Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Νεάντερταλ : Ήταν πιο γυναικάδες, θα ήταν επιτυχημένοι τραπεζίτες (μήπως... ΕΙΝΑΙ;).
702 αναγνώστες
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010
15:36

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Δεν μπορούμε βέβαια να ξέρουμε αν οι Νεάντερταλ έσερναν τις γυναίκες τους από τα μαλλιά, τώρα όμως έχουμε ενδείξεις ότι ήταν όντως πιο περιπετειώδεις από εμάς στη σεξουαλική ζωή τους.

Το συμπέρασμα προκύπτει από μια ασυνήθιστη μελέτη που συνέκρινε το μήκος των δακτύλων ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο Homo sapiens και τρία άλλα εξαφανισμένα μέλη της οικογένειας των ανθρωπιδών.

Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η αναλογία μήκους ανάμεσα στον δείκτη και τον παράμεσο εξαρτάται από τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία είχε εκτεθεί κανείς ως έμβρυο. Όταν η συγκέντρωση της τεστοστερόνης αυξάνεται, το μήκος του παράμεσου μεγαλώνει και η αναλογία μήκους μειώνεται.

Και όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση ενός αρσενικού εμβρύου στην ανδρική ορμόνη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι αργότερα η τάση του για σεξουαλικό ανταγωνισμό και πολυγαμία.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B.

Όπως αναφέρει το AFP, η ομάδα της Έμμα Νέλσον συνέκρινε απολιθωμένα δάχτυλα από τέσσερα είδη ανθρωπιδών: τον αρδιπίθηκο Ardipithecus ramidus, έναν πιθανό πρόγονο του ανθρώπου που έζησε πριν από 4 εκατ. χρόνια· τον αυστραλοπίθηκο Australopithecus afarensis, έναν άλλο πιθανό πρόγονο που έζησε πριν από τρία με τέσσερα εκατ. χρόνια· τον ξάδελφό μας Homo neanderthalensis, που εξαφανίστηκε πριν από 30.000 χρόνια· και έναν ανατομικά σύγχρονο Homo sapiens, που έζησε πριν από 90.000 χρόνια.

H σύγκριση υποδεικνύει ότι ο αρδιπίθηκος πρέπει να βρισκόταν σε μόνιμη σεξουαλική διέγερση, ενώ αντίθετα ο αυστραλοπίθηκος μάλλον αρκείτο στη μονογαμία.

                                                        

                                

Η χαμηλή αναλογία μήκους δείκτη-παράμεσου τόσο στον Νεάντερταλ όσο και στον πρωτόγονο σύγχρονο άνθρωπο «υποδεικνύει ότι και οι δύο ομάδες ήταν πιθανότατα πιο πολυγαμικές από τους περισσότερους σημερινούς πληθυσμούς» γράφουν οι ερευνητές.

Παραδέχονται πάντως ότι ο μικρός αριθμός απολιθωμάτων που εξετάστηκαν, και οι φυσικές διακυμάνσεις που παρουσιάζει κάθε πληθυσμός όσον αφορά το μήκος των δακτύλων, καθιστούν δύσκολη την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

«Αν και οι αναλογίες των δακτύλων παρέχουν ορισμένα πραγματικά συναρπαστικά συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των ανθρωπιδών, δεχόμαστε ότι οι ενδείξεις είναι περιορισμένες. Χρειαζόμαστε περισσότερα απολιθώματα προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματα» επισημαίνεται στη δημοσίευση.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να προσδιορίσουν πότε η μονογαμία έγινε μόδα στην ευρύτερη οικογένειά μας.

ΠΗΓΗ

Υστερολόγιο :

 Το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης επιδρά, ήδη από την μήτρα της μητέρας, στο σχετικό μήκος των δαχτύλων του παιδιού, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, αλλά είναι βασικά στους άνδρες που φαίνεται να επηρεάζεται η συμπεριφορά τους. Όταν ένας άνδρας έχει υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης, άρα και μακρύτερο παράμεσο σε σχέση με το δείκτη, τότε έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και την τάση να θέλει να νικάει παντού στη ζωή του, πράγμα που τον ωθεί -και του επιτρέπει- να βγάζει περισσότερα χρήματα.

Η τάση αυτή να ξεχωρίζει, εκδηλώνεται, εκτός από τα χρήματα, σε άλλους δύο τομείς, στα σπορ και στις κοινωνικές σχέσεις (ιδιαίτερα τις ερωτικές), με συνέπεια οι άνδρες αυτοί -οι λεγόμενοι "επικίνδυνοι"- να γίνονται ελκυστικοί στις γυναίκες, αλλά όχι κατ' ανάγκη για μόνιμοι σύντροφοι της ζωής τους.

Αντίθετα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συμπεριφορά των γυναικών δεν συσχετίζεται με το μήκος και την αναλογία των δαχτύλων τους. Άλλωστε, συνήθως στις γυναίκες, όπως ανέφερε ο Σάαντ, ο δείκτης και ο παράμεσος έχουν σχεδόν ίδιο μήκος, ενώ στους άνδρες ο δείκτης είναι συχνά μικρότερος από τον παράμεσο.

Μια προηγούμενη μελέτη από ερευνητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ είχε δείξει ότι οι τραπεζίτες του Σίτι είναι γενικά πιο πετυχημένοι, αν έχουν μακρύτερο παράμεσο, γιατί παίρνουν περισσότερα ρίσκα και αντιδρούν με μεγαλύτερη τόλμη και ταχύτητα στις μεταβολές της αγοράς.

ΠΗΓΗ

 

 

 

Σχόλια

11/11 15:42  oberon
Θα έλεγα ότι οι πίθηκοι έγιναν της ... μόδας.
11/11 15:53  cell
...και οι παράμεσοι γίνανε δείκτες...:-)
Χαίρετε oberon.
11/11 15:56  oberon
Χαίρετε cell.

Μόνο που διατηρούν τον χαρακτηριστικό τους ρόλο, δίπλα στον τεντωμένο μέσο ...
12/11 00:23  cell
Παράμετροι "Φυσικής" Επιλογής στην εξελικτική διαδικασία των Homo...:

http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=439586221319126077&hl=el&fs=true

http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=1196961079151878998&hl=el&fs=true
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'