Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Υδάτινη Μνήμη εκατομμυρίων ετών σε Θερμοκρασιακό Ναδίρ...Λίμνη Βοστόκ.
1223 αναγνώστες
Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011
19:03

Ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη, η υπόγεια λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής έμεινε ανέπαφη και αυτή τη χρονιά. Η συγκεκριμένη λίμνη κρύβεται κάτω από τέσσερα χιλιόμετρα πάγου και πιστεύεται ότι παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια γίνονται προσπάθειες για την προσέγγιση της λίμνης και φέτος Ρώσοι ερευνητές έφτασαν μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της μυστηριώδους λίμνης. Η ρωσική ομάδα αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει την προσπάθεια, καθώς λόγω του χειμώνα έπρεπε να φύγει από την Ανταρκτική την περασμένη Κυριακή.

Η ομάδα θα επιστρέψει στο μέρος το Δεκέμβριο και το φρεάτιο της γεώτρησης πληρώθηκε με κηροζίνη και αντιψυκτικό υγρό ώστε να παραμείνει ανοιχτό.

         

Ο Βάλερι Λούκιν του Ρωσικού Ινστιτούτου Έρευνας Αρκτικής και Ανταρκτικής δήλωσε «Είναι σαν να εξερευνούμε έναν ξένο πλανήτη όπου κανείς δεν έχει ξαναπάει. Δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε».

Οι ερευνητές όταν φτάσουν την επιφάνεια της λίμνης θα στείλουν στα βάθη της ένα αποστειρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος, με το οποίο ενδέχεται να ανακαλυφθούν αρχαίες μορφές μικροβιακής ζωής. Με αγωνία περιμένουν αυτές οι ανακαλύψεις οι μικροβιολόγοι. Το παγωμένο περιβάλλον της λίμνης θα μπορούσε για παράδειγμα να μοιάζει με τους υπόγειους ωκεανούς που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην δορυφόρο του Δία Ευρώπη και τον δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου.

Ωστόσο, η προσπάθεια των Ρώσων ερευνητών έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις καθώς πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν για κίνδυνο μόλυνσης ενός πραγματικά παρθένου περιβάλλοντος. Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη της λίμνης ήρθαν από βρετανικά ραντάρ που εξέτασαν το παγωμένο υπέδαφος της Ανταρκτικής τη δεκαετία του 1970 και η ύπαρξή της δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι το 1993.

                               

                                          A scientist traverses the ice miles above the freshwater Lake Vostok in Antarctica.

                                                                                                                                                                   © M. Studinger, 2001

Η λίμνη Βοστόκ

Η συγκεκριμένη λίμνη είναι η μεγαλύτερη από τις 140 υπόγειες λίμνες της Ανταρκτική, στις οποίες το νερό διατηρείται περιέργως, σε υγρή μορφή.

Έχει μήκος 250 χιλιόμετρα, πλάτος 50 χιλιόμετρα και το βάθος της σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 800 μέτρα.
Πλέον τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πάγου βρίσκεται ο ρωσικός σταθμός Βοστόκ, όπου έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία οπουδήποτε στη Γη: -89,2C. Πηγή.

  • [pressure more than 360 times the atmospheric pressure at sea level...
  • If the lake does contain life, could be one of the biological finds of the millennium...
  • A freshwater lake as long as Lake Ontario and as deep as Lake Tahoe...
  • Its untouched waters, a time capsule  ...]

Ο όλος όγκος του νερού της λίμνης "ανανεώνεται" ακριβώς κάθε 13.300 χρόνια , με τις πηγές του "νέου"  νερού να παραμένουν ένα μυστήριο για τους ερευνητές...

 

                                                    

                                                 Μουσική, Στίχοι, Πρώτη Ερμηνεία: Σταύρος Σιόλας

Άρνη στην αρχαία Ελληνική Μυθολογία, ήταν η πηγή που βρισκόταν στον κάτω κόσμο στη Λήθη, από όπου έπιναν οι νεκροί για να ξεχάσουν τι άφηναν στον πάνω κόσμο.

 


 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ  ΒΟΣΤΟΚ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2011


[...] Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούσαν να την φθάσουν εδώ και δεκαετίες, όμως πολύ πρόσφατα κατόρθωσαν να λιώσουν τοπικά τον πάγο και να εξαγάγουν δείγμα. Ορισμένοι συνάδελφοί τους εξέφραζαν την ανησυχία τους για την επιχείρηση φοβούμενοι το ενδεχόμενο μόλυνσης του παρθένου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση Nature, το πρώτο δείγμα, που δεν φιλοξενεί ζωή, προέρχεται από τα ανώτερα στρώματα της λίμνης καθώς συλλέχθηκε από το νερό που ήρθε στην επιφάνεια μέσα από τη γεώτρηση και πάγωσε μέσα στο ειδικό τρυπάνι. Η έλλειψη μικροβίων ωστόσο δεν καταδεικνύει ότι η λίμνη είναι «νεκρή». [...]

[...] Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα στο 2013 θα βρουν βακτήρια σε δύο συγκεκριμένες τοποθεσίες: στην επιφάνειά της, μεταξύ του πάγου και του νερού και στα ιζήματα, στον πυθμένα της λίμνης. Εκτιμούν ότι ο εντοπισμός ασυνήθιστων μορφών ζωής θα τους δώσει μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι ζωντανοί οργανισμοί σε άλλες περιοχές του σύμπαντος. 

N 24 Οκτωβρίου 2012 


Τα σημαντικότερα γεγονότα στη ρωσική επιστήμη το 2013

Μετεωρίτες, άγνωστα προηγουμένως βακτήρια, νέες αποδείξεις που αφορούν τη θεωρία της πανσπερμίας, μεταρρυθμίσεις στην Ακαδημία Επιστημών, και αρκετά άλλα, είναι ορισμένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ρωσική επιστήμη στο απελθόν έτος.
-Ο επισκέπτης του Τσελιάμπινσκ
-Η ζωή στη λίμνη Βοστόκ
-Εισαγόμενη ζωή
-Μεταρρύθμιση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών

RIA Novosti  24 Δεκεμβρίου 2013


Σχόλια

08/02 22:03  Goldmine
Ναι, κάπου το διάβασα κι εγώ το πρωί.
Ίσως είναι μία απ΄ τις πύλες του ανεξήγητου:-)

Ποιοτική και υποβλητική η μουσική επιλογή καθηλώνει τη Λήθη...

Πρόσωπα, λόγια κι έργα αγάπης δεν ξεθωριάζουν απ΄ το νερό της Άρνης.
Αυτά ουδέποτε εκπίπτουν...

5*και καλήν εσπέραν άρχοντα!
09/02 01:22  cell
Άρατε Πύλας(5m υπόλοιπο πάγου)
το Δεκέμβριο(επιστροφή των ερευνητών) λοιπόν ;-)

"Πρόσωπα, λόγια κι έργα αγάπης δεν ξεθωριάζουν απ΄ το νερό της Άρνης."
...!

Ευχαριστώ για τα αστέρια και ανταποδίδω .
Χαμηλότερης συχνότητας οι εμφανίσεις σου(δεν έχω εξοικειωθεί με τον ενικό...)
Gold, χωρίς σκόντο στην ποιότητα,
"διήθησης" και σχολιασμού...
"Αρχοντικές" καλημέρες :-)
Να είσαι Καλά!
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'