Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


90 ΧΡΟΝΙΑ
1156 αναγνώστες
Κυριακή, 2 Σεπτεμβρίου 2012
04:06

Αναφορά Μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων, 4 Σεπτεμβρίου 1922, τους οποίους διάγουμε "μονόποδες". Ως εκ της συντελεσθείσης γενοκτονίας και του ξεριζωμού όσων επέζησαν του ολέθρου [βλ. ή μάλλον άκου εδώ απόσπασμα από  το έργο του Δ. Φωτιάδη «Ενθυμήματα», διαβάζει η Μ. Λυμπεροπούλου]. Ως εκ του διωγμού του Ελληνισμού από τη μακραίωνη Εστία του, τη Μικρασιατική γη.

«...γῆν Ἑλληνίδα προσωρινῶς κατεχομένην ὑπό τῶν Τούρκων», ὅπως συνηθίζει νά λέγει φίλος ἐκλεκτός (του κ.Καργάκου), ἀπευθυνόμενος σέ ξένους διπλωμάτες γιά νά τούς προκαλεῖ διανοητικό «πατατράκ»...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού (1919), στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Ελληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης 731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000 και στα Αδανα 70.000. Σύνολο 2.845.000. Tην ίδια εποχή ο πληθυσμός της Ελλάδας μόλις έφτανε τα 5.000.000. Tο σομόν "δώσε" (Losses 1916-1923, εκατέρωθεν Τίγρη & Ευφράτη, των Mosul - Kirkuk περιλαμβανομένων),

το μπεζ "πάρε" (Turkey in 1924),

   οι μέχρι πρότινος (1921) "σφαίρες επιρροής" της Δύσης...

 

[...] Τον Ιανουάριο του 1927 (ο πρώτος πρέσβυς των ΗΠΑ τοποθετήθηκε στην Άγκυρα το 1927), κατά τη διάρκεια των ομιλιών που πραγματοποιόντουσαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Upshow αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης είχε δηλώσει τα εξής:

"Η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής την οποία με μεγάλη εξυπνάδα ακολουθεί ένας δικτάτορας, ο οποίος είναι βάρβαρος όσο ο Ταμερλάνος, δόλιος όσο και ο Τρελός Ίβαν και πονηρός όπως ο Τζενγκίζ Χάν, ο οποίος κάθεται πάνω σε πυραμίδα από νεκροκεφαλές των θυμάτων του. Αυτό το τέρας επέβαλε στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος ήταν κουρασμένος από τους συνεχιζόμενους πολέμους, μια διπλωματική συμφωνία η οποία υποτίμησε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Σε κάθε σημείο του κόσμου αποκάλεσαν το γεγονός αυτό ως τουρκική νίκη. Και αφού επέβαλαν στα κοινοβούλια των χωρών του Παλαιού Κόσμου να αποδεχθούν την συνθήκη αυτή, στη συνέχεια, οι μεγάλες ομάδες του κεφαλαίου, ο ψυχρός και απολίτικος κόσμος του εμπορίου, ακόμη και ορισμένοι εκπρόσωποι της θρησκείας ανύψωσαν την Τουρκία στο τραπέζι των σύγχρονων και πολιτισμένων εθνών". [...] πηγή

  

          Από ξένο τόπο - Αυτός που σέρνει το χορό 
         Ερμηνεύουν: Κ.Παπαδοπούλου & Χ.Τσιαμούλης

 

  “πώς γεννήθηκαν, πώς  δυναμώσανε τα παιδιά μας;”*

Μυθιστόρημα Ι', Γ.Σεφέρης

Ερώτημα που ανάβλυζε απ΄τα προσφυγικά χείλη στο βασίλεμα της ημέρας, του έτους, ...της ζωής τους και έσταζε κάματο με κόμπους χαράς από τo αποτέλεσμα της προσπάθειας. Επιβίωση στην αρχή, προκοπή στη συνέχεια... 

Εν πολλοίς μοιραζόμαστε μαζί τους κοινό γονιδιακό προζύμι, όχι πολύ διαφορετικής ποιότητας "περιβάλλοντα αέρα", βλ. επιγόνους Στεργιάδη στο σύνδεσμο "νανούρισμα" κάτωθι. Ας προσπαθήσουμε να μοιραστούμε και το ταμάχι τους (άοκνη επίμονη προσπάθεια), τη Λεβεντιά τους και την -πάση δυνάμει- αδιαπραγμάτευτη Αξιοπρέπειά τους.


 

 

   Νανούρισμα Μικράς Ασίας // Γιασεμώ Δουμάνη- Kανταλή

Ελληνοπρεπής και ανιδιοτελής οδός ύπνωσης, σε σχέση με το "νανούρισμα" που λαμβάνει χώρα κατ' εξακολούθηση και κλιμακούμενο. Προσεχώς και ..."μεγαλοπρεπώς"**.


(*) Ο George Magarian, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά. Βλ. εδώ.

(**) 15 Νοεμβρίου 2012

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό το ότι ενώ ακόμα και ορκισμένοι… φίλοι των Τούρκων όπως οι Σκοπιανοί ανησυχούν, εδώ δεν δείχνει να ιδρώνει το αυτάκι κανενός, είτε καναλάρχη είτε της πνευματικής ηγεσίας (λέμε τώρα…) του τόπου.
Η ΠΓΔΜ περνάει από το Κοινοβούλιό της νόμο με τον οποίο θα επιβάλλει περιορισμούς στις ώρες μετάδοσης των τουρκικών σίριαλ – σαπουνόπερες, με σκοπό να μειώσει την επιρροή που ασκούν στην κοινωνία της χώρας. Την είδηση την αλιεύσαμε στην εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία επικαλείται την ημερήσια εφημερίδα «Haberturk».
Εκπληκτική είναι όμως η δήλωση του Σκοπιανού υπουργού Πληροφόρησης και Κοινωνίας (ωραίος τίτλος…) Ίβο Ιβανόφσκι, ο οποίος αφού είπε πως όλα τα τουρκικά σίριαλ σε απορροφούν, πρόσθεσε «500 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς είναι αρκετά»!Σύμφωνα με τον νόμο, σταδιακά, οι τουρκικές σειρές θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν με τοπικά σίριαλ...»


Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'