Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Άρης, Περιέργεια - Curiosity
1220 αναγνώστες
Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012
03:21

Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας

   [...]

 δεμένες άθελα μ’ ανύπαρχτα προσκυνήματα

  μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες.

  
Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας

  πάνω στα σαπισμένα θαλάσσια ξύλα

   [...]

 μέσα σε μια πατρίδα που δεν είναι πια δική μας

ούτε δική σας.

Γ.Σεφέρης (1935)

   Μυθιστόρημα, Η΄, 1, 7-10, 18-19.

 

ΠΡΟΣΑΡΕΙΩΣΗ

Ο Άρης δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4,2 δισ. έτη από τον πλανητικό δίσκο από τον οποίο δημιουργήθηκαν και οι υπόλοιποι πλανήτες. Σήμερα είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Άρης, στα αρχικά στάδια εξέλιξής του, καλυπτόταν σε ορισμένα σημεία του από υγρό νερό βάθους τουλάχιστον μερικών μέτρων, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τουλάχιστον ωκεανού.

Ο Άρης έχει το ιδιόμορφο χαρακτηριστικό ότι αποτελείται από δυο μορφολογικά ανόμοια «τμήματα»: το βόρειο ημισφαίριο αποτελείται από «πεδιάδες» που χαρακτηρίζονται από σχετικά μικρή πυκνότητα κρατήρων και μεγαλύτερη λευκαύγεια, ενώ το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και είναι εμφανώς πιο καταπονημένο από προσκρούσεις μετεώρων. Εδώ βρίσκεται και ο κρατήρας Hellas basin, ο μεγαλύτερος του πλανήτη, με διάμετρο 2.300 χιλόμετρα, σημάδι μιας εξαιρετικά βίαιης πρόσκρουσης περίπου 4 δις. χρόνια στο παρελθόν. Μια εξήγηση αυτής της διαφοράς μεταξύ των δυο ημισφαιρίων είναι ότι οι βόρειες «πεδιάδες» αποτελούσαν κάποτε τον πυθμένα ενός ωκεανού που κάλυπτε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Στον πλανήτη υπάρχουν τεράστια ηφαίστεια, ανάμεσά τους το (ανενεργό σήμερα) ηφαίστειο Όλυμπος, που είναι το ψηλότερο βουνό του ηλιακού συστήματος με ύψος περίπου 24 Km. Το μεγάλο ύψος του ηφαιστείου οφείλεται στο γεγονός ότι στον Άρη, σε αντίθεση με τη Γη, δεν υπάρχει κίνηση τεκτονικών πλακών, κι έτσι η εκροή μάγματος συνεχίστηκε για εκατομμύρια χρόνια στο ίδιο σημείο ψηλώνοντας ολοένα τον Όλυμπο.

Λέγεται και «κόκκινος πλανήτης» εξαιτίας του χρώματος που παρουσιάζει και που οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του. Περιβάλλεται από λεπτή ατμόσφαιρα με μέση πίεση περίπου στο ένα εκατοστό αυτής της Γης (αραιή ατμόσφαιρα ->χαμηλή ταχύτητα μετάδοσης του ήχου -> ...Άρης ο «ήσυχος πλανήτης»). Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95,32% από διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο και 1,6% αργό.

Η διάμετρός του είναι σχεδόν η μισή της διαμέτρου της γης. Η βαρύτητα είναι στο 0,376 της βαρύτητας στη γη, δηλαδή ένας άνθρωπος βάρους 80 κιλών θα ζυγίζει στον Άρη 30 κιλά... Δέχεται το 43% της θερμότητας που δέχεται η γη (μέση ετήσια Θ στους -15 C ->...Άρης ο «δροσερός πλανήτης»).

Έχει δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Φόβος είναι η προσωποποίηση του φόβου. Οι Αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν γιο του Άρη και της Αφροδίτης. Μαζί με τον αδελφό του Δείμο, που ήταν η προσωποποίηση του τρόμου, συνόδευε τον πατέρα του στους πολέμους. Για τον λόγο αυτό του προσφέρονταν θυσίες στα πεδία των μαχών.

Ο Άρης είναι μέχρι σήμερα ο πλανήτης στον οποίο έχουν σταλεί οι περισσότερες διαστημοσυσκευές,
ταυτόχρονα είναι και ο πλανήτης που έχει "εξαφανίσει" τις περισσότερες διαστημοσυσκευές που στάλθηκαν προς αυτόν...( 22/40+ )

πηγή

 

Ακολουθεί μια φωτο περιήγηση στον κόκκινο-ήσυχο γείτονα, με τα μάτια της "Περιέργειας". Ενδεχομένως εκτός γης, η πιθανότητα που έχει κανείς να ...συναντήσει,...αντιληφθεί, ...υποστεί  "εξω γήινες" οντότητες, είναι μικρότερη σε σχέση με επίγειες περιηγήσεις, των ελλαδικών περιλαμβανομένων (υπάρχει βεβαίως και η Ελλάδα που επιμένει).

 

Το πυρηνοκίνητο ρομπότ(Curiosity, το τελικό κόστος έφτασε τα 2,5 δισ. δολάρια.) της NASA, πριν προσαρειωθεί (06/08/2012 μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατομμύρια μίλια ταξίδι.) για να ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του κόκκινου πλανήτη. Μόνο μία άλλη χώρα, η ΕΣΣΔ, έχει επιτύχει προσεδάφιση στον Αρη, ενώ το διαστημόπλοιο εκείνο, το 1971, σίγησε λίγο μετά την άφιξή του.

 

Εδώ η πρώτη έγχρωμη εικόνα που έστειλε το Curiosity ενσωματωμένη σε μια προσομοίωση της επιφάνειας του πλανήτη.

 

Αποψη της επιφάνειας του πλανήτη Άρη από δύο φωτογραφίες τραβηγμένες από την κάμερα καθοδήγησης του οχήματος Curiosity (Περιέργεια). Στη φωτογραφία διακρίνεται μέρος του οχήματος και το χείλος του κρατήρα Γκέιλ. πηγή

28/09/2012

Το διάσημο πλέον ρομποτικό όχημα Curiosity του Επιστημονικού Εργαστηρίου της NASA στον Aρη (Mars Science Laboratory) ανακάλυψε σειρά πετρωμάτων που υποδεικνύουν την ύπαρξη ποταμού στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που έστειλε το Curiosity, τα ίχνη των πετρωμάτων βρίσκονται πάνω σε μια υδάτινη διαδρομή που ξεκινούσε από το βόρειο μέρος του κρατήρα Gale και κατέληγε στους πρόποδες του όρους Sharp, το οποίο έχει υψόμετρο περισσότερο από 5.000 μέτρα και βρίσκεται κοντά στον ισημερινό του Aρη. Το σχήμα και το μέγεθος των πετρών υποδηλώνει ένα σχετικά ρηχό ποτάμι, με βάθος περίπου ένα μέτρο και ταχύτητα ροής ένα μέτρο το δευτερόλεπτο. Το ιδιαίτερο σχήμα ορισμένων σβώλων οδήγησε τους γεωλόγους της αποστολής στο συμπέρασμα ότι είχαν διανύσει σημαντικές αποστάσεις σε υδάτινη ροή και όχι μέσω ανέμων. Εξάλλου οι περισσότεροι φαίνεται ότι αποτελούν κομμάτια ενός διαβρωμένου βράχου που θα ήταν αδύνατο να μεταφερθεί από τον άνεμο...

Σύμφωνα με τον δρ. Μπιλ Ντήτριχ του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, ακόμα δεν είναι σαφής η χρονική διάρκεια ροής του εν λόγω ποταμού, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να εκτείνεται από χιλιάδες σε εκατομμύρια χρόνια.

Το σχήμα και το μέγεθος των πετρών που βρέθηκαν στον Αρη (αριστερά) υποδηλώνει ένα σχετικά ρηχό ποτάμι, με βάθος περίπου ένα μέτρο και ταχύτητα ροής ένα μέτρο το δευτερόλεπτο. Στα δεξιά πετρώματα αντίστοιχου σχήματος στη Γη.  N(Αρχαία κοίτη ποταμού στον Aρη)

 

 

Γιάντα ΄ναι μαύρα τα βουνά και στέκουν βουρκωμένα
μουδ΄ άνεμος τα πολεμά μούδε βροχή τα δέρνει

 Ριζίτικο

 

Music for the nasa mission 2001 mars odyssey.

Mythodea (Full Concert) conceived and designed by Βαγγέλης Παπαθανασίου [Vangelis*]

at the Temple of Zeus in Athens, Ελλάς

 

ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ 

(*)

What we need today, more than anything else, is to invest in BEAUTY!
Beauty is harmony which comes from chaos.
But we invest in chaos...because chaos is much more profitable!

 

  Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα, περισσότερο απ' ο,τιδήποτε άλλο, είναι να επενδύσουμε στην Ομορφιά. Ομορφιά είναι η εκ χάους ορμώμενη Αρμονία. Αλλά επενδύουμε στο χάος. Γιατί; Διότι το χάος είναι περισσότερο …κερδοφόρο!

 

-.-

 

Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'