Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ - 10Y Yields - Πολυνομοσχέδιο - TXΣ
905 αναγνώστες
Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014
15:57

Amazing Recovery I

    Yasou: Greece Is Pulling Off an Amazing Recovery

Βλ. και: Eurozone Country 10Y Yields

Ένα ακόμη θετικό και εγκωμιαστικό δημοσίευμα στον διεθνή Τύπο προστίθεται στα αρκετά που έχουν γίνει τελευταία για την πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, αυτή τη φορά από τη διαδικτυακή έκδοση του Bloomberg Businessweek, με τίτλο

«Γεια σου! Η Ελλάδα κατορθώνει μια απίστευτη ανάκαμψη».

Κατά τον αρθρογράφο Πίτερ Κόι, η πορεία διακύμανσης της λεγόμενης επιτοκιακής ψαλίδας (ή spreads) των ελληνικών ομολόγων δείχνει μια αξιοθαύμαστη ιστορία. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε φτάσει στο τιμωρητικό και απαγορευτικό 30% στην αιχμή της κρίσης, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει κάτω από το 7%. Αυτό δείχνει την όλο και μεγαλύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα χρέη της. Είναι σπάνιο, προσθέτει το δημοσίευμα, μια χώρα να μπορεί να αποκαθιστά την εικόνα της προς τους πιστωτές (...;) τόσο γρήγορα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι την τρέχουσα εβδομάδα, ορισμένες ελληνικές τράπεζες1 κατόρθωσαν να διαθέσουν στις διεθνείς αγορές μετοχές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη δυνατότητά τους να χορηγούν νέα δάνεια.

Πάντως, δεν παραβλέπεται το ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Κατά τον αρθρογράφο, η κυριότερη από αυτές είναι ότι η λιτότητα δεν επαρκεί για επανέλθει η ανάπτυξη. Η χώρα, λέει, πρέπει να εξαλείψει επιδοτήσεις και φραγμούς που προστατεύουν συμφέροντα με πολιτικές διασυνδέσεις, ενώ την ίδια στιγμή επιβαρύνουν την κοινωνία και βλάπτουν την ανάπτυξη. Αναφορά γίνεται και στην έκθεση του ...ΟΟΣΑ, η οποία κατονομάζει «περισσότερους από 500 περιορισμούς που ρυθμίζουν σχεδόν τα πάντα, από τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος μέχρι την πώληση βιταμινών από τα φαρμακεία», με κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που εκτιμάται στα 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Πάντως, τονίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ζητά «βαθύτερες και ταχύτερες» δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς «η αναμενόμενη ανάκαμψη θα είναι διστακτική και εύθραυστη, υπονομεύοντας τις προοπτικές της χώρας για ανάπτυξη». K

 

16/4/2015:

 


 

(1) Διαβάζει …κανείς στο πολυνομοσχέδιο, για το ΤΧΣ -σελ.162 παρ.4, σε πνεύμα αντικατάστασης του άρθρου 8/ν.3864/2010 με πλέον «κερδοφόρο» εκδοχή («εγείρουσα προβληματισμό»)...:

«...δύνανται να...»1

            

Βλ. σχετικό άρθρο (γρήγορες «ιδιωτικοποιήσεις») μετά σχολίου, εδώ.

Kαταγράφεται εδώ το χρονικό της συζήτησης και της ψηφοφορίας στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Σαμαράς: «…κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Για τα νέα παιδιά, για τον Ελληνικό λαό…»

 

(1) Προσθήκη 22.6.2014

«...ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που γνωρίζουμε για την Εurobank...:

  • Το 2013, το ελληνικό κράτος, μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επένδυσε €5,8 δισ. στην Εurobank, καταβάλλοντος €1,54 για κάθε μετοχή και αποκτώντας έτσι το 95% της τράπεζας. Επιπλέον, το κράτος αγόρασε επιπλέον πρ. μετοχές αξίας €1,25 δισ.
  • Το κράτος παρέδωσε την Ρostbank στην Εurobank αφού πρώτα ξόδεψε €4,06 δισ. ->«κενό χρηματοδότησης» της Ρostbank αλλά και ακόμη €0,55 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή της.
  • Βοήθησε την Εurobank να απορροφήσει την διεφθαρμένη, πτωχευμένη Ρrοton Bank δωρίζοντας στην Εurobank €0,76 δισ. για να καλύψει το «κενό χρηματοδότησης» της Proton, πλέον €0,55 δισ. νέων κεφαλαίων.
  • Δώρισε €0,76 δισ. στην Εurobank για την κάλυψη του «κενού χρηματοδότησης» της Ασπίς, απορροφώντας την»

«...το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος παρέδωσε στη Εurobank το συνολικό ποσό των €13,3 δισ. το οποίο μεταφράζεται στο 7,3% του ΑΕΠ. Γιατί; Επειδή η Εurobank πτώχευσε και το ελληνικό δημόσιο αναγκάστηκε να την διασώσει. Θα περίμενε, όμως, κανείς ότι, έχοντας κάνει μια τέτοια τεράστια επένδυση, από το υστέρημα των πολιτών, το κράτος θα προσπαθούσε να διασφαλίσει την περιουσία του. Αντί για αυτό, μερικούς μήνες αργότερα, εκδόθηκαν νέες μετοχές της Εurobank. Όμως δεν επιτράπηκε στο κράτος να συμμετάσχει (μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στην έκδοση των νέων μετοχών. Επιτράπηκε στους ιδιώτες να αγοράσουν αυτές τις νέες μετοχές με έκπτωση 80% (πληρώνοντας το εξευτελιστικό ποσό των 31 λεπτών ανά μετοχή, ενώ το κράτος είχε ξοδέψει €1,54 ανά μετοχή) εντός λίγων μόνων μηνών.
Η τιμή αυτή δεν ήταν μόνο πολύ χαμηλότερη από την τιμή που είχε καταβάλει το κράτος λίγους μήνες πριν, αλλά ήταν και χαμηλότερη από την αξία της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη στιγμή της έκδοσης των νέων μετοχών. Για να καλύψει τα νώτα της, η κυβέρνηση νομοθέτησε την εσαεί
ασυλία για τα μέλη του ΔΣ του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την κατηγορία ότι ενήργησε εναντίον των συμφερόντων του δημοσίου απέχοντας από την συγκεκριμένη έκδοση νέων μετοχών.
Ως αποτέλεσμα της νέας έκδοσης μετοχών, οι ιδιώτες επενδυτές (συμπεριλαμβανομένων αρκετών hedge funds) πλήρωσαν €2,86 δισ. και απέκτησαν το 65% μίας τράπεζας για την οποία το ελληνικό κράτος είχε μόλις ξοδέψει €13,3 δισ. Έτσι η συμμετοχή του κράτους στην Εurobank μειώθηκε στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου, μειώνοντας την αξία των μετοχών του δημοσίου σε μόλις €2 δις.
..»

 

(2) Προσθήκη 08.7.2014

«...το Ταμείο θα διατηρήσει το δικαίωμα «χρυσής» μετοχής, ακόμα και αν το ποσοστό του υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα της καταστατικής μειοψηφίας (33,4%) ...Δηλαδή το ΤΧΣ θα συνεχίσει να έχει δικαίωμα άσκησης veto σε στρατηγικής σημασίας θέματα όπως οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις κ.ά., ακόμη και αν μείνει με ποσοστό της τάξης του 1%, μέχρις ότου οι τράπεζες αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια...»


 

Amazing Recovery II

 

       


 

Amazing Recovery III

      

      


 

      

        Πανηγυρική Καμπανοκρουσία στα ελληνικά νησιά.

          -.-

Σχόλια

14/06 13:48  cell
Εισήγηση για «λουκέτο» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πριν τη λήξη της θητείας του (καθώς βάσει νόμου η λειτουργία του παύει στις 30 Ιουνίου 2017) δια της «απορρόφησής» του από την ΤτΕ, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ο νέος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Πρόκειται για μία κίνηση με στόχο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να σβηστούν τα «ίχνη» του ΤΧΣ, σε ό,τι αφορά την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μάλιστα η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει, σε συνεννόηση με τους δανειστές, τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Μεταξύ αυτών των ρυθμίσεων είναι και η «αποκατάσταση» των διοικούντων του ΤΧΣ, με την επικεφαλής του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου, να προαλείφεται για υψηλόβαθμη θέση κοντά στον νέο διοικητή της ΤτΕ.


http://www.capital.gr/News.asp?id=2040735
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'