Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Το ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ..."μες τα κόκκινα της δύσης του ανατέλλει!"
1302 αναγνώστες
Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009
19:25

Γεννήθηκε 27 χρόνια πριν την ανατολή του αιώνα των εθνικών καταστροφών αλλά και των .. …εθναρχών, του 20ουαι. Είθε ο τρέχων αιώνας να στερηθεί εθνικών απωλειών, ακόμη κι αν αυτό...συμπίπτει με την απουσία εθναρχών!

Οι πρώτες σπουδές του είναι στη στρατιωτική σχολή μηχανικών του Βελγίου τις οποίες ενισχύει στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Στα 25 του καταλαμβάνει σπουδαία θέση με προοπτική, σε μεγάλα αρδευτικά έργα του Νείλου, όπως το φράγμα του Ασιούτ και του Ασουάν.

Στην ηλικία των 27 ετών λαμβάνει τη μεγάλη απόφαση της ζωής του: Να σπουδάσει Μαθηματικά στο Βερολίνο και κατόπιν στη Γοττίγγη που ήταν το δεσπόζον μαθηματικό κέντρο ανά τον κόσμο.

Γι’ αυτήν την απόφασή του είπε πως «επρόκειτο περί της μεγαλυτέρας, εις ολκήν συνεπειών, αποφάσεως, ήν ποτέ έλαβον εις την ζωήν μου».  Η πρόοδός του ήταν ραγδαία και η αναρρίχηση στα αξιώματα της επιστημονικής κοινότητας ανεμπόδιστη.

Ενώ του δίδεται άμεσα μια  σημαντική θέση στο περίφημο μαθηματικό κέντρο της Ευρώπης το Göttingen, ο φιλόπατρις Έλληνας αναζητά την καταξίωση στην πατρίδα του η οποία αγνοεί την αξία του και του προσφέρει θέση σε ένα σχολείο της Μακεδονίας ως Ελληνοδιδάσκαλος ούτε καν ως μαθηματικός.

Έτσι ξεκινάει την λαμπρή φωτοδότρα πορεία του προς τον ουρανό της επιστήμης στην Γερμανία. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια καταπληκτική οικογένεια. Το 1908 και σε ηλικία τριάντα πέντε ετών παντρεύεται την εικοσιτετράχρονη Ευφροσύνη (Στέφανος και Δέσποινα τα τέκνα…). Επεδίωκε να είναι ποιοτικός ο χρόνος που αφιέρωνε στην οικογένειά του. Διαρκώς τους δίδασκε να έχουν αξίες, ιδανικά, να αγαπάνε τη δουλειά και πάνω από όλα την Ελλάδα.

Μέσα από τη λαμπρή επιστημονική καριέρα ξεχωρίζει και η σχέση του με τον Αϊνστάιν (αντιπαράδειγμα συζύγου και οικογενειάρχη), όπου μέσα από την αλληλογραφία των δύο αυτών ανδρών που αρχίζει τον Σεπτέμβρη του 1916 προκύπτει η μεγάλη συμβολή του σε 3 δυσκολίες που συνάντησε στη διατύπωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας. Ο Αϊνστάιν αναγνώρισε την βοήθεια που δέχτηκε, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία των δύο επιστημόνων. Σε μία επιστολή αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στα αρχεία του ομώνυμου μουσείου *… γράφει:     

«Αξιότιμε κύριε συνάδελφε!                                                                                            

Θεωρώ την παράγωγό σας  υπέροχη. Αρχικά με δυσκόλεψε ένα μικρό γραφικό λάθος που βρισκόταν στην δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως κατανοώ τα πάντα. Θα έπρεπε να δημοσιεύσετε την θεωρία μ’ αυτήν την μορφή στo Αnnalen der Physik, γιατί οι Φυσικοί συνήθως δεν γνωρίζουν τίποτε για το αντικείμενο αυτό, όπως και εγώ άλλωστε…………. Αν θέλετε δε να κάνετε τον κόπο να μου αναπτύξετε και τους κανονικούς μετασχηματισμούς θα βρείτε στο πρόσωπό μου έναν ευγνώμονα και συνειδητό ακροατή. Κι αν επιπλέον λύσετε το πρόβλημα των κλειστών χρονικών γραμμών, τότε προσκυνώ σας. Εδώ κρύβεται κάτι, με το οποίο αξίζει να ασχοληθούν οι κορυφαίοι.                                                                                                                            

Τους εξαιρετικούς μου χαιρετισμούς                                                                                        

Δικός σας                                                                                                                          

Α. Αϊνστάιν».

Σε κάποια άλλη επιστολή ο Αϊνστάιν τον «παρακαλεί» : «Θα θέλατε να σκεφτείτε τον χρόνο; Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας αυτού του άλυτου έως τώρα προβλήματος του χωροχρόνου. Σας χαιρετά ο όλος δικός σας Α. Αϊνστάιν».

Φυσικά απαντά άμεσα και κατατοπιστικά στον Αϊνστάιν, ενώ όταν δημοσιεύει την εργασία του επί των Αξιωμάτων της Ειδικής θεωρίας της σχετικότητας, το πρώτο συγχαρητήριο τηλεγράφημα θα το πάρει από τον Αϊνστάιν «ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΞΑΤΕ». 

 

   Το 1919 ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Ιωνία και οι Ελληνικές αρχές εγκαθίστανται στη Σμύρνη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον καλεί στο σπίτι του για να του αναθέσει την οργάνωση του πανεπιστημίου της. Τον καιρό εκείνο μεσουρανούσε στη Γερμανία εν μέσω των τότε αυτοκρατόρων της επιστήμης όπως Max Plank, Albert Einstein, Herman Schwarz, George Fobenius, Erhard Schmit , Arnold Sommerfeld, Felix Klein, Hermann Minkowski, Arthur Rosenthal, David Hilbert, και πολλών άλλων σημαντικών που ξεπερνούν τους 50.

Εγκαταλείπει τη λαμπρή καριέρα, την αξιοζήλευτη θέση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου και υπακούει στην πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Βενιζέλος τον καλεί στο σπίτι του και με ζωηρότητα και πολλή χαρά κουνώντας το δείκτη του δεξιού χεριού λέγει :

«Θα πάτε εις την Σμύρνην, θα σας παράσχουν όλας τας ευκολίας, το έργο σας είναι σπουδαίον, η Ελλάς πρέπει εκπολιτίσει τη Μ. Ασία».(...!)

Έτσι ο υψηλόφρων, φιλόπατρης και μέγας επιστήμων συλλαμβάνει το όραμα για τη δημιουργία του πανεπιστημίου που όπως τονίζει ο ίδιος θα αποτελέσει το «ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ». Με πολύ μεράκι ο εργασιομανής επιστήμων εργάζεται νύχτα μέρα για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του πανεπιστημίου.

Το όνειρο όμως αυτό για το οποίο έκανε τόσες θυσίες δεν αξιώθηκε να δει να πραγματοποιείται. Το καταστρέφουν τα γεγονότα του 1922. Υπάρχουν έγγραφες και μη, μαρτυρίες της εποχής εκείνης που αναφέρουν ότι αναχώρησε κυριολεκτικά τελευταία στιγμή και με κίνδυνο της ζωής του προκειμένου να επιβιβάσει σε πλοίο τα όσα με τόση επιμέλεια μετέφερε από την Ευρώπη για το πανεπιστήμιο της Σμύρνης.

Όταν έρχεται η καταστροφή είναι από τους τελευταίους που προλαβαίνει να σωθεί.

Από τις σχετικές Ελληνικές μαρτυρίες που υπάρχουν για το γεγονός αυτό ο Θ. Δανιηλίδης στο προσωπικό του ημερολόγιο έγραφε:

«Ήμουν έτοιμος να αποπλεύσω με μία κατάμεστη βάρκα, όταν είδα στην προκυμαία τον καθηγητή. Τον έκανα νόημα να έρθει, αλλά αυτός προσπαθούσε να παρηγορήσει μία γριούλα. Σχεδόν σηκωτό τον πήγα στη βάρκα ενώ αυτός στιγμή δεν έπαψε να έχει στραμμένη την κεφαλή του προς τη μεριά της Σμύρνης αμίλητος και δακρυσμένος».

Ο Χρήστος Αγγελομάτης 40 χρόνια μετά στην εφημερίδα «Εστία» σε άρθρο του με τίτλο «Μικρό Χρονικό της μεγάλης τραγωδίας» θα γράψει:

«Εκινδύνεψε και ο οργανωτής του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, να πέση εις τα χέρια των Τούρκων. Έμεινεν ο λαμπρός αυτός Έλλην μέχρι της τελευταίας στιγμής εις το Πανεπιστήμιο δια να σώση το εργαστηριακόν υλικόν, που είχε ολίγον προ της καταστροφής μεταφερθή από την Γερμανίαν».     

  O Αμερικάνος Πρόξενος της Σμύρνης G. Horton, μαρτυρεί:

” Ένας από τους τελευταίους Έλληνες που είδα στους δρόμους της Σμύρνης, πριν την είσοδο του Τουρκικού Στρατού, ήταν ο Καραθεοδωρή.

Μαζί TOY “αναχώρησε” και η ενσάρκωση του ελληνικού πνεύματος και του Πολιτισμού”.                           

Τα επόμενα χρόνια διορίζεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών όπου γεύεται τα άγνωστα εις αυτόν αλλά διαδεδομένα στην επιστημονική κοινότητα πάθη καθώς και την αχαριστία της Ελλάδος που τον αναγκάζει να επιστρέψει καθηγητής στο Μόναχο.

Και ερχόμαστε στο 1929 όπου ο Βενιζέλος τον ξανακαλεί, αυτή τη φορά από το Μόναχο για την διοργάνωση των πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Παρότι ο συνάδελφός του και φίλος καθηγητής Sommerfeld θα τον συμβουλέψει να «μη βάλει ξανά στο κεφάλι του στέφανο εξ ακανθών για την Ελλάδα», ο θερμός πατριώτης λάτρης του αρχαίου Ελληνικού ιδεώδους και οραματιστής της μεγάλης ένδοξης Ελλάδας δε μπορούσε να μη θέσει εαυτόν εις την διάθεσή της.

Λίγο πριν στη συνεδρίαση της βουλής των Ελλήνων τον Δεκέμβρη του 1929 ο τότε υπουργός παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου θα αναφερθεί για κείνον με τα εξής λόγια «θεωρούμε ευτυχές το γεγονός για τα πανεπιστήμια Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, και ενός τρίτου που ενδεχομένως είναι το πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα Μυτιλήνη ή Χίο, διότι ο Έλλην Επιστήμων, ο οποίος τιμά το Ελληνικόν όνομα εις την ξένη έστρεξε να προσφέρει τα φώτα του προς την πατρίδα του».

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος θα πει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε  δεν είναι μόνο μια μεγάλη Μαθηματική εξοχότης, αλλά και ο κατ’ εξοχήν διακεκριμένος οργανωτής ανωτέρων σχολών της Ευρώπης ολοκλήρου. Οφείλω να σας είπω ότι η μεγάλη Γερμανία ανέθεσε εις αυτόν την οργάνωση του πολυτεχνείου του Breslau».

Δυστυχώς δεν ευτυχήσατε Ελευθέριε να «εκπολιτίσετε» τη Μικρά Ασία.

Το έπραξαν δεόντως οι «φλόγες» των φιλοδοξιών των εντός και εκτός - και επί τα αυτά…; - Ελλάδος κρατούντων...

Σεις "μεταφράζατε" το Θουκυδίδη εις Παρισίους, "εξόριστος" από τα τέλη του '20 ελέω εκλογικής ήττας εξ υποσχέσεων "οίκαδε" ( προεκλογικό σύνθημα και...μόνον, των πολιτικών σας αντιπάλων για επιστροφή οίκαδε του στρατεύματος από τη Μικρασία). βλ. και υ.γ...

Μια τριετία προ της...Λωζάνης και πριν στεγνώσει καλά καλά το μελάνι των Σεβρών.

Το επιχειρήσατε λοιπόν εν Ελλάδι αντί της Μ.Ασίας δια της ανάθεσης εις Αυτόν της οργάνωσης των εδώ Παν/μίων!

 

                                                                    1930 .....................................;

 

Στα επόμενα 2 χρόνια εργάζεται ως Κυβερνητικός επίτροπος με βαθμό πρυτάνεως για την οργάνωση των πανεπιστημίων Αθηνών – Θεσ/κης. Μ’ αυτό τον κανονισμό τα πανεπιστήμια λειτούργησαν επί 50 χρόνια έως το 1982.

Περίοδος «Αλλαγής» γαρ από το 1981...                     

Η Ελλάδα που με τόσο ενθουσιασμό τον εκάλεσε, με τρόπο απογοητευτικό και

με έγγραφο που έφερε την υπογραφή γραμματέως Γ΄τάξης τον παύει από τη θέση αυτή.

Έτσι επιστρέφει στην έδρα του στο Μόναχο συνεχίζοντας ταυτόχρονα το συγγραφικό του έργο.

Εν τω μεταξύ τον καλούν να διδάξει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Στα 1950 μας άφησε χρόνους!

Ο ακαδημαϊκός και φίλος του Γιώργος Ιωακείμογλου θα εκφωνήσει για τον εκλιπόντα αδάμαντα τηςεπιστήμης:

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει.

Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει.

  

                                               

                                                                                           Κ. Καραθεοδωρή*  

 

Έγινε χρήση πληροφοριών από τη σελίδα Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, σε μια διαδρομή στις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα ακολουθώντας τα βήματα ζωής του αείμνηστου Καραθεοδωρή ενόψει και της αποφράδας 27ης Αυγούστου (π.η) για τη Σμύρνη και τον Ελληνισμό της Μικρασίας...

ΤΙΜΗΣ και ΜΝΗΜΗΣ ένεκεν!

Το "Φως" εξ Ανατολών φωτοδοτεί διαχρονικά πανταχού της γης ως "πνεύμα αλήτικο" κοσμοπολίτικο. Το έφεραν και φέρουν στην ψυχή τους οι 1ης,2ης,3ης...γενιάς Μικρασιάτες ως μνήμες,"εγγραφές" τουλάχιστον τριών χιλιετιών ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και είναι ...Aνέσπερο.

Ως τέτοιο το αλληγορεί και το..."δάνειο" Νιόνιου στον τίτλο:

"μες τα κόκκινα της δύσης του ανατέλλει!"

 

 Υ.γ [από το Δάσκαλο Καργάκο η πηγή:]

 

Αναφορές Χρυσοστόμου Σμύρνης λίγο πριν το...Χαμό!...:

 

Στις 21 Αυγούστου 1922 κάνει έκκληση στον Κωνσταντίνο ν' αναθέσει σχηματισμό κυβερνήσεως στο Βενιζέλο και την ανασυγκρότηση του στρατού στους εκδιωχθέντες αξιωματικούς της «Αμύνης» (Βενιζελικούς), αφού φυσικά διώξει τον Χατζανέστη και τον Στεργιάδη, ο οποίος φρόντισε με αγγλικό πολεμικό πλοίο να εγκαταλείψει τη Σμύρνη τρεις μέρες νωρίτερα προ της εισόδου των Τούρκων.

Συγκλονιστική είναι η επιστολή που έστειλε στις 25 Αυγούστου (δύο ημέρες προ του θανάτου του) στο Βενιζέλο με τον κυβερνήτη του αντιτορπυλικού «Λήμνος». Mερικές ενδεικτικές φράσεις που μοιάζουν με έκρηξη ήφαιστείου...:

 

«Ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας, το Ελληνικόν κράτος, αλλά και σύμπαν το Ελληνικόν Έθνος καταβαίνει εις τον Άδην, από του οποίου καμμία πλέον δύναμις δεν θα δυνηθή να το αναβιβάση και το σώση . Της αφαντάστου ταύτης καταστροφής, βεβαίως αίτιοι είναι οι πολιτικοί και προσωπικοί Σας εχθροί, πλην και Υμείς φέρετε μέγιστον της ευθύνης βάρος, διά δύο πράξεις σας.

Πρώτον, διότι απεστείλατε εις Μ. Ασίαν ως Ύπατον Αρμοστήν ένα τουτ' αυτό παράφρονα και εγωιστήν, φλύαρον, απερροφημένον εν τω αυτοθαυμασμώ και καταφρονούντα και υβρίζοντα και δέροντα και εξορίζοντα και φυλακίζοντα όλα τα υγιή και σώφρονα στοιχεία του τόπου, διότι εν τω φρενοκομείω του βεβαίως δεν είχον τόπον, και εις το τέλος αποδώσαντα αυτούς τους αγλαούς καρπούς της τελείας του Μικρασιαστικού λαού καταστροφής, τους οποίους νυν θερίζομεν.

Καί δεύτερον, διότι πριν αποπερατώσητε το έργον Σας και θέσητε την κορωνίδα και το επιστέγασμα επί του αναγερθέντος αφαντάστως ωραίου και μεγαλοπρεπούς δημιουργήματός Σας, της καταθέσεως των θεμελίων της περικλεεστάτης ποτέ Βυζαντινης μας Αυτοκρατορίας, είχατε την ατυχή και ένοχον έμπνευσιν να διατάξητε εκλογάς κατ' αυτάς ακριβώς τας παραμονάς της εισόδου Σας εις Κωνσταντινούπολιν και της καταλήψεως αυτής υπό του Ελληνικού Στρατού προς εκτέλεσιν των όρων της -οίμοι- δια παντός καταστραφείσης συνθήκης των Σεβρών.»

Ο Χρυσόστομος με λόγους συγκινητικούς καλεί τον Βενιζέλο ν' αναδραστηριοποιηθεί και να σώσει ό,τι είναι δυνατόν νά σωθεί.Όσο για τον εαυτό του προβλέπει:

«Ζήτημα είναι εάν, όταν το παρόν γράμμα αναγιγνώσκεται υφ' Υμών, ημείς πλέον υπάρχωμεν εν ζωή, προοριζόμενοι -τις οίδε- εις θυσίαν και μαρτύριον».

Όντως, όταν η επιστολή έφθασε εις τον Βενιζέλο, ο Χρυσόστομος είχε οδηγηθεί στη θυσία και στο μαρτύριο.

 

                                         

                       

                                                                "...Κι ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις
                                                     ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί
                                                     και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης
                                                     στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί
                                                     στους Πανέλληνες..."

 

                                                    


                                                          

    Προσθήκη 10.3.2011

 

       Η Ευρώπη ως σήμερα, επί Χάρτου του 1878...

       

                                       “Η συμβολή των Καραθεοδωρή στη στρατηγική”.

Ν.Λυγερός

   Ο Ελληνισμός είναι από τους σπάνιους …-ΙΣΜΟΥΣ, που έχει μείνει θετικό στοιχείο. Γιατί είναι μία ανοιχτή δομή. Δηλαδή, ο Ελληνισμός ασχολείται με την Ανθρωπότητα. Άν ήταν κλειστός πάνω στην Ελλάδα, θα ήταν απλώς Ελλαδοκεντρισμός και θα αφορούσε μόνο μερικούς ανθρώπους.

 

        "Ο Θεός πέθανε." Νίτσε  "Ο Νίτσε πέθανε."Θεός

       "Η Ιστορία πέθανε." Ιδεολογία "Η Ιδεολογία πέθανε." Ιστορία

        -.-

 

Σχόλια

22/08 19:29  cell
Δοκιμή προβολής στη στήλη των τελευταίων άρθρων...
22/08 20:14  Goldmine
Πώς να σχολιάσει κανείς τώρα!

Συμπυκνώσατε και αναζωπυρώσατε τα ιστορικά, τα επετειακά και τα οδυνηρά παθήματα και συναισθήματα, εναργέστατα, σ΄ένα συνοπτικό αφιέρωμα, εξαιρετικά
καλοβαλμένο, που το θεωρώ ως το ευλαβέστερο μνημόσυνο τέτοιες μέρες ΜΝΗΜΗΣ...

Κλίνω γόνυ καρδίας...

Μία απόγονος...
κατά το ήμισυ δεύτερης
και κατά το ήμισυ τρίτης γενιάς!

Το φαινόμενο Καραθεοδωρή, όντως, χρήζει περαιτέρω μελέτης και εμβάθυνσης.
Παραμένει άλυτος γρίφος που η αποκρυπτογράφησή του υπόσχεται πολλά...

Προσυπογράφω, μετ΄επιφάσεως και την ευχή σας: "Είθε ο τρέχων αιώνας να στερηθεί εθνικών απωλειών, ακόμη κι αν αυτό...συμπίπτει με την απουσία εθναρχών!".
22/08 20:44  Ηρακλής
Τι να πω;
Συγχαρητήρια.
Ο πατέρας μου γεννήθηκε στη Πόλη, η μάννα μου από γονεις που γεννήθηκαν εκεί.
Και για τον Καραθεοδωρή, να πάρουμε πρωτοβουλία να αναδειχθει ο άνδρας στο σύνολο του, και το επιστημονικό και το ανθρώπινο.
Μπράβο και πάλι μπράβο
22/08 22:46  cell
Καλησπέρα σας,
αγαπητή Gold...εξ Ιωνίας(;) ορμώμενη<κοινό(;) το ορμητήριο>,
αγαπητέ Ηρακλή...Πολίτη!
Ειλικρινείς ευχαριστίες για την παρουσία σας και τα σχόλια.

Εικάζεται ως απόσπασμα από την τελευταία συνέντευξη του Aλμπερτ Aϊνστάιν το 1955
το κάτωθι:
«Kύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς όμως δεν θέλησε να ρωτήσει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη Mαθηματική Eπιστήμη και έρευνα. Kαι για να μη σας κουράσω, σας λέω απλά, χωρίς περιστροφές, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Eλληνας Kωνσταντίνος Kαραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά αλλά και η Mαθηματική Eπιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, του χρωστάμε τα πάντα».

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα,τι να προσθέσει κανείς;
Ηρακλή,
για την ανάδειξη του ανθρώπου κι επιστήμονα Καραθεοδωρή γίνεται,ήδη,μάλλον αξιόλογη προσπάθεια στην Κομοτηνή.
(Βλ. Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή)
Gold,
"Παραμένει άλυτος γρίφος που η αποκρυπτογράφησή του υπόσχεται πολλά..."
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ενδεχόμενο-προοπτική!...

18/04 19:50  χορδιστής συναισθημάτων
τι να πω...
Ηράκλεια η χαρά μου!
~~~@~~~
11/04 13:58  cell
["Θεός πέθανε." Νίτσε
"Ο Νίτσε πέθανε." Θεός

"Η Ιστορία πέθανε." Ιδεολογία
"Η Ιδεολογία πέθανε." Ιστορία]

(…) Ο Ελληνισμός είναι από τους σπάνιους …-ΙΣΜΟΥΣ, που έχει μείνει θετικό στοιχείο.
Και γιατί;
Γιατί είναι μία ανοιχτή δομή.
Δηλαδή ο Ελληνισμός ασχολείται με την Ανθρωπότητα. Άμα ήταν κλειστός πάνω στην Ελλάδα, θα ήταν απλώς Ελλαδοκεντρισμός και θα αφορούσε μόνο μερικούς ανθρώπους. (…)

Η Ευρώπη ως σήμερα, επί Χάρτου του 1878..
http://www.youtube.com/v/D0F86t7YVtU?fs=1
“Η συμβολή των Καραθεοδωρή στη Στρατηγική”. Ν.Λυγερός.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'