Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Φωτογραφικό υλικό από την Ελλάδα του 1950-1965
674 αναγνώστες
Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015
18:39

     

        Η καθημερινότητα των ανθρώπων

          κατά την δύσκολη ανάρρωση της μεταπολεμικής Ελλάδας...

       Σπάνιο φωτογραφικό υλικό*

 

«Ας ξαναδιαβάσουµε την ιστορία µέσα από τις φωτογραφίες.

Ο Εµφύλιος µόλις έχει τελειώσει. Οι άνθρωποι, µέσα σ’ αυτή τη χαώδη κατάσταση, προσπαθούσαν να οργανώσουν τη ζωή τους. Ο αγώνας γινόταν για ένα πιάτο φαΐ, για ένα τρύπιο παντελόνι ή φουστάνι, για ένα ζευγάρι παπούτσια, που είχαν βαρεθεί να πηγαινοέρχονται στον τσαγκάρη. Για να βρεθούν όµως κι αυτά, ο αγώνας γινόταν κυρίως για τη δουλειά, για το µεροκάµατο. Οι διάφορες συντεχνίες , συγκεντρωµένες σε γνωστά στέκια, περίµεναν από τα ξηµερώµατα τους εργολάβους, αλλά και απλούς ιδιώτες, για να τους δώσουν δουλειά. Η διαπραγµάτευση σκληρή, αδυσώπητη, απάνθρωπη µερικές φορές! Οι ανειδίκευτοι και τα παιδάκια, στις δουλειές του ποδαριού. Κάλτσες, τσατσάρες, πιαστράκια, καθρεφτάκια, ξυραφάκια και ότι χωρέσει ο νους σου, που να µπορεί όµως να χωρέσει, σ’ ένα τελάρο κρεµασµένο από το λαιµό. Σ’ όλους αυτούς, µπορείς να προσθέσεις και τους χιλιάδες επαρχιώτες, που έφταναν κάθε µέρα µε τρένα και λεωφορεία, εγκαταλείποντας τα χωριά τους, µε την ελπίδα µιας καινούργιας ζωής. Η εσωτερική µετανάστευση κράτησε χρόνια και χρόνια ώσπου η Αθήνα η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, γίνουν τα σηµερινά τέρατα, που όλους µας δυναστεύουν. Τα τεφτέρια των τσαγκάρηδων, των ραφτάδων και πιο πολύ των µπακάληδων, έπαιρναν κάθε µέρα φωτιά. «Μισή οκά ζάχαρη, µισή ρύζι, ψωµί και … γράφτα!». Οι δρόµοι χωµάτινοι, νερό από τις βρύσες στις γωνιές των τετραγώνων και ηλεκτρικό ρεύµα, µόνο για το ένα τρίτο των Ελλήνων!...»

* πηγή scribd: ιστολόγιο «ζάχαρη»

 

     

Τὴν ὡραιότητα τῆς παρθενίας σου καὶ τὸ ὑπέρλαμπρον τὸ τῆς ἁγνείας σου, ὁ Γαβριὴλ καταπλαγείς, ἐβόα σοι Θεοτόκε· ποῖόν σοι ἐγκώμιον προσαγάγω ἐπάξιον; τί δὲ ὀνομάσω σε; ἀπορῶ καὶ ἐξίσταμαι. Διὸ ὡς προσετάγην βοῶ σοι· Χαῖρε, ἡ Κεχαριτωμένη.

       -.-

Σχόλια

01/03 20:45  zyzzx
Για την υπενθυμιση
https://www.youtube.com/watch?v=yjk7HlYPkTE
01/03 21:48  cell
zyzzx

Χαίρε!
01/03 23:04  favlos
απίστευτες φωτογραφίες ,τι να πεις
01/03 23:46  cell
Σέβας...ευθύνη...

Καλησπέρα favlos

Υ.Γ
Από τον επίλογο του scribd:
«Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Κώστα Μεγαλοοικονόµου. Ο Κώστας Μεγαλοοικονόµου, ο “καθηγητής” όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοι του, γεννήθηκε στη Σµύρνη και ήρθε στην Ελλάδα το 1922. Εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει να ασχολείται µε το φωτορεπορτάζ. Με την ευαίσθητη µατιά του, για 60 χρόνια κατέγραφε την ιστορία αυτού του τόπου...»
02/03 07:35  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Καλημέρα.

Μήπως υπονοείς κάτι με αυτήν την ανάρτηση;
:)

Το βιντεάκι καταπληκτικό.
Αν και ο Γαϊτάνος δε μου αρέσει σαν ψάλτης, εν προκειμένω είναι πολύ καλός.

Καλή Ανάσταση φίλε.
02/03 13:43  cell
Χαίρε Ανήσυχε

Συνεκτιμήθηκε η καθαρότητα του ήχου ως κριτηρίου επιλογής, ανάμεσα στα γιουτιούμπ-ευρήματα...;) Ενδιαφέρουσα είναι ΚΑΙ η πρόταση zyzzx, βλ. σχόλιο α'.

Τούτο το θέμα βγήκε ως «απάντηση», από το όχι μακρινό παρελθόν, στην «αγέλαστη πολιτεία» της προηγούμενης ανάρτησης. Επ' αφορμή των δύο φωτό, που επελέγησαν ως πρόλογος. Σε ...αρμονία με το βιντεάκι.

Υπαινιγμός οικονομικού χαρακτήρα υφίσταται στο βαθμό που επιδέχεται τεχνικής ανάλυσης η μεταπολεμική* εξέλιξη του αεπ ...;) * Bλ. άνω ομώνυμο λινκ-διάγραμμα.

Καλή Ανάσταση
(η υποδοχή της σχεδιάζεται με Σπανουδάκη-Ελύτη, προσεχώς...)

03/03 00:00  cornelsen
Μπράβο, ωραίο το φωτογραφικό σου άλμπουμ.
03/03 13:45  cell
Να είσαι καλά cornelsen.

Η πατρότητα της φωτοσυλλογής:
υστερόγραφο σχολίου <01/03 23:46>
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'