Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Λαμπρή ...στολή Ψυχής ενδεδυμένοι
917 αναγνώστες
Σάββατο, 27 Απριλίου 2013
21:52

Τὸν νυμφῶνά σου βλέπω *, Σωτήρ μου κεκοσμημένον,
καὶ ἔνδυμα οὐκ ἔχω, ἵνα εἰσέλθω ἐν αὐτῷ,
λάμπρυνόν μου τὴν στολὴν τῆς ψυχῆς,
Φωτοδότα, καὶ σῶσόν με.


Νεκταρία Καραντζή

 


 

Ευαγγέλιο Αναστάσεως

…διαβάζεται σε ποικίλες γλωσσικές εκδοχές (βλ. εδώ 36) και στην ομηρική (μελοποιημένο σε ηρωικὸ εξάμετρο). Kατά τον εσπερινό της Ανάστασης. Όπως το είχε παραφράσει ο Νικόδημος ο Αγιορείτης (1749-1809).

 

  

Ευγένιος Χαρδαβέλλας

 

Ανάμεσα στις ρωγμές του χρόνου που δεν επιδέχονται στεγάνωσης, είναι κι εκείνη των παιδικών χρόνων και δη των γιορτάδων. Οι ανοιξιάτικες διακοπές του πάσχα ξανάφερναν στο προσκήνιο την αλάνα. Κεφάλια σπάγαν από τον πετροπόλεμο και μύτες από τα φουρνισμένα λαμπριάτικα κουλούρια.

Για τις εκκλησίες το ενδιαφέρον ξύπναγε τη Μ.Παρασκευή  με το στολισμένο επιτάφιο και αποκτούσε εκρηκτική υπόσταση τη νύχτα του Μ.Σαββάτου προ του «Χριστός Ανέστη» και για λίγα λεπτά μετά.- Ο εκκλησιασμός …μάλλον δεν έβρισκε ανταπόκριση στη μαθητιώσα «διακριτική ευχέρεια» στα πρώτα τέσσερα χρόνια του δημοτικού. Κάπου εκεί ήρθε η «σφήνα» του κυρ Βαγγέλη. Περισσότερο ενέπνεε και λιγότερο επέβαλε, δίδοντας στους μαθητές του «προκαταβολές γλυκού καρπού» από το -κατα Ισοκράτη- «πικρόριζο δέντρο της παιδείας»

Δυο τρεις Παρασκευές πριν τη μεγαλοβδομάδα οι μεγάλες τάξεις του σχολείου (Ε’, ΣΤ’) μαζεύονταν στην  αίθουσα εκδηλώσεων για το μάθημα της -περίπου μονοπωλούσας το ωρολόγιο πρόγραμμα- Ωδικής. Υπό την ευθύνη του αειμνήστου κυρ Βαγγέλη.

Η Αρχαία Ελληνική, γραμματιζούμενη και ετυμολογούμενη εμβολίμως, συναντούσε τη Βυζαντινή Μουσική.

Τα δύο πάθη του άνω Δασκάλου (και ιεροψάλτη) έδιδαν ραντεβού στους Ύμνους της μεγαλοβδομάδας και κοινωνούνταν στους δημοτικόπαιδες ως «σπόροι» γλωσσικής και μουσικής παιδείας προς «βλάστηση και ανάπτυξη» στις επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες…

(*) Στη ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ! 

         ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

 

Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'