Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


3η Σεπτεμβρίου...2010. 36 χρόνια ΠΑνελληνίου ΣΟΚ και Δέους!
880 αναγνώστες
Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010
01:06

Γενέθλιος ημερομηνία του κυβερνώντος κόμματος είναι η 3η Σεπτεμβρίου(1974).

Συναπτά 36 έτη βίου...!

Hλικία ώριμης νεότητας για τα δεδομένα της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ηλικία βαθέος γήρατος για τα δεδομένα της προϊστορίας.

Και στα 100; ή μήπως "άιντε και...καλή ψυχή";

Αντί "ρόδων", το κάτωθι "μπουκέτο"-απόσπασμα (μετά...κουρέματος) συνέντευξης που έδωσε στο Hellenic Nexus, εις εκ των συντακτών της ιδρυτικής διακήρυξης του 1974:

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΚΚΚΑΣΟΡ
H.N.: Ήσασταν ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠAΣOK, καθώς συμμετείχατε και στη σύνταξη της ιδρυτικής διακήρυξής του το 1974, στο Mόναχο. Ωστόσο, αποχωρήσατε το 1999. Θα ήθελα μια δική σας κριτική της σημερινής μορφής και του χαρακτήρα του κόμματος...

Μ.Χ.: Στην Ελλάδα, τα λεγόμενα κόμματα είναι στο απυρόβλητο... Υπάρχει ένα άβατον, και κύρια για το ΠΑΣΟΚ, γιατί εκεί στηρίχθηκε η Μεταπολίτευση.
Θα είχε ενδιαφέρον μια έρευνα για τις ομοιότητες της δικτατορίας με την υπαρκτή δημοκρατία. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα γινόταν αυτό. Εκεί είναι «Ελλάδα», γιατί υπάρχει κριτική σκέψη, με όλα τα κακά που κουβαλάει η Ευρώπη. Εδώ δεν είμαστε Ελλάδα – είμαστε «Τουρκομπαρόκ» σε πολλά πράγματα, στην αισθητική και, κύρια, στο ζήτημα του λόγου, της κριτικής σκέψης.
Tελευταία, έγραψα ένα βιβλίο για τη μετάλλαξη, τον εκφυλισμό αυτού του χώρου. Στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠAΣOK δεν νομίζω ότι υπήρχε η Siemens· δεν έλεγε πουθενά ότι θα χορεύουμε στη Σμύρνη – είναι σαν να λες «χορεύω στο Άουσβιτς»! Δεν υπήρχε πουθενά ότι θα βάλουμε τη Ρεπούση να γράφει πως «συνωστίζονταν στη Σμύρνη», ούτε ότι θα προσκυνάμε τον Κεμάλ, ούτε ότι θα πάμε στο Χρηματιστήριο, στον Κοσκωτά και στα λόμπι...
Ρεπούση και Κοσκωτάς είναι δύο από τις...ρίζες(Ρ,Κ) του ΚΚΚΑΣΟΡ. Οι υπόλοιπες...; στο  βιβλίο του, παραπέμπει ο συγγραφέας.

                                  

H.N.: Άρα, λέτε ότι πρόκειται πλέον για ένα «άλλο» ΠAΣOK...

Μ.Χ.: Από άποψη επιστημονική, είναι μία από τις πιο πρωτόγνωρες εμπειρίες (στον κόσμο) μετάλλαξης ενός πολιτικού χώρου – «γενετικής μετάλλαξης», όπως λέω στο βιβλίο, ή, καλύτερα, «τερατογένεσης»! Γι’ αυτό στο εξώφυλλο έχω ένα τέρας της Μυθολογίας, απεικονισμένο σε ένα αγγείο της Κλασικής Περιόδου (έχει σημασία ο συμβολισμός). Tο οποίο αγγείο βρίσκεται στο... Mουσείο του Μονάχου, εκεί όπου έγραφα, μαζί με άλλους ανθρώπους, τη Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου, του 1974! Η πολιτική κινείται μέσα από συμβολισμούς.
Η μετάλλαξη επέδρασε σε κομμάτια της κοινωνίας.H συντριπτική πλειοψηφία των περιοδικών και των Μ.Μ.Ε. ανέλαβαν την αντι-εκπαίδευση των Ελλήνων, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Nομίζω ότι οι Έλληνες έχουν μπει σε μια μεγάλη σφαίρα υποβάθμισής τους – ηθικής και νοητικής... Και αλλού γίνεται, αλλά εδώ είναι ολοκληρωτικού τύπου, τριτοκοσμικού τύπου. Δεν νομίζω ότι τα υπάρχοντα Mέσα θα άνοιγαν μια τέτοια συζήτηση. Eσείς θα μπορούσατε...
Αν είχαμε σοβαρές Σχολές Kοινωνιολογίας, με σοβαρούς κοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες, θα σας έλεγαν τα σημερινά (λίγο το ΚΚΕ έχει κάποια χαρακτηριστικά...) δεν είναι κόμματα , είναι λόμπι. Και, στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα οικογενειακό λόμπι!
Το ανώτερο στάδιο εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ είναι το σημερινό. Το κόμμα είναι προσωπικό λόμπι του ίδιου του φέροντος το όνομα «Παπανδρέου». Αλλά αυτό αφορά και τα άλλα κόμματα. Έχουμε μια μεγάλη υποβάθμιση της πολιτικής ζωής, και αυτό είναι πολύ ορατό στο Κοινοβούλιο. Στη δικτατορία λέγαμε «H Ελλάδα έχει μπει στον γύψο». Τώρα λέω «H Ελλάδα έχει μπει στο μαγνητόφωνο». Η Ελλάδα «διαβάζει» – και εννοώ τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, που «τα διαβάζουν» όταν μιλάνε στη Bουλή.
Μια Ελλάδα, μια λεγόμενη ηγεσία που «διαβάζει», «συλλαβίζει» δεν μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή στον επανασχεδιασμό της χώρας, σε αυτή τη μεταβατική και πολύ κρίσιμη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του νέου αιώνα.

Πλήρης συνέντευξη :  http://polis-agora.blogspot.com/2010/08/blog-post_25.html

                                                                          

Υστερολόγιο : 

                                       

                                                      

Πριν από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι.

Δηλαδή η πολιτική.

Απλό.

Η χρεοκοπία αρχίζει από εκεί.

 

Νοέμβριος 1920 - Οκτώβριος 2009...

 δύο κρισιμότατες  εκλογικές αναμετρήσεις με διάθεση "στρίβειν δια των εκλογών" για τους προκυρήξαντες αυτές,σε πολύ καθοριστικές στροφές του χρόνου-αιώνα !

Είθε,

τα αντίστοιχα προεκλογικά ...δέλεαρ "οίκαδε" και "λεφτά υπάρχουν" ,

(κοπανιστός αέρας αμφότερα)  με διαφορά περίπου 90 ετών μεταξύ των,

να μην τύχουν κοινής κατάληξης...ήτοι : Εθνικής Καταστροφής!

Σχόλια

08/09 17:20  cell
Λουκρητία,Μπίλ κάρσον
Συγχωρείστε μου την απώλεια σχολίων.
Η ανάρτηση ήταν σε φάση σύνθεσης με την πεποίθηση ότι δε φαίνεται δημόσια...
Αιγαίο πέλαγος!
Επιφυλάσσομαι να την ανεβάσω ολοκληρωμένη!
16/01 14:45  cell
"Aγαπητέ σύντροφε Γιώργο Παπανδρέου,

Το 1972, Είχα μια δίωρη συνάντηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το Κώστα Τσήμα στο πανεπιστήμιο Berkley του San Francisco. Αποφασίσαμε:
Α. Με δικά μου έξοδα θα πήγαινα στην Ελλάδα να οργανώσω και να αρχίσω τον ένοπλο αγώνα κατά της χούντας.
Β. Ο Ανδρέας και το Π.Α.Κ θα μου παρείχαν πολιτική κάλυψη και επαφές στην Ευρώπη.
Γ. Ο Ανδρέας ότι θα φρόντιζε για την αποκατάσταση του σπιτιού μου σε μια ελεύθερη Ελλάδα...

Μερικούς μήνες αργότερα η γυναίκα μου Άντρια και εγώ πουλήσαμε το σπίτι μας στη Νέα Υόρκη $60.000 τότε, για να χρηματοδοτήσω και να οργανώσω τον αντιστασιακό αγώνα μου κατά της δικτατορίας του 1967. Με το κωδικό όνομα Αποστόλης, οργάνωσα το 1973 την πιο δυναμική αντιστασιακή οργάνωση του Π.Α.Κ στην Ελλάδα, την οργάνωση Λ.Α.Ο.Σ (Λαϊκός Απελευθερωτικός Οργανωμένος Στρατός) αρχίζοντας τον πολυκηρυγμένο από τον Ανδρέα “ένοπλο αγώνα” κατά της Χούντας.

Σαν απάντηση στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε το πιο δυνατό κτύπημα όλου του αντιστασιακού αγώνα κατά της Xούντας: στο Λαύριο, στις 22 -02-1974. Mετά από αυτό, η ομάδα μας προδόθηκε, αλλά εμείς, επειδή το είχαμε υποπτευτεί, κατορθώσαμε να δραπετεύσουμε στο εξωτερικό με τη βοήθεια της γυναίκας μου, παίρνοντας μαζί και τον προδότη της ομάδας μας, τον Γιώργο Ζυγογιάννη.

Τον Μάρτιο του 1974, συγκαλέσαμε σε συμβούλιο όλους τους αντιπροσώπους του Π.Α.Κ στη Bασιλεία της Ελβετίας. Eκεί, παρουσιάσαμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της προδοσίας και τα ονόματα των ενόχων. Η κατηγορία ήταν ότι υπήρχε σχέδιο συνωμοσίας να καταδίδονται οι τίμιοι, δυναμικοί αγωνιστές της ελευθερίας, προτού κάνουν οποιαδήποτε ζημιά στη δικτατορία.

Kαι αυτό για τους εξής λόγους:.................Με εκτίμηση, Γρηγόρης Χρηστέας..."
http://www.papandreou-pasok.info/open-letter.htm

..................................................................................;;;
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'