Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
675 αναγνώστες
Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011
01:30

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχεδιάζει η κυβέρνηση σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπως δήλωσε από τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

«Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού εν όψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης», είπε ο κ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει το δημοψήφισμα, ούτε και ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί. «Θα αποτελούσε αντιδεοντολογική κοινοβουλευτική συμπεριφορά εάν προσδιόριζα εγώ επακριβώς το ερώτημα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.  

Το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπερψηφίστηκε την Τρίτη επί της αρχής του, με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν επί της αρχής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια.[...]

...

Σε όλες τις χώρες που έχουν και την πιο ελάχιστη γνώση της έννοιας της δημοκρατίας, το δημοψήφισμα θεωρείται ως το κατ εξοχήν δημοκρατικό εργαλείο. Σε αυτό το άρθρο, ενάντια στην επικρατέστερη αυτή ιδέα θα δείξουμε ότι δεν είναι έτσι και ότι το δημοψήφισμα είναι μια διαδικασία που αλλοιώνεται από τη μαζικοποίηση της δημοκρατίας.

Αρχικά, το δημοψήφισμα, που προέρχεται από τη λατινική έκφραση ad referendum, είναι ένα αίτημα για γνωμοδότηση. Στην αρχική του έννοια, δηλαδή ψήφος του συνόλου των πολιτών για έγκριση ή απόρριψη ενός προτεινόμενου μέτρου από την εκτελεστική εξουσία, μοιάζει με τον όρο plebiscite, μου συμφωνεί με το αρχαιότερό του αντίστοιχο, το Ελληνικό η ψήφος του δήμου. Και είναι σε αυτό το πλαίσιο που παίρνει ολοκληρωτικά την πολιτική του σημασία. Συνεπώς, σε μια δημοκρατία αθηναϊκού τύπου η συνέλευση του δήμου αντιπροσωπεύει τους πολίτες. Ο δείκτης είναι ελάχιστος. Μπορούμε να αναφερθούμε σε ένα πραγματικό παράδειγμα όπως αυτό της Ελβετίας όπου το δημοψήφισμα είναι μια κοινή πρακτική σ αυτή τη χώρα ενώ δεν εμφανίζεται σε άλλα συντάγματα της Γαλλίας πριν το 1946. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η ουσιαστική ιδέα είναι ότι ο πληθυσμός είναι συγκριτικά ελάχιστος, έτσι που το μέρος που ψηφίζει είναι σημαντικό γι αυτόν. Αυτό αντιπροσωπεύει το ιδανικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα.

Τα προβλήματα προκύπτουν όταν η εκτελεστική εξουσία επικαλείται ενός δημοψηφίσματος σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός είναι σημαντικός και η εξουσία αντιπροσωπεύει μία αδύναμη μειονότητα. Αυτή τη φορά, το δημοψήφισμα μπορεί να κατευθυνθεί πολύ εύκολα από την εξουσία που επενεργεί στη μάζα έτσι ώστε να χάσει το αρχικό του νόημα. Καθότι η βάση της εγκυρότητας μιας ψήφου είναι στη γνώση της φύσης της. Για να ψηφίσεις χρειάζεται η γνώση. Μόνο που σε μια δημοκρατία της μάζας, πολύ λίγοι γνωρίζουν όλες τις εξαρτήσεις της εξουσίας και τις συνέπειες μιας επιλογής. Καθότι η πολιτική, λόγω της μάζας, έχει καταλήξει ουσιαστικά να είναι υπόθεση των επαγγελματιών και των ειδικών. Για έναν κανονικό άνθρωπο, η έλλειψη χρόνου αλλά και το μέγεθος και αριθμός εγγράφων πληροφόρησης δημιουργεί την ανάγκη επιλογής: είτε βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην πολιτική και ανήκει ανάλογα με το επίπεδό του σ αυτήν την κλίμακα των ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις είτε ανήκει στους άλλους. Αυτή η ντε φάκτο διχοτόμηση έχει μια άλλη συνέπεια που αφορά στην πληροφόρηση.

Αν και αυτονόητος, ο ρόλος της πληροφόρησης είναι θεμελιώδης για το νόημα του δημοψηφίσματος. Γιατί πως να ψηφίσεις χωρίς γνώση; Για να το αμβλύνει αυτό, το σύστημα επεξεργάζεται το ίδιο την πληροφόρηση, δημιουργώντας ασυμμετρία στη λειτουργία. Εμφανίζεται έτσι ένα τριχοτομικό φαινόμενο: υπάρχουν οι απληροφόρητοι, οι πληροφορημένοι και οι πληροφορημένοι που πληροφορούν. Εξ ορισμού, το σύνολο του λαού ψηφίζει στην ίδια βάση. Ποια η αξία όμως αυτής της ψηφοφορίας; Και έχει μόνο μία; Ποιο το νόημα της ψήφου ενός κανονικού ανθρώπου που έχει ελλιπή και μεροληπτική πληροφόρηση ως προς τον στόχο της ψηφοφορίας; Ποιο είναι το μερίδιο της ευθύνης του εν καιρώ;

Στην πραγματικότητα, το δημοψήφισμα μετά την μαζικοποίηση της δημοκρατίας, αντιπροσωπεύει μια διαδικασία που επιτρέπει στο σύστημα να χρησιμοποιεί τη μάζα του πληθυσμού για να επικυρώσει μια ήδη ειλημμένη απόφαση. Χωρίς την εκ βάθους γνώση του θέματος, η μάζα χειραγωγείται με μιντιολογικά μέσα να πάει προς την κατεύθυνση του συστήματος ενώ έχει πειστεί ότι είχε την τελευταία λέξη στην επιλογή. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ένα επιπρόσθετο μέσο για το σύστημα έτσι ώστε να καλυφτεί μπροστά από το λαό που δεν θα μπορεί πια να το ενοχοποιήσει για την τελική απάντηση.

Γνωρίζουμε όμως καλά ότι η απάντηση δεν είναι παρά μία λεπτομέρεια της τέχνης της ερώτησης.

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ακριβής απάντηση, αλλά το πως να τεθεί η ερώτηση έτσι ώστε να βγει η επιθυμητή απάντηση.

Αυτό είναι το νέο νόημα του δημοψηφίσματος και είναι με αυτή την έννοια που είναι αντιδημοκρατικό.

Ν.Λυγερός

...

 

Περεμπιπτόντως...

Το κόστος διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτιμάται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ!

Οι εκλογές του 2009 κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο 147,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 115 εκατ.!

 

ΥΣΤΕΡΟΛΟΓΙΟ

Άρθρο 44

[...]Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Προς τι η απουσία έκφρασης της σχετικής "δημοκρατικής ευαισθησίας" προ της αναγκαιότητας του Καστελόριζου των αχαρτογράφητων υδάτων...

Μία "αναγκαιότητα" που ...δεν υφίστατο και ως εκ τούτου δεν ετέθη υπ΄όψιν του εκλογικού σώματος προ διετίας...

Μία "αναγκαιότητα"...προκύψασα εκ των υστέρων -αρχής(;) γενομένης στις 22 Οκτωβρίου 2009- στη γέφυρα του "Τιτανικού", με υπαιτίους  τους "διεφθαρμένους" επιβάτες του!

Εξέλιπεν το Κρίσιμο και Εθνικό του Θέματος ή μόνον το ...εφικτό της μετέπειτα απαιτούμενης κύρωσης της διακρατικής δανειακής σύμβασης από 180 ...συναινούντες;

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Κανονισμός της Βουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.[...]

«Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού εν όψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης», είπε ο κ. Καστανίδης..!

Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ-ΣΙΛΩΑΜ  για τη διετή "πολιτεία" των ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΠΟΘΟΥΜΕΝΟ.  Η ΟΔΟΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.

Το γ ν ή σ ι ο ν του ενδιαφέροντος, του οιουδήποτε ...κυρίου για τα "θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού εν όψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης",  τίθεται προ της διακριτικής ευχέρειας του αναγνώστη.


 

 

Σχόλια

06/10 00:38  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2494552&pg=3&pid=2494898&orderdir=asc#post_2494898

Στο επερχόμενο δημοψήφισμα ψηφίζω ΝΑΙ στη χρεοκοπία μας, γιατί θέλω η επερχόμενη φτώχεια να κρατήσει μέχρι να ενηλικιωθεί ο πεντάχρονος γιός μου και όχι για πάντα (σε περίπτωση που δε χρεοκοπήσουμε).

Ψηφίζω ΝΑΙ στη χρεοκοπία μας για να σωθεί η πατρίδα μας και το έθνος μας από τους επικίνδυνους πολιτικούς ντενεκέδες που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Ψηφίζω ΝΑΙ στη χρεοκοπία γιατί πιστεύω ότι μόνο έτσι θα επιστρέψει το έθνος μας εις εαυτόν.

Ψηφίζω ΝΑΙ στη χρεοκοπία γιατί θέλω να συνεχίσω να έχω δικαίωμα στην ελπίδα και στο όνειρο, δικαίωμα που θα μου στερήσει πιθανή μη χρεοκοπία μας και η αιώνια οικονομική υποδούλωση στους πιστωτές μας και τους πλουσίους εταίρους μας.

Ψηφίζω ΝΑΙ στη χρεοκοπία γιατί δε γουστάρω να δω το Δ΄ Ράιχ να μας καταλαμβάνει χωρίς να ματώσει αυτή τη φορά.
06/10 03:58  cell
Καλημέρα Ανήσυχε!
Μαζί σου στην αιτιολόγηση της ψήφου, επιφυλάξεις έχω στη διαχείρισή της από τους κυβερνώντες.
"Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ακριβής απάντηση, αλλά το πως να τεθεί η ερώτηση έτσι ώστε να βγει η επιθυμητή απάντηση."
Αγνοούμε την ερώτηση και το χρόνο...
Αιγαίο, Κύπρος ...

Ενδεχόμενη είναι η χρήση του δημοψηφίσματος και του όποιου αποτελέσματος ως άλλοθι εξάντλησης της 4ετίας...

Καθαρή και περίπου ιδίου κόστους επιλογή είναι οι εκλογές!
(...ας βασανιστούμε μπροστά στην επόμενη κάλπη!)

Περιμένει κανείς κάτι καλύτερο απ' αυτές;

Εύχομαι να έχουμε δει το χειρότερο, με τους παρόντες!

Περί του "καλύτερου" επιφυλάσσομαι επόμενης (ίσως...επίκαιρης) ανάρτησης ;)
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'