Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Χωρίς το μνημόνιο «δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις»...;
973 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2011
04:14

 

Α) Τα συνολικά έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης (Κεντρική Δημ. Διοίκηση, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Κοινωνική Ασφάλιση) ήταν, σε όλη τη διάρκεια της ενδεκαετίας 2000-2010, υψηλότερα από τις δαπάνες που απαιτήθηκαν για την πληρωμή μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και πάσης φύσεως συντάξεων.

Β) Τα έσοδα αρκούσαν και αρκούν για τους μισθούς και τις συντάξεις. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους δεν αρκούν! [Ο σχολιασμός του ερωτήματος υιοθετεί την άρρητη υπόθεση στην οποία στηρίζεται το ίδιο το επιχείρημα: την υπόθεση δηλαδή ότι «όλα τα δημόσια έσοδα μπαίνουν στο ίδιο πορτοφόλι και από αυτό γίνονται κι όλες οι πληρωμές». Πρόκειται για μια τραβηγμένη απλούστευση. Υπάρχουν κατηγορίες εσόδων που δεν προσφέρονται για οποιαδήποτε πληρωμή και έχουν απολύτως προσδιορισμένο εκ του νόμου προορισμό. Για λόγους απλοποίησης θεωρείται ότι έχουν αντιμετωπισθεί κάθε είδους τριβές και προβλήματα χρηματοδότησης σε όλο το δίκτυο των ενδοκυβερνητικών συναλλαγών.]

Γ) Το 2009, κατ' εξαίρεση, – λόγω της σημαντικής υποχώρησης των δημοσίων εσόδων (-7,3%) σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση της δαπάνης για μισθούς (+10,5%), συντάξεις (+6,7%) και τόκους (+7,5%) - ανακύπτει για πρώτη φορά πρόβλημα επάρκειας των τρεχόντων εσόδων για την πληρωμή και όλων των τόκων του Δ.Χ..

Δ) Η εξόφληση των χρεολυσίων, σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου γινόταν κατά βάση με «αναχρηματοδότηση» - δηλαδή με νέο δανεισμό.

Συνεπώς όποιος υιοθετεί το επιχείρημα ότι «δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» υπονοεί ότι αφού θα είχαμε εξοφλήσει κατά προτεραιότητα τα οφειλόμενα για την ετήσια εξυπηρέτηση του Δ.Χ. (τόκους και χρεολύσια), δεν θα έμεναν επαρκή έσοδα για να πληρωθούν όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις. Αλλά εάν είχαμε ζητήσει την αναδιαπραγμάτευση του ΔΧ, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι οι τρέχουσες υποχρεώσεις σε τόκους και χρεολύσια δεν θα τακτοποιούνταν ούτε όλες, ούτε εξ ολοκλήρου.

Η αδυναμία αυτή θα ίσχυε, βεβαίως, στο βαθμό που δεν θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πιστώσεις ούτε καν με βραχυχρόνιο δανεισμό (όπως εξακολουθεί να γίνεται ακόμη και τώρα που ο μακροχρόνιος δανεισμός έχει απαγορευτικό κόστος).

Εν πάση περιπτώσει, είναι προφανές ότι πίσω από την επιχειρηματολογία αυτή υπάρχει ως θεμελιώδης παραδοχή η απόλυτη και αποκλειστική προτεραιότητα των υποχρεώσεων έναντι κάθε είδους πιστωτών. Όλες οι άλλες υποχρεώσεις (μισθοί-συντάξεις) έρχονται δεύτερες και καλύπτονται μόνο εάν περισσεύουν ή βρεθούν λεφτά...

Το ίδιο επιχείρημα επανέρχεται και πάλι, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναδιάρθρωση – η οποία ταυτίζεται με τη χρεοκοπία και με ό,τι το ζοφερό αυτή σημαίνει για καθένα, μέσα στη γενικευμένη σύγχυση που καλλιεργείται.

Σε συνθήκες ενδεχόμενης «αναστολής» των πληρωμών για τόκους και χρεολύσια, βέβαια δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την πρόκληση φαινομένων πανικού με επίκεντρο τις τραπεζικές καταθέσεις. Τέτοια φαινόμενα θα μπορούσαν με τη συνδρομή ορισμένων αστοχιών να ωθήσουν σε κατάρρευση τις τράπεζες και, στην προέκτασή τους τα έσοδα και το δημόσιο ταμείο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων (αλλά και όλη την αγορά, πλήττοντας το δίκτυο εφοδιασμού της χώρας από το εξωτερικό σε καύσιμα, τρόφιμα και ό,τι άλλο αγοράζεται με πίστωση).

Την ισχυρότερη εγγύηση ότι μια τέτοια εκτροπή δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί αποτελεί η συστηματική χρήση τρομοκρατικών τερατολογιών όπως η ανωτέρω: η φοβική διέγερση της κοινής γνώμης με συστηματικό τρόπο, αν και γίνεται για προπαγανδιστικούς λόγους, ταυτόχρονα προετοιμάζει τις πανικόβλητες αντιδράσεις και τις καθιστά πολύ πιθανότερες.

Όλοι οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές – από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητή της Τ.Ε. μέχρι και τα μιντιακά «βαποράκια» - με την καταχρηστική επίκληση τέτοιου είδους επιχειρημάτων εξαντλούν τα περιθώρια καθοδήγησης και προσανατολισμού των αντιδράσεων της κοινής γνώμης σε έκτακτες περιστάσεις. Εμφανιζόμενοι διαρκώς να έχουν μόλις και μετά βίας κατορθώσει να αποτρέψουν το «κακό», στην πραγματικότητα το προπαρασκευάζουν.

Δημήτρης Σερεμέτης. 

Υστερολόγιο:

Στoν αναρτηθέντα σύνδεσμο (μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, βλ.επάνω και στ' αριστερά)  μπορεί κανείς να "ξεφυλλίσει" το σχέδιο νόμου(έν άρθρο) δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, να σταθεί στις σελίδες 10 και 11 ενώπιον της εξέλιξης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους και ν΄αναρωτηθεί, μεταξύ άλλων...

... για το "όφελος" του πενταετούς γολγοθά (επί του παρόντος...) πέραν της εμπράγματης εξασφάλισης των πιστωτών (προοδευτικά τέως ομολογιούχων),

...για την έννοια που προφέρεται ως "αξιοποίηση" και γράφεται ως "πώληση", νοουμένη και ως εκποίηση...Ενδιαφέρον έχει και ο πίνακας της ΚΕΔ των προς sale & lease back ...κτηρίων, όχι τόσο ως προσδοκώμενο όφελος όσο ως επιπλέον τρόπος του νοείν την αξιοποίηση...Εφ'όρου ζωής μισθωτής του ...αξιοποιηθέντος  ακινήτου σου!

Το δια ταύτα, δε συνταγογραφείται παρόντος του γνωστού -εν πολλοίς ρυπαρού- πολιτικού προσωπικού και προφανώς δεν είναι ανώδυνο και στεγανό της διεθνούς οικονομικής και πολιτισμικής δυσμενούς συγκυρίας . Προσμετρά κατώφλια επίπεδα αξιοπρέπειας στη συνείδηση του καθενός και προοπτική ...ελευθερίας(ευ) αντί δουλοπαροικίας(φευ) για τους αγωνιούντες Έλληνες .

Νυν και ...επομένους Έλληνες. Εκ των επομένων έχουμε "δανεισθεί" τη Χώρα και οφείλουμε να τους την παραδώσουμε στην κατάσταση τουλάχιστον της παραλαβής.

Οι πατεράδες και παππούδες μας (...έστω μετά το '22) μάτωσαν και ίδρωσαν να φανούν συνεπείς στην ανωτέρω οφειλή! Eμείς;


Προσθήκη 24.06.2011:

Μετά τον ...παραιτηθέντα Λιάνη, αντιμεσοπρόθεσμος Αθανασιάδης και Ρομπόπουλος...ίδωμεν! Τετάρτη 29.6...κοντή γιορτή!

Προσθήκη 29.06.2011:

Ο μεν  Αθανασιάδης ...επείσθη από την επιχειρηματολογία υπ.οικ και ...πρωθυπργού ώστε να καταθέσει το "ναι" κατόπιν σχετικού προλόγου χειροκροτούμενος από τους λοιπούς συ ναι νετικούς, ο δε Ρομπό πουλος "τίμησε" με συνέπεια την προ 5ημέρου συνέντευξή του στο real (βλ. η μάλλον άκου, το σχετικό σύνδεσμο ανωτέρω...). Πιστοί τοις "εθνάρχου" ρήμασι πειθόμενοι(...πράγματα που λέγονται και δε γίνονται και τούμπαλιν)

Παναγιώτης Κουρουμπλής! "Ο βουλευτής που βλέπει μακριά" κατά τον νυν υποικ (σε πρόσφατη προ της ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου ...δήλωσή του!)

Η Δικαιοσύνη και ο Βουλευτής, εν προκειμένω, ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ όντες...τυφλοί!

 

Σχόλια

11/06 12:01  takmanv
Με πολλή καλή διάθεση σου λέω ότι αυτή η λογική είναι υπεραπλουστευμένη. Μεγάλο τμήμα των δημοσίων εσόδων είναι αποτέλεσμα φόρων σε δραστηριότητες που σχετίζονται με το διεθνές εμπόριο. Συνεπώς μια στάση πληρωμών θα οδηγήσει σε υποχώρηση των διεθνών συναλλαγών της χώρας και συνεπώς σε μείωση των εσόδων του Κράτους. Επιπλέον μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα βιώσει μείωση του εισοδήματος του άρα και η κατανάλωση (που είναι συνάρτηση του εισοδήματος) θα μειωθεί, μειώνοντας τους αντίστοιχους φόρους.
Δεν μπορούμε να εξηγούμε τα οικονομικά με λογιστικές προσεγγίσεις και με ανεπαρκή εργαλεία. Η οικονομική ανάλυση γίνεται με στατικό τρόπο (μια απλή φωτογραφία - που κάνεις εσύ), με συγκριτικό τρόπο (σύκριση φωτογραφιών) και με δυναμικό τρόπο (ανάλυση ενός video).
Ελπίζω να μην θεωρηθώ και εγώ εγκάθετος. Απλά εκφράζω τη γνώμη μου και όσα έμαθα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, χωρίς να υποστηρίζω ότι έχω το αλάθητο. Απλά προβληματίζομαι όπως και εσύ...
11/06 15:37  cornelsen
takmanv έχεις δίκιο σε αυτό. Μια εξωτερική στάση πληρωμών θα είχε επίδραση στα κρατικά έσοδα. Για σκέψου όμως ότι με την ακολουθούμενη πολιτική
α) δεν μειώνεται/εξαλείφεται το δημόσιο χρέος
β) παρατείνεται η ύφεση
γ) ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία
Δλδ ο ελληνικός λαός θα μετατραπεί σε έναν παρία τής ΕΕ που θα εργάζεται
* με χαμηλούς μισθούς
* πληρώνοντας υπερβολικά έξοδα σε ιδιωτικοποιμένες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ (πρώην) ΔΕΚΟ
* για να εξυπηρετεί από το υστέρημά του διαρκώς διογκούμενα χρέη.

Αντιθέτως δες το παράδειγμα τής Αργεντινής μετά την χρεωκοπία τού 2001 στο http://www.tradingeconomics.com/argentina/gdp-growth
11/06 15:43  cell
Χαίρετε takmanv.
Ουδείς έχων σώας τας φρένας νομιμοποιείται να υποστηρίζει ότι έχει το αλάθητο ...εν γένει, των οικονομικών μη εξαιρουμένων. Eίτε σε επίπεδο πτυχίου(χειριστή βιβλιοθήκης,εν Ελλάδι, σύμφωνα με γνωστό μου καθηγητή) είτε σε επίπεδο Αναπληρωτή Καθηγητή Εφηρμοσμένης Οικονομικής ως ο συγγραφέας του άρθρου ανωτέρω ...με την χαριτολογούσα επιφύλαξη για τον "οικονομολόγο":
"θα ξέρει αύριο γιατί τα πράγματα που προέβλεψε χτες δεν έγιναν σήμερα."
:-)

Η προσπάθεια από πλευράς μου είναι η προβολή και της "άλλης αποψης" σε σχέση με την ευρέως προβαλλομένη, με σεβασμό στη λογική και την απόσταση από το απόλυτο.

Τις εύλογες διαπιστώσεις που κάνεις πέριξ των "προιόντων" μίας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών, μάλλον τις βιώνουμε και ...απουσία της.

Τείνω μάλλον στην αποδοχή θεμελίωσης του προβλήματος επί πολιτικής βάσης,με τον κίνδυνο υπεραπλούστευσης και μειωμένης απόστασης από το απόλυτο...

Με "δάνειο" έκφρασης από την ενδιαφέρουσα και φιλοσοφούσα οικονομική σκέψη πλέον ειδήμονος ιστολόγου(γκούγκλισον "τέκι"):
"Το πρόβλημα είναι πρόβλημα πολιτικής βούλησης, όλα τ' άλλα είναι απλή μπακαλική..."
βλ. ιεραρχική σχέση πολιτικής και ...αγορές-τράπεζες.

"Ελπίζω να μην θεωρηθώ και εγώ εγκάθετος."...;)

Να είστε καλά!
11/06 15:45  cell
Cornelsen,
χαιρετώ :-)
11/06 23:59  Goldmine
"Νυν και ...επομένους Έλληνες. Εκ των επομένων έχουμε "δανεισθεί" τη Χώρα και οφείλουμε να τους την παραδώσουμε στην κατάσταση τουλάχιστον της παραλαβής.
Οι πατεράδες και παππούδες μας (...έστω μετά το '22) μάτωσαν και ίδρωσαν να φανούν συνεπείς στην ανωτέρω οφειλή! Eμείς;"
Απλά υπέροχο το υστερολόγιο!
Είθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος να γεμίσει περιστέρια τα άδεια κεφάλαια τους...
12/06 00:00  Goldmine
Διόρθωση: κεφάλια- κεφάλαια, συμβατά και τα δύο καθότι άδεια:-)
12/06 02:43  cell
Καλημέρα αγαπητή μου Gold!
Λανθάνουσα e-γλώσσα αληθή λέγει περί κεφαλής ...ακατοίκητης και κεφαλαίων- ατμών :-)
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'