Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Στα ενδότερα των έσω(;)...το "μαύρο πάζλ".
706 αναγνώστες
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010
15:43

Κατά τα άλλα ήταν καλά παιδιά. Με σπουδές βαρβάτες. Από γενιές που οι ρίζες τους χανόντουσαν στα μουχλιασμένα κάστρα της Βόρειας Ευρώπης. Γερμανοί τραπεζίτες, που τώρα δούλευαν στα ψηλότερα πατώματα εκεί στους ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης. Αργά το βράδυ - κάθε βράδυ - μαζευόντουσαν κι οι τρεις για μπύρες και συζήτηση στην ίδια μπυραρία τα τελευταία οκτώ χρόνια στο στενό πλάι στην πλατεία Ρέμερ κοντά στο ποτάμι. Ο Στέφαν, ο Κρις και ο Γιόχαν.
- Κύριοι, η κατάσταση εξελίσσεται όπως την είχαμε σχεδιάσει. Ξεκίνησε να μιλάει ο Κρις. Μετά τη συμφωνία με τους Αμερικανούς, να πάρουν αυτοί ζωτικό χώρο στα Βαλκάνια με αντάλλαγμα να μην ξηλώσουν ολόκληρη την οικονομική μας επιρροή εκεί, διαχειριζόμαστε πλέον 70-30 υπέρ μας, το χρέος των PIIGS. Οι Αμερικανοί μπορούν να δρομολογήσουν τα γεωπολιτικά τους όπως θέλουν, αναφέρομαι σε αγωγούς, ελληνο-τουρκικά, Μακεδονικό, Σερβία και τα παρόμοια, εμείς θα τους στηρίξουμε κι αυτοί μας παραχωρούν το μεγαλύτερο μέρος των τόκων από τη διαχείριση των κρατικών χρεών. 70-30 η αναλογία. Σωστά;
- Έτσι τα είχαμε συμφωνήσει, απάντησαν οι άλλοι δύο.

- Συνεχίζω λοιπόν. Αφού οι Νότιες χώρες δεν έχουν πλέον ζεστό χρήμα για κατανάλωση, θα τους μετατρέψουμε από PIIGS σε αγελάδες! Μακροχρόνια προγράμματα σταθερότητας και εξασφαλισμένα επιτόκια από τα πακέτα βοήθειας. Τα κεφάλαια θα είναι απολύτως κατοχυρωμένα, με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις σχετικές συμφωνίες. Ας πούμε στην Ελλάδα, σχεδιάζουμε μια επένδυση της τάξης των 110 δις ευρώ, με 5,5% επιτόκιο, αρχικά για τρία χρόνια. Συνολικά για όλες τις χώρες του Νότου, θα προβλέψουμε γύρω στο 1 τρις ευρώ. Κανονικό άρμεγμα αγελάδων. Το παιχνίδι θα γίνει πολύ σκληρό όμως. Πως σας ακούγεται;
- Ελκυστικότατο! Αναφώνησε ο Στέφαν.
- Μισό λεπτό. Η Ελλάδα χρωστάει κοντά στα 300 δις. Αν προσθέσουμε κι άλλα 110, πως θα τα αποπληρώσει; Αναρωτήθηκε ο Γιόχαν.
- Τα πράγματα είναι απλά. Αποκρίθηκε ο Κρις. Η Ελλάδα - μιας και με ρωτάς γι' αυτήν - έχει έσοδα κάθε χρόνο κοντά στα 50 με 55δις ευρώ. Για τόκους πρέπει να δίνει κοντά στα 13 με 15 δις ευρώ κάθε χρόνο και καμιά 30αριά για το κεφάλαιο. Εισπράττουν 50 χρειάζονται 90. Από τα 90 χρειάζονται 13 για τόκους ώστε να δανειστούν τα 40. Πρακτικά οι Έλληνες θα εργάζονται για εμάς. Περίπου κάθε σεντς όλου του πρωτογενούς κρατικού εισοδήματος θα έρχεται σε μας. Καταλαβαίνεις; Αποκτάμε μια ολόκληρη χώρα μόνο με 110 δις, τα οποία όμως παίρνουμε πίσω το 2014 και μάλιστα με τόκο. Το μόνο που θα πάθουν θα είναι η πτώση του βιοτικού τους επιπέδου κοντά στο 40%. Δηλαδή θα δανείζονται μόνο για να πληρώνουν τα δάνεια κι όχι για δικές τους δαπάνες. Απολύτως διαχειρίσιμο. Εμείς από την άλλη βρίσκουμε κεφάλαια για τα δικά μας προγράμματα ανάπτυξης. Με λίγα λόγια ο νότος θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του Βορά, όχι από την κατανάλωση των προϊόντων μας αλλά από τους τόκους των χρεών τους. Γι' αυτό τους ονόμασα "αγελάδες". Κι όταν αντιστραφεί ο κύκλος, τη δική μας ανάπτυξη, δηλαδή τα δικά μας προϊόντα, θα τους τα πουλήσουμε πίσω. Οκεϋ τώρα;
- Ναι, εντάξει. Τώρα καταλαβαίνω γιατί κρατάμε και ακριβό το ευρώ. Εμείς θα κερδίσουμε από το χρέος των Νότιων. Οπότε πάση θυσία σκληρό νόμισμα. Με το 40% τώρα όμως που πρέπει να τους κόψουμε, πως θα γίνει;
- Και γι΄ αυτό υπάρχει σχέδιο. Είπε ο Κρις. Θα μας ενημερώσει ο Στέφαν, ως πιο ειδικός.
- Ευχαριστώ Κρις. Είπε ο Στέφαν και πήρε το λόγο. Το πρόγραμμά μας έχει ως εξής: 20% θα προέλθει από την πτώση των μισθών και 20% από φόρους. Έτσι θα ρίξουμε το βιοτικό επίπεδο που θα γνωρίσει μια πτώση κοντά στο 40%. Από εκεί και πέρα κάθε παρέκκλιση από το πρόγραμμα θα βαρύνει τους ίδιους. Το 40% είναι ενδεικτικό και μπορεί να πάει και πιο κάτω. Βεβαίως μετά τα 3-4 χρόνια θα πρέπει να τους βρούμε κεφάλαια για ανάπτυξη. Μια αναδιάρθρωση του χρέους τους της τάξης του 20% θα τους εξοικονομήσει κεφάλαια κοντά στα 40 δις για μια 5ετία δηλαδή περίπου 8 δις το χρόνο, ώστε να τα διαθέσουν στις δικές μας αγορές φυσικά. Πολιτικά η διαχείριση προβλέπεται ως εξής: το πρόγραμμα σταθερότητας θα το διαχειριστεί κεντροαριστερό κόμμα. Χαμηλή κοινωνική ένταση και λαϊκίστικη ρητορική. Ρευστή. Εκεί θα στριμώξουμε όλα τα αρνητικά μέτρα. Αν χρειαστεί θα επανεκλεγεί η ίδια κυβέρνηση ώστε να αποφύγουμε κοινωνική αναταραχή. Μετά, βλέπω τη διαχείριση της ανάπτυξης - τη διαχείριση της αναδιάρθρωσης του χρέους δηλαδή - σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, ώστε τα κεφάλαια να διοχετευθούν εκεί που πρέπει. Αυτά.
- Πολύ καλά. Είπε ο Κρις. Οι Αμερικανοί τι λένε για όλα αυτά;
- Τους ξέρεις τους Αμερικανούς. Θέλουν μαζί με όλο το αρνητικό κλίμα να περάσουν μαζί και τα δικά τους θέματα ώστε να τελειώνουν. Έτσι κι αλλιώς για το 2011 έχουν τα δικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, η κρίση θα τραβήξει για πολύ και θα ήθελαν να ξεμπερδεύουν με το Αιγαίο τουλάχιστον, ώστε η παρούσα Κυβέρνηση να "φορτωθεί" όλη τη "σαβούρα". Οι συντηρητικοί δεν είναι και πολύ ευέλικτοι σ' αυτά.
- Λογικό το βρίσκω. Οι κεντροαριστεροί στην Ελλάδα είναι σύμφωνοι;
- Ναι υπό την προϋπόθεση να ξαναγίνουν εκλογές.
- Εκλογές; Πάλι; Γιατί;
- Για δυο λόγους: ο πρώτος είναι γιατί ο Γιώργος λέει ότι θέλει να αισθάνεται εξασφαλισμένος ότι έχει λαϊκή εντολή πριν προχωρήσει στα "βαθιά". Φοβάται μήπως τον "πουλήσουμε" στα μισά της διαδρομής. Ο δεύτερος είναι πιο περίπλοκος. Αυτές οι εκλογές θα γίνουν με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο. Θα τις κερδίσει και πάλι ο Γιώργος - αν χρειαστεί και με τη βοήθεια νέων μικρότερων κομμάτων - και θα πάρει τα αρνητικά μέτρα. Ούτως ή άλλως λίγο πάνω από το 40% θέλει και θα το πάρει αφού πλέον ισχύει το μπόνους των 50 εδρών. Οι επόμενες όμως θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που θα ψηφίσει ο Γιώργος. Για να έχει τη δυνατότητα να χειριστεί καλύτερα τα πράγματα στο εσωτερικό του κόμματός του, να ορίσει αυτός τους υποψήφιους και τα ψηφοδέλτια που θέλει ώστε να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις της εσωτερικής αντιπολίτευσης, που θα είναι μεγάλες μετά από μια τέτοια κατάσταση, και να φτιάξει μια θετική γι' αυτόν κοινοβουλευτική ομάδα. Ο καινούριος νόμος του Γιώργου έχει και μονοεδρικές, σπάει και μεγάλες περιφέρειες και γενικά είναι πιο πολύ στα μέτρα του. Είναι φτιαγμένος για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του αρχηγού.

Η συζήτηση κάπου εκεί άλλαξε θέμα. Πέρασε στο κυνήγι, στο ποδόσφαιρο και σε μια νέα ποικιλία πούρων που θα δοκίμαζαν οι τρεις την Κυριακή κάπου στο Βερολίνο που θα πήγαιναν επαγγελματικό ταξίδι.
Καληνύχτα σας...

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_3108.html

Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'