι ἐγκώμιον προσαγάγω ἐπάξιον; τί δὲ ὀνομάσω σε; ἀπορῶ καὶ ἐξίσταμαι. Διὸ ὡς προσετάγην βοῶ σοι· Χαῖρε, ἡ Κεχαριτωμένη.

       -.-

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
732 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015
15:18

Η Μητέρα Χίλντγκραντ βον Μπίνγκεν έζησε μεταξύ 1098-1179. Την αποκαλούσαν μυστικίστρια. Έβλεπε οράματα εντελώς ξύπνια. Όπως δήλωσε κατηγορηματικά πριν πεθάνει, όσα έγραψε προέρχονται από ουράνιες εικόνες και λόγια. Ο πάπας Ευγένιος ο 3ος αναγνώρισε επίσημα το ενορατικό της χάρισμα και μετά από 800 χρόνια οι φαρμακευτικές της γνώσεις αναγνωρίστηκαν από την σύγχρονη ιατρική.

Ο δρ Χέρτζκα παθολόγος σε ένα από τα βιβλία του αναφέρει την συνταγή για το κρασί της καρδιάς. Αυτή η συνταγή έχει μεγάλη επιτυχία σε όλες τις καρδιακές διαταραχές και αδυναμίες και όπως αναφέρει ο δρ Χέρτζκα το χρησιμοποιεί καθημερινά στην εξάσκηση του επαγγέλματος του. Η συνταγή έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και προσφέρει σημαντική ανακούφιση και από τη στηθάγχη.  

Η συνταγή έχει ως εξής:

Βάζουμε 10 φρεσκομαζεμένους βλαστούς μαϊντανού, σε 1 λίτρο αγνό κρασί. Προσθέτουμε 2 κουταλιές τις σούπας ξύδι από κρασί. Σιγοβράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά(προσοχή γιατί αφρίζει πολύ). Κατόπιν προσθέτουμε 300 γρ αγνό μέλι και σιγοβράζουμε για άλλα 4 λεπτά. Το βγάζουμε από την φωτιά, το στραγγίζουμε και το εμφιαλώνουμε ενώ είναι ακόμα ζεστό. Τα μπουκάλια θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πλυθεί καλά με δυνατό αλκοόλ. Σφραγίζουμε καλά. Το ίζημα που σχηματίζεται δεν βλάπτει και μπορούμε να το πιούμε.

Ο δρ Χέρτζκα λέει ότι, όποιο κρασί και να χρησιμοποιήσετε λευκό ή κόκκινο, δεν έχει σημασία αρκεί να είναι αγνό και θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά την συνταγή. Προσθέστε το μέλι μετά την πρώτη βράση. Το μέλι πρέπει επίσης να βράσει, μην φοβάστε το βράσιμο. Όταν νιώθετε ενοχλήσεις στην καρδιά πάρτε 1,2,3 ή και περισσότερες κουταλιές της σούπας από το κρασί ημερησίως και όλοι οι πόνοι της καρδιάς που προκαλούνται από καιρικές αλλαγές ή συγκινήσεις θα εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ή να φοβάστε, γιατί δεν βλάπτει καθόλου.  

Απόσπασμα από το βιβλίο  "ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ"  της ΜΑΡΙΑΣ ΤΡΕΜΠΕΝ.

botanakaiygeia.blogspot

Υ σ τ ε ρ ο λ ό γ ι ο

Στο θέμα δεν εμπίπτουν τόσο οι διαβεβηκότες τον ισχαιμικό Ρουβίκωνα, δεχθέντες ήδη την αρωγή της καρδιοχειρουργικής ή(και) αγγειοπλαστικής και λαμβάνοντες την εν συνεχεία δέουσα φαρμακευτική υποστήριξη, όσο οι καθ' υπόδειξιν καρδιολόγου τελέσαντες την σειρά των προβλεπομένων διαγνωστικών βημάτων και διαγνωσθέντες* ...υπόχρεοι αλλαγής τρόπου ζωής-κατ'αρχήν. Ως ευεργετικό ηδύποτο αφορά πλείστους ημών.

*Κάμποσες καρδιές, καίτοι στερούνται παθολογικού ευρήματος, συμβιώνουν με «φτερουγίσματα».

Πταίσμα μεν -σε σχέση με το ποινικό: «επωαζόμενες» ή «σκασμένες» ισχαιμίες και νεοπλασίες, σαράκι δε -ως αυτοτροφοδοτούμενη όχληση, ξύπνιου και ύπνου.

Λαχτάρα αδημονίας ή αγωνίας; σεβαστού μεγέθους προσπάθειες καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια στο «εργαστήριο»-Ελλάς, ώστε η απάντηση να κλίνει προς την δεύτερη αιτία. Υπό την έννοια  αυτή και ως συνισταμένη φυσικών πρώτων υλών -κατά Φύσιν α ξ ί α, το κρασί της καρδιάς προάγει ενδεχομένως μια πιο ...γελαστή πολιτεία.

Καθαρά Δευτέρα 2015_Καλή Σαρακοστή


 

...που και που, τα πρωινά, όταν ο ήλιος έλαμπε ζεστός και τα παιδιά παίζαν στην αυλή του σχολείου, ο γεροδάσκαλος τα άκουγε ξαφνιασμένος να τραγουδούν και να χορεύουν ένα  παράξενο  τραγούδι... «Περίεργο! Τι ‘ναι αυτό;» Αυτός ποτέ δε τους είχε μάθει τραγούδια, γιατί απλούστατα  δ ε ν  ή ξ ε ρ ε  ο άνθρωπος!  ...Χόρευαν και τραγουδούσαν και αντιλαλούσε απ’ τις φωνές όλη η πράσινη κοιλάδα και αντιλαλούσε γλυκά απ’ τα γέλια τους, η Αγέλαστη Πολιτεία...

 

  

     Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι

 Μουσική-Στίχοι-Κείμενο-Ερμηνεία-Αφήγηση: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας

   -.-

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<2345678910>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'