Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες... 2012-2015, Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
896 αναγνώστες
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011
01:58

Είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, και η Πορτογαλία οι μόνες χώρες με οικονομικά προβλήματα στην ευρωζώνη που βρίσκονται υπό επιτήρηση; Όχι φυσικά. Για έναν προσεκτικό παρατηρητή, για έναν φωστήρα της φιλελεύθερης σκέψης από αυτούς που κάθε μέρα γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων και των τηλεοπτικών παραθύρων κουνώντας μας το δάκτυλο, θα πρέπει να είναι σχεδόν προφανές. Διότι τα ίδια τα κρατίδια από τα οποία εφορμούν οι περιβόητοι αστέρες, βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση.

Έτσι την προηγούμενη βδομάδα μάθαμε πως η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έθεσε “υπο επιτήρηση” 4 εκδοτικά κρατίδια. Τη νήσο ΔΟΛ, το ακρωτήρι Μ.Τεγοπούλου, το πριγκιπάτο της Πηγάσου (πρώην Μπομπολιστάν) και φυσικά το ανεξάρτητο Βαρωνάτο του Τηλέτυπου. Ρίχνοντας μια ματιά στα οικονομικά τους η κατάσταση δεν είναι καθόλου αισιόδοξη.

 
Η νήσος ΔΟΛ έκλεισε το 2010 με χρέος της τάξης του 111% του ΑΕΠ της, από κοντά το πριγκιπάτο της Πηγάσου με 125%, το ακρωτήρι Μ.Τεγοπούλου με 123% και το βαρωνάτο του Τηλέτυπου με το εντυπωσιακό χρέος του 178% του ΑΕΠ του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Καθημερινής ήταν οι μόνες που γλύτωσαν την επιτήρηση καθώς το χρέος τους κινείται μόλις στο 92% του ΑΕΠ τους.
 
Ας πάμε όμως και στο έλλειμμα των παραπάνω κρατιδίων το οποίο μόνο αξιοζήλευτο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. ΔΟΛ με 24% του ΑΕΠ του, Τηλέτυπος το ίδιο, Πήγασος 20%, και το ακρωτήρι Τεγοπούλου χτυπάει τζακποτ με 37%. Οι ΗΠΚαθημερινής ήταν οι μόνες που είχαν έλλειμμα στα όρια του Μαάστριχτ με 1,8% αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως το 2009 είχαν έλλειμμα που ξεπερνούσε το 20% του ΑΕΠ τους.

 

 
Κατόπιν τούτων των ανησυχητικών εξελίξεων θα ήταν λογικό να υποθέσουμε πως από αύριο, όλοι οι τηλεοπτικοί και γραπτοί αστέρες θα ασχολούνται μόνο με τρόπους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και των αποτελεσμάτων τους. Παρότι είναι κρίμα να τους κλέβουμε τη δουλειά, θα προτείνουμε ενδεικτικά, χάρτα 3 σημείων:

1. Αξιοποίηση των υψηλότερων ορόφων των κτηριακών τους εγκαταστάσεων, που μέχρι τώρα υπολειτουργούν στεγάζοντας τα ανώτατα στελέχη και τις διοικήσεις. Είναι λογικό οι υψηλότεροι όροφοι να έχουν καλύτερο ενοίκιο, ειδικά μετά την παραχώρησή τους για 99χρόνια.

2. Επιπλέον ως μέτρο άμεσης μείωσης του χρέους, προτείνεται η προ-είσπραξη των εσόδων από την πώληση των διαφημίσεων για την επόμενη 40ετία. Στην ουσία θα δημιουργηθεί ένα δομημένο προϊόν που θα ονομάζεται “μήτσος/αριάδνη” και του οποίου η τιμή θα καθοριστεί εφάπαξ στα 5000 ευρώ η κάθε διαφημιστική ημέρα για την επόμενη 40ετία. Με αυτό τον τρόπο, οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να προ-εισπράξουν 73εκ ευρώ η κάθε μία, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα στη μείωση των τόκων και την ελάφρυνση του χρέους τους, ενώ θα προσφέρουν και μια προβλεψιμότητα στα κέρδη σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον.

3. Τέλος συστήνεται η σύμπτυξη των ομοειδών δραστηριοτήτων και μετάταξη των στελεχών εκεί που χρειάζονται περισσότερο. Για παράδειγμα από τη στιγμή που η κ.Τρέμη, ο κ.Καψής και ο κ.Πρετεντέρης λένε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, είναι σπατάλη πολύτιμου εταιρικού κεφαλαίου να τους έχουμε και τους 3 μαζί. Η θέση θα παραμείνει μία και οι υπόλοιποι θα πρέπει να υπηρετήσουν το μεγάλο κανάλι από τον κρίσιμο τομέα της συλλογής ειδήσεων από τα πρακτορεία σε βάρδιες. Μάλιστα θα ήταν καλό να δημιουργηθεί ένα τηλεπαιχνίδι τύπου ριάλιτι, όπου οι σεπτοί τηλεαστέρες θα διαγωνιστούν για τη θέση που θα απομείνει.

Παρόμοιες πρωτοποριακές ιδέες απαιτούνται από όλη τη διοίκηση, προκειμένου να αναδειχθεί η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα που καλούν οι περιστάσεις, μακριά από ταμπού και από αγκυλώσεις του παρελθόντος.
 
Το ξεπέρασμα της κρίσης είναι υπόθεση ...όλων μας.

πηγή

                           

 Κωστής Παλαμάς: "Μια πίκρα"

Μουσική & Ερμηνεία : Φοίβος Δεληβοριάς

 

 

Εν αναμονή του -"από στήθους"- ...διαγγέλματος δια πρωθυπουργικών χειλέων, σε μια, ομολογουμένως για πολλοστή φορά, επαναλαμβανομένη σύμπτωση (παύει να είναι σύμπτωση;) :

1912, 15 Απρ.: Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595 . 

Καλό Σαββατοκύριακο, "κοντά στ' ακρογιάλι"...

 


Προσθήκη...

Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο...
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο!
(...)Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες,
ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο...
τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες
και το καινούργιο παν να δουν διϋλιστήριο.(...)
Κοιμήσου Περσεφόνη...
  

Σχόλια

15/04 20:20  jerri
Σωστός ο παίκτης!
16/04 05:11  cell
Καλημέρα jerri!

[O κ πρωθυπουργός στις 22 Σεπ.2010 σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Economic Club (Νέα Υόρκη 2010), μεταξύ άλλων είπε :
"Για αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για απευθείας πωλήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχικού κεφαλαίου – εταιρειών «holding»...
http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/04/blog-post_353.html]

Τα λεχθέντα στις 22.9.2010 στη Ν.Υόρκη,
7 μήνες μετά εγράφησαν. Στις 15.4.2011...χθες!
βλ. συνημμένη προσθήκη(scribd) ανωτέρω σελ.22!

[Στις 15 Φεβ.2011 ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του , στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, που τόνισε:
"Πάγια θέση μας είναι – και το επαναλαμβάνω για όσους, εντός ή και εκτός Ελλάδας, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει – ότι ναι, θα αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία. Θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη. Θα αξιοποιηθεί για την αποκλιμάκωση του χρέους... αλλά κανείς μας να μην συγχέει τον όρο «αξιοποίηση» με τον όρο «πώληση»...]

Η δύναμη της ειλικρίνειας, που αντέχει στο χρόνο,
με κβαντρίγα επιβραβευμένη δια χειρός Άκερμαν...http://cell.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=27523&blid=304
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'