Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Κρύβουν με κουτοπόνηρο τρόπο την ταυτότητα των ελληνικών μνημείων στην Τουρκία.
1105 αναγνώστες
Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010
16:35

 

 


Πρόκειται για πολιτιστικό ρατσισμό και μισαλλοδοξία, γράφει ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Ν. Κονομής σε επιστολή του στον Ερντογάν.Ζήσαμε την περασμένη εβδομάδα την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, πρωτοστατούντος του ίδιου του πρωθυπουργού, να ωραιοποιήσει το πρόσωπο της Τουρκίας. Τα γεγονότα όμως και η πραγματικότητα δεν τους βοηθούν...


Οι γείτονές μας, και η σημερινή αλλά και όλες οι προηγούμενες ηγεσίες τους, δεν κρύβουν το σκληρό πρόσωπό τους. Σε κάθε ενέργειά τους, σε κάθε επιλογή. Όχι μόνο στα μεγάλα ζητήματα.

Σβήνουν από παντού στη χώρα τους ό,τι θυμίζει Ελλάδα. Πουθενά στα ελληνικά μνημεία που βρίσκονται στην Τουρκία δεν αναφέρεται η ελληνική ταυτότητά τους.

Κι αυτό το βίωσε, το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ν. Κονομής, που οργισμένος απ’ αυτήν την πλαστογράφηση της ιστορίας είχε στείλει επιστολή το 2005 στον τούρκο πρωθυπουργό κ. Ερντογάν. Απάντηση βέβαια δεν πήρε...

Αυτά για όσους συνεχίζουν να είναι αφελείς και να πιστεύουν ότι η Τουρκία πιστεύει πράγματι σε ισότιμη ελληνοτουρκική φιλία. Αν είχε τέτοια διάθεση, δεν έχει δώσει το παραμικρό δείγμα τα πενήντα τελευταία χρόνια.

Πολιτιστικός ρατσισμός .

Δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Κονομή προς τον τούρκο πρωθυπουργό και το παρακάτω σημείωμά του:

«Κύριε Διευθυντά,

Τώρα που κατακάθεται η σκόνη που δημιούργησε η σουλτανική επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα πενιχρά αποτελέσματά της. Επειδή μια από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορά και τον τουρισμό, θα ήθελα να πληροφορηθούν οι Έλληνες τον πολιτιστικό ρατσισμό που ασκείται σε βάρος των ελληνικών μνημείων στην Τουρκία από το επίσημο τουρκικό κράτος.

Το γεγονός αυτό το είχα αντιληφθεί το 2005, όταν επισκέφθηκα την Τουρκία, και το επισήμανα στους τότε κυβερνώντες, τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τον υπουργό Τουρισμού κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος υπέγραψε τότε μνημόνιο συνεργασίας στον τουρισμό με τον τούρκο ομόλογό του. Απέστειλα επίσης επιστολή στον κ. Ερντογάν για το θέμα και όταν έγινε φανερό ότι αυτή δεν είχε κανένα αποτέλεσμα την έστειλα στις εφημερίδες “Το Βήμα” και “Καθημερινή”, οι οποίες δεν τη δημοσίευσαν. Παρακαλώ να τη δημοσιεύσετε γιατί η επίσκεψη Ερντογάν την κατέστησε και πάλι επίκαιρη. Ίσως μάλιστα δώσει την ευκαιρία στον έλληνα υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού να ζητήσει την άρση της ανωμαλίας-απρέπειας».


Πρέπει να είστε ευγνώμονες στους Έλληνες...

Δεν μπορείτε να αποκρύβετε την ταυτότητα των ελληνικών μνημείων, αλλά η μισαλλοδοξία σας δεν σας επέτρεψε να σκεφτείτε ψύχραιμα, τονίζει απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν: 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πρόσφατα συμμετέχοντας μαζί με τριάντα μέλη διαφόρων Ακαδημιών σε μια περιήγηση στη χώρα σας ξεκινήσαμε από την Κωνσταντινούπολη με πούλμαν και αφού περάσαμε στην Ασία κατευθυνθήκαμε μέσω Νίκαιας και Προύσας στα δυτικά παράλια, επισκεπτόμενοι κυρίως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία. Αφού φτάσαμε μέχρι τα Δίδυμα, κατόπιν μέσω Αφροδισιάδας, Mamukale, Afion Kara Hisar, φτάσαμε στην Άγκυρα, όπου στις 23-28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών (Union Academique Internationale).

Κατά την περιοδεία μας είδαμε αρκετά πράγματα στη χώρα σας τα οποία είναι βέβαιο ότι αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφασίσει αν θα σας δεχθεί στους κόλπους της. Σημειώσαμε ωστόσο και αρκετά αρνητικά σημεία, τα οποία θα βαρύνουν ίσως την πλάστιγγα εναντίον σας. Ένα τέτοιο αρνητικό σημείο είναι ο πολιτιστικός ρατσισμός που ασκείται συστηματικά σε βάρος του ελληνικού πολιτισμού στη χώρα σας. Παντού όπου περάσαμε στις επισκέψεις μας σε αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία δεν είδαμε και δεν ακούσαμε πουθενά τη λέξη Ελλάδα, Έλληνας, ελληνικός κ.λπ. Στην επίσκεψή μας στο πρώτο μουσείο –εκείνο του Canak Kale– ένα μουσείο που τα 3/4 των εκθεμάτων του είναι ελληνικά πουθενά δεν αναγνωριζόταν η προέλευσή τους, αλλά αποκρυβόταν, με κουτοπόνηρο μάλιστα τρόπο. Όταν κάτι το ελληνικό δεν μπορούσε να αποδοθεί –εικονικά έστω– σε Φρύγες, Λυδούς, Μυσούς κ.λπ., επιστρατευόταν μια αόριστη ορολογία “ελληνιστικό - ρωμαϊκό”, “ρωμαϊκή εποχή” ή “αρχαϊκή εποχή”, “5ος αι.”, “4ος αι.” κ.ο.κ. Ήδη στο Canak Kale δύο συνάδελφοι ακαδημαϊκοί –ο ένας κορυφαίος αρχαιολόγος– σχολίασαν επικριτικά τη συμπεριφορά σας αυτή. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να αποκρύβετε την ταυτότητα των ελληνικών μνημείων επικαλούμενοι συνεχώς τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Είναι σήμερα σε όλους γνωστό ότι ο όρος “ρωμαϊκή αυτοκρατορία” για την Ανατολή κατάντησε να είναι μόνο χρονολογική ένδειξη. Μια πόλη, όπως η Αφροδισιάδα ή όποια άλλη, ήταν πόλη ελληνική και επί ρωμαιοκρατίας και τα μνημεία της έγιναν από έλληνες τεχνίτες για έλληνες πολίτες και σε ελληνικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Δεν φτάνουν οι ρωμαϊκές θέρμες ούτε η παράλειψη του φλύαρου κατά τα άλλα τούρκου ξεναγού να αναφέρει ότι ο πρώτος ναός της Αφροδίτης ήταν του 6ου π.Χ. αιώνα για να βαφτιστεί η πόλη ρωμαϊκή.

Πρέπει, κύριε πρωθυπουργέ, να συνειδητοποιήσετε ότι ο ελληνικός πολιτισμός κατέχει σημαίνουσα θέση στην παιδεία και στις καρδιές όλης της Δύσης αλλά και παγκόσμια. Οι Έλληνες δημιούργησαν μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους στο έδαφος της χώρας σας και επομένως και εσείς είσθε κληρονόμοι ενός ένδοξου πολιτισμού. Γι’ αυτό πρέπει να είσθε ευγνώμονες στους Έλληνες της αρχαιότητας και του μεσαίωνα που γέμισαν κυριολεκτικά τη χώρα σας με τόσο αξιόλογα μνημεία, ώστε σήμερα ο τουρισμός σας να ευημερεί και εξαιτίας της επιθυμίας εκατομμυρίων ανθρώπων να επισκεφθούν τα μνημεία αυτά. Όπως δε, αναφέρετε με το εθνικό τους όνομα τους άλλους πολιτισμούς που δημιουργήθηκαν στη χώρα σας, έτσι πρέπει να αναφέρετε και τον ελληνικό. Δυστυχώς έως τώρα η μισαλλοδοξία σας δεν σας επέτρεψε να σκεφθείτε ψύχραιμα και νηφάλια και να αναλογισθείτε ότι επιβάλλεται ο σεβασμός στον πολιτισμό που δημιούργησε ο άνθρωπος πάνω στη γη, καθώς σε κάθε πολιτισμό καθαγιάζεται η δημιουργικότητα του λαού που τον διέπλασε στη μακρόχρονη ιστορία του. Η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας, ιδιαίτερα τα μνημεία και τα λοιπά έργα τέχνης, αντιπροσωπεύει την πνευματική παρουσία και τη διανοητική εμβέλεια του λαού που τη δημιούργησε. Αποτελεί δε ως γνωστόν κοινό κτήμα της ανθρωπότητας. Σε μια εποχή που επιζητείτε επίμονα να γίνετε δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων, ο πολιτιστικός πλούτος που κληρονομήσατε πρέπει όχι μόνο να προστατεύεται αποτελεσματικά αλλά και να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής σας έγνοιας, εκθέτοντας το κοινό αυτό αγαθό στις μεταγενέστερες γενεές με το αληθινό του όνομα.

Με εξαιρετική τιμή
Ν. Κονομής 
Πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών»

 

http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=54527&colid=&catid=42&dt=2010-05-23

Σχόλια

24/05 22:47  jerri
Ούι αμάν αμάν...
24/05 22:59  Λουκρητια
Εδω εχουν φτασει να λενε οτι ο Ομηρος ειναι αρχαιος τουρκος που λεγοταν Ομερ,τι να λεμε τωρα...
25/05 00:24  cell
jerri,Λουκρητια
καλημέρα!

"...Οι Έλληνες δημιούργησαν μεγάλο μέρος του πολιτισμού τους στο έδαφος της χώρας σας και επομένως και εσείς είσθε κληρονόμοι ενός ένδοξου πολιτισμού..."

Για την τάξη του χρόνου αλλά και της έννοιας της "κληρονομιάς"...:

Το τέλος του ενδέκατου αιώνα σημαδεύτηκε από την εισβολή στην Μικρά Ασία, νομάδων προερχόμενων από την Μογγολία. Αυτοί ήταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι, οι οποίοι εγκατέλειπαν σταδιακά τις στέπες της Σιβηρίας για να εγκατασταθούν σε πιο γόνιμα εδάφη, αλλά και να λεηλατήσουν τις πλούσιες πόλεις της αυτοκρατορίας των Ρουμ., όπως αποκαλούσαν την Βυζαντινή αυτοκρατορία. Αυτές οι επιδρομές έμελλε να σημάνουν την αρχή του τέλους του Μεσαιωνικού Ελληνισμού. Πόλεις και χωριά ισοπεδώθηκαν, ναοί και έργα πολιτισμού παραδόθηκαν στην πυρά και χιλιάδες κάτοικοι θανατώθηκαν ή οδηγήθηκαν στην σκλαβιά. Με τις ληστρικές τους επιδρομές, κατόρθωναν να εξαρθρώνουν συστηματικά την αγροτική και αστική οικονομία των υπό εισβολή χωρών και να προκαλούν κατόπιν τούτου τη μαζική έξοδο των κατοίκων των απειλούμενων περιοχών προς άλλες ασφαλέστερες περιοχές πού έτσι ερήμωναν αναγκαστικά. Οπότε στο κενό πού είχε δημιουργηθεί εισχωρούσαν στη συνέχεια οι πολεμοχαρείς αυτές νομαδικές φυλές, αποκτούσαν τον έλεγχό τους, και εγκαθιστούσαν τις σκηνές και τα ποίμνιά τους για μόνιμη πλέον διαμονή και κατοχή.

Έχουμε έναν επεκτατικό πόλεμο από ένα βάρβαρο λαό που έφερε καταστροφή και θάνατο στους λαούς πού κατοικούσαν χιλιάδες χρόνια στα χώματα της Μικράς Ασίας και είχαν αναπτύξει κατά την αρχαιότητα έναν από τούς σημαντικότερους πολιτισμούς.

"Είναι διαστροφή της παγκόσμιας ιστορίας τα εδάφη αυτά να μην ανήκουν σε αυτούς πού φώτισαν με τα φώτα του πολιτισμού τους ολόκληρη την ανθρωπότητα."...


04/01 16:50  cell
«Ουσιαστικά μιλούν διάλεκτο με λεξιλόγιο και συντακτικό πιο κοντά στην αρχαία παρά στη νέα ελληνική» δηλώνει η κ. Σιταρίδου, μέλος του Συλλόγου για τις Απειλούμενες Γλώσσες και Πολιτισμούς του Κέμπριτζ (CELC), στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».
Οπως σχολιάζει και το βρετανικό δημοσίευμα, πρόκειται για συναρπαστική ανακάλυψη «στην περιοχή όπου ο Ιάσων και οι Αργοναύτες αναζητούσαν το Χρυσόμαλλο Δέρας» καθώς, πέρα από τη γλωσσολογική ιδιαιτερότητα, η κοινότητα αυτή είναι και πολιτισμικά μοναδική. Πρόκειται για μουσουλμάνους που μιλούν ελληνικά, χωρίς όμως να γράφουν, και παίζουν την ποντιακή λύρα. Σημάδι της πολιτιστικής και γεωγραφικής τους απομόνωσης είναι επίσης το γεγονός ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων,τα μέλη της κοινότητας παντρεύονται μόνο με άντρες ή γυναίκες από τα χωριά τους.
Αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα με την κ. Σιταρίδου, ότι, παρά τις χιλιετίες αλλαγών στην κοινωνικοπολιτική ιστορία της ευρύτερης περιοχής, σε αυτή την απομονωμένη βόρειο-ανατολική γωνιά της Μικράς Ασίας οι άνθρωποι εξακολουθούν να μιλούν ελληνικά. Η μοναδικότητα της διαλέκτου ανοίγει ένα συναρπαστικό παράθυρο στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. «Φανταστείτε να μπορούσαμε να μιλήσουμε με άτομα, των οποίων η γραμματική είναι πιο κοντά στη γλώσσα του παρελθόντος. Αυτή είναι η ευκαιρία που μας δίνουν τα "ρωμαίικα"» εξηγεί η κ. Σιταρίδου.
Στο βρετανικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να αποδειχτεί εάν οι κάτοικοι είναι γνήσιοι απογόνοι των αρχαίων Ελλήνων που δεν δέχτηκαν άλλες επιρροές στο πέρασμα των αιώνων ή αν πρόκειται για απογόνους τοπικών πληθυσμών που υποχρεώθηκαν να μιλούν την ελληνική γλώσσα από τους αρχαίους Ελληνες αποίκους.
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/blog-post_8102.html#more

...το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια!
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'