Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Kυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων στο πλαίσιο διακομματικής συνεργασίας ...εφικτό;
1073 αναγνώστες
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010
12:28

«Εμείς δεν λαμβάνουμε πλέον τις αποφάσεις και μακάρι άλλοι που τις παίρνουν για μας να συνειδητοποιήσουν σήμερα κιόλας ότι το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα».

Εάν τo παραπάνω τo συμμερίζεται πλειοψηφική μερίδα των 300 που για λόγους χyz αδυνατεί να ομονοήσει εντός του κοινοβουλίου και εκφράσει την εντολή-εξουσιοδότηση των εκλογέων της, ενόψει και της διάθεσης «γαλαντόμου» - τη αρωγή και του… 1,32- μεταστροφής των εταίρων σχετικά με το ύψος της στήριξης (σ.σ Στρος: «δάνειο είναι και όχι επιχορήγηση»)  στα πλαίσια πιεστικής –χρονικά τουλάχιστον- «διαπραγμάτευσης» μαζί μας, με αντιπαροχή εξ «ημών» …αγνώστου σύνθεσης και έκτασης…,

ενδεχομένως  αξίζουν της προσοχής της (της πλειοψηφικής μερίδας…)

τα κάτωθι:

 

* Εκτιμάτε ότι έτσι όπως έχει η παρούσα κατάσταση είναι μακριά ο χρόνος των επόμενων εθνικών εκλογών;

- Εκλογές είχαμε πρόσφατα και δεν απεδείχθη τίποτα. Το μεν ΠΑΣΟΚ πήρε τις ίδιες ψήφους που είχε πάρει και στο παρελθόν και όμως κέρδισε 160 έδρες η ΝΔ έχασε 1 εκ. ψήφους, έχασε δηλαδή τα αυγά και τα πασχάλια και το αποτέλεσμα είναι ότι βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο αδιέξοδο. Δεν αποτελούν οι εκλογές πλέον λύση. Οι λύσεις πρέπει να είναι μετεκλογικές. Θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους διαχειρίσεως του πολιτικού μας προβλήματος, από πιο υπεύθυνους ανθρώπους και από ανθρώπους που δεν έχουν μεταβάλει την πολιτική σε επάγγελμα.

* Συνεπώς επανερχόμαστε σε αυτό που είπατε πριν. Σε μία κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων στο πλαίσιο διακομματικής συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα.

- Μάλιστα, άλλωστε το προβλέπει και το Σύνταγμα στο άρθρο 48 περί εκτάκτου ανάγκης επιβάλλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες. Θα μπορούσε να καλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να πει «κύριοι εδώ βρισκόμαστε προ χρεοκοπίας. Πρέπει να αναλάβουμε πραγματικά μέτρα εξυγιάνσεως τα οποία δεν τα βλέπουμε γιατί όλοι εσείς βλέπετε το πολιτικό κόστος και δεν βλέπετε την πολιτική ωφέλεια. Άρα φύγετε, αφήστε το Κοινοβούλιο να αδρανήσει για ένα διάστημα και να κυβερνήσουμε με Προεδρικά διατάγματα, όπως άλλωστε συνέβη και κατά τη διάρκεια της τελευταίας διακυβέρνησης της ΝΔ. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η χώρα κυβερνήθηκε με Προεδρικά διατάγματα. Γιατί να μην κυβερνηθεί και για ενάμιση χρόνο ή δύο;

* Ναι αλλά αυτό δεν συνιστά κατά μία έννοια κατάλυση του πολιτεύματος όταν η Βουλή τίθεται εκτός λειτουργίας;

- Σας παρακαλώ, καθόλου! Το άρθρο 48 του Συντάγματος περί εκτάκτου ανάγκης προβλέπει ακριβώς τι πρέπει να γίνει. Δεν καταργείται το Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο θα πάρει την απόφαση να συστήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύσταση μίας κυβέρνησης εκ προσωπικοτήτων η οποία θα κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εντός 15 ημερών, νομίζω λέει το Σύνταγμα, θα γίνονται αποδεκτά από τη Βουλή. Διαφορετικά δεν λύνεται το πρόβλημα.

Έτσι θα μπορούσαμε να μπούμε σε έναν κύκλο ανάπτυξης για να εξυπηρετήσουμε το κατά τα άλλα, αδιατήρητο δημόσιο χρέος. Γιατί μία τέτοια κυβέρνηση θα είχε το κύρος να βγει και να πει στους δανειστές μας ότι αδυνατούμε αυτή τη στιγμή να σας δώσουμε τα 72 δισ. δολάρια που σας οφείλουμε και θα ζητούσε αναδιαπραγμάτευση, μέσα σε χρόνο 15-20 ετών με 5% ετησίως. Το έκανε η Ισλανδία πρόσφατα και το πέτυχε. Γιατί να μην το πετύχουμε και μείς.

Εμείς πρέπει να κάνουμε χρήση της εθνικής μας οικονομικής ανεξαρτησίας. Να πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα να μην μας τα επιβάλουν. Γιατί όταν τα επιβάλλουν θέλουν και πολιτικά ανταλλάγματα.

* Όταν λέτε «πολιτικά ανταλλάγματα» τι εννοείτε;

- Φοβούμαι ότι πίσω από όλα αυτά τα μέτρα του κ. Τρισέ και του κ. Μπαρόζο κρύβονται και μερικοί εκβιασμοί για τα εθνικά μας ζητήματα. Ολα αυτά ήρτηνται όπως λένε στη νομική γλώσσα, και προφανώς ασκούνται πιέσεις στον κ. Παπανδρέου για να τα λύσει κατά πως αντιλαμβάνονται τη λύση οι ξένοι και όχι οι Έλληνες.

Από τη συνέντευξη του κ.Κόλμερ στην εφημερίδα "Ελευθερία"

Υστερολόγιο:

Στο διάγγελμα του για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ο Γ. Παπανδρέου αναφέρει:

"...Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό.Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά.

Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι..."

Σχόλιο αναγνώστη της Ναυτεμπορικής επί του διαγγέλματος:

"Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Γ. Παπανδρέου ότι και ο Οδυσσέας ήξερε το δρόμο για την Ιθάκη αλλά του πήρε 10 χρόνια για να φτάσει. ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ οι άλλοι πέθαναν στην διαδρομή."

                                               


   Tο Παράπονο

     Παπαδημητρίου,Ελύτης

            ερμηνεία: ιδιαίτερη ...!

 

Σχόλια

29/04 16:36  Goldmine
Kαλησπερίζω και πενταστερώνω και για το υστερολόγιο, βεβαίως, του οποίου ήμουν κι εγώ πρωινός αποδέκτης:-)
Ας πέφτουν οι καλές προτάσεις στο τραπέζι μέχρι να επικρατήσει το καλύτερο για τη χώρα.
+18,60% αυτή την ώρα η ΕΤΕ.
Έτσι για να μείνει το ασυνήθιστο ρεκόρ στην ιστορία του ιστολογίου σου:-)
Χαιρετώ σε cell!
29/04 16:56  cell
Με πέντε "καλές προτάσεις στο τραπέζι" τη βλέπω να "διπλώνει"...:-)
Σας αφήνω, με την ευχή να μην έχομε την τύχη των "άλλων" στη διαδρομή για την "Ιθάκη"...
Καλό απόγευμα αγαπητή Gold!
29/04 17:14  periscopio
5* κι από μένα

Μακάρι να γινόταν έτσι... για ν' αποφύγουμε τα χειρότερα των χειροτέρων με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Θέλουν???? Μπορούν????
Καλή συνέχεια .
29/04 21:04  cell
@periscopio

http://www.youtube.com/v/Fh4L_WbQxMk&hl=el_GR&fs=1&
"...δεύτερη ζωή δεν έχει..."

Ας το λάβουν υπ'όψιν τους,
σε σχέση με την ευθύνη τους
σε σχέση με τη ζωή μας!
Καλησπέρα!
29/04 21:53  oberon
Κάποιος πρέπει να σας πει παιδιά ότι μπορεί το ταξείδι για την Ιθάκη να πήρε δέκα χρόνια, αλλά οι 3 από τις 24 ραψωδίες αφορούν το ταξείδι, ενώ 12 αφορούν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Ιθάκη.

Για όσους ενδιαφέρονται, επειγόντως τη μετάφραση Καζαντζάκη - Κακριδή.
29/04 22:23  cell
@oberon
Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών προϋποθέτει...Οδυσσέα.
Καλησπέρα.
05/05 22:04  cell
"Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό. Και η ευθύνη αποδεικνύεται στην πράξη, όχι στα λόγια. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους. Αυστηρά και χωρίς ελαφρυντικά".
Αυτά τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τα όσα συνέβησαν σήμερα στην Αθήνα.
ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 5 Μαϊου 2010

"ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ..."

Συ είπας Πρόεδρε...
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'