Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Αξιολόγηση €γκρουπ 9/5 (Κ.Κόλμερ)
2289 αναγνώστες
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016
17:12

K.Κόλμερenikos -9 Μαΐου 2016,

επομένη της Κυριακής του ‘Θωμά’

– Να μας πει πώς βλέπει την πολιτική της κυβέρνησης, αν ευνοεί την δημιουργία επενδυτικού κλίματος, αν δίνει αναπτυξιακή ώθηση, ή, αν, αντίθετα, παγώνει τις επενδυτικές προσδοκίες…(X/N)

– Κύριε X/N, ποιος τρελός επιχειρηματίας θα φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα να τα επενδύσει όταν έχουμε: κάπιταλ κοντρόλς, δέσμευση των καταθέσεων και μία τρομακτική ύφεση η οποία δεν επιτρέπει εις τον μέσο καταναλωτή να δαπανά περισσότερο από 420 ευρώ την εβδομάδα. Θα πρέπει να είναι ή εθνικός ευεργέτης ή ο άνθρωπος να είναι αποφασισμένος να χάσει τα χρήματά του.

Ξεχάστε την ανάπτυξη και ξεχάστε τις επενδύσεις.

Άλλα πράγματα θα έπρεπε προηγουμένως να μας έχουν απασχολήσει.

Από την αποψινή συζήτηση, κάθισα και την άκουσα με …θρησκευτική προσοχή. Επί δύο ώρες, διαπληκτισμοί των μεν και των δε (φίλης-κουμουτσάκος) εις την καμπούρα του ελληνικού λαού…

Τί συναπεκόμισα από όλα αυτά; …να εξηγήσουμε στον κόσμο τί ακριβώς συνέβη σήμερα. Αυτό τον αφορά και όχι οι σοφιστείες της μιας πλευράς και οι κατηγορίες της άλλης.

  1. Λοιπόν, έβγαλα το συμπέρασμα ότι το γιούρογκρουπ συμφώνησε στα δημοσιονομικά, αλλά αναμένει την νομοθέτηση των προαπαιτουμένων, με τα προληπτικά αυτά μέτρα να νομοθετηθούν εκ των προτέρων αλλά να εφαρμόζονται  α υ τ ο μ ά τ ω ς. Όλη η συζήτησις έπρεπε να έχει επικεντρωθεί στο τι σημαίνει αυτό το «αυτομάτως»! …Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου(περί προεδρικών διαταγμάτων ο λόγος) δεν χρειάζεται να πάνε εις την βουλή, άρα, μπαίνουμε σε ένα τελείως αδιευκρίνιστο πεδίο όπου τα πάντα μπορούν να επιβληθούνε εις βάρος του ελληνικού λαού χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό διότι δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αφορά και την Ευρώπη.
  2. Το δεύτερο που συναπεκόμισα είναι πως ό,τι συζητάμε θα ξανασυζητηθεί στις 24 Μαΐου(Live & Statement) και τότε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας θα αποφασίσει να μας δώσει τα 5,7 που είναι λίγο πιο πάνω απ’ αυτά τα οποία δικαιούμεθα.
  3. Και το τρίτον είναι ότι για το  χ ρ έ ο ς,  για το οποίο εδαπανήθηκε τόσο πολύ συζήτησις, δεν έγινε τίποτε άλλο παρά μία ανταλλαγή απόψεων στο γιούρογκρουπ και αφέθησαν τα πρώτα μέτρα για το 2018.1 Δεν μιλάμε λοιπόν για κάτι το οποίον πράγματι έγινε, κάτι το οποίον επραγματοποιήθη.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας πω ότι το χρέος -η  β ι ω σ ι μ ό τ η ς  του χρέους, σύμφωνα με τα δικά μου στοιχεία κι όχι με αυτά τα οποία λέγονται, είναι όχι απλώς αμφιβόλου ρευστοποιήσεως και πραγματοποιήσεως είναι εκτός πάσης πραγματικότητος. Το ίδιο το ΔΝΤ2 σε μια πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Wall Street Journal λέγει ότι το 2060 το δημόσιο χρέος έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα, με τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία είναι  α ν ύ π α ρ κ τ α  διότι δημιουργούνται αφού εν τω μεταξύ το δημόσιο δεν έχει πληρώσει 6,7δισ ληξιπρόθεσμες οφειλές -άρα δεν πρόκειται περί πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά μάλλον περί προφανών ελλειμμάτων, λέγει λοιπόν σήμερα η wsj ότι η βιωσιμότης του δημοσίου χρέους για το 2060 είναι απολύτως αμφίβολη. Χρησιμοποιεί μάλιστα μερικά ποσοστά τα οποία ανεβάζουν το χρέος στο 258% του εθνικού προϊόντος. Σήμερα είναι περίπου στο 190. Συνεπώς δεν ομιλούμε περί εξαφανίσεως του δημοσίου χρέους, μιλάμε περί αυξήσεως του δημοσίου χρέους.

Και εκείνο που θα ήθελα επίσης να σας σημειώσω -χάριν ενημερώσεως του κόσμου- είναι ότι, την ώρα που μιλάμε εμείς γι’ αυτά τα πράγματα,

  • εις μεν το εξωτερικό έχουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραιτήσεως του αυστριακού προέδρου -του κ.Φάιμαν, γιατί; διότι ο κ.Φάιμαν  α π ε δ ο κ ι μ ά σ θ η  από τον αυστριακό λαό.
  • Το δεύτερο, που αφορά την Ελλάδα και είναι πολύ χαρακτηριστικό για την εποχή την οποίαν ζούμε, είναι ότι η ΤτΕ απεφάσισε να δώσει βιβλία επιταγών σε επιχειρηματίες που έχουν ήδη διαμαρτυρημένες επιταγές. Άρα έχουμε αρχίσει και φτάνουμε πλέον εις τον πάτο και κάνουμε  α β α ρ ί ε ς  εις βάρος της νομισματικής πολιτικής και ίσως και της νομιμότητας…

Αυτά τα λίγα είχα να σας πω και εν πάση περιπτώσει δεν θα χρειαζόταν τόση μεγάλη αντιδικία. Τί έχουν αυτοί οι δύο κύριοι να χωρίσουν; Εδώ το θύμα είναι ο ελληνικός λαός. Επί εφτά χρόνια ο ελληνικός λαός κατεβαίνει την σκάλα της  δ υ σ η μ ε ρ ί α ς.

Επ’ αυτού έχει και η μια παράταξη να πει κάτι, έχει και η άλλη μια ελπίδα;

Φοβούμαι  ό χ ι !

 

«Κατ΄αρχάς βραχυπρόθεσμα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι το 2018(ΥΓ) χωρίς να αλλάξουμε το πρόγραμμα και χωρίς κούρεμα χρέους. Αυτές είναι οι δύο κόκκινες γραμμές. Στη συνέχεια να κινηθούμε μεσοπρόθεσμα μετά το 2018, να δούμε εάν και τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε τότε. Τέλος υπάρχει το μακροπρόθεσμο στάδιο, να δούμε δηλαδή μετά από  κ ά π ο ι ε ς  δεκαετίες ποια άλλα μέτρα θα μπορούσαμε να πάρουμε για να καταστεί βιώσιμο το χρέος χωρίς κούρεμα»...Μοσκοβισί

2  'Στρίβειν' δια του ΕΜΣ;

 


Προσθήκη 26 Νοεμβρίου 2016

Απέκλεισε κατηγορηματικά μια απομείωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην Der Standard, συμπληρώνοντας πως αν κριθεί αναγκαίο θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες αποπληρωμής του χρέους το 2018.

«...ακριβώς επειδή ελήφθησαν σκληρά μέτρα προσαρμογής η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σήμερα πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους. Κάποτε όμως, είπε ο επικεφαλής του ESM, θα αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής. Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2018 θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Κι αν υπάρξει ανάγκη, θα δράσουμε». Κατά την εκτίμησή του ούτε το ΔΝΤ επιδιώκει μια απομείωση. Απλά θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και όχι μετά την εκπνοή του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «...Αν συνεχιστούν οι  μ ε τ α ρ ρ υ θ μ ί σ ε ις  η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να βγει από την κρίση. Καταγράφεται ήδη ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό*, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε λόγω της εσωτερικής υποτίμησης*, δηλαδή μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων. Επιπλέον μεταρρυθμίσεις είναι ωστόσο απαραίτητες, όπως για παράδειγμα στην αγορά  ε ρ γ α σ ί α ς  και τις  ι δ ι ω τ ι κ ο π ο ι ή σ ε ι ς.  Είναι όμως ευχάριστο ότι ανάπτυξη και προϋπολογισμός εξελίσσονται καλύτερα από ότι υπολογίζονταν στο πρόγραμμα*. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να βελτιωθούν».

*  :

Βλέπε: "Το 75% των Ελλήνων δεν έχει να πληρώσει" vs -λ.χ- 2012-2020: €13,25δισ κέρδη αφορούντα ΕΚΤ(SMPs) & κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης(ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία απέκτησαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές 30%-40% της ονομαστικής τους αξίας...

(δεν «κουρεύτηκαν» με το PSI... ανταλλάχτηκαν λίγες μέρες νωρίτερα ώστε να εξαιρεθούν. Η επιστροφή των ANFAs και των SMPs δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, αλλά εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο των ελέγχων και των προαπαιτούμενων με τις δόσεις των δανείων. Και τα συγκεκριμένα ποσά αποδεσμεύονται μόνο εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και ανάψει το πράσινο φως το Eurogroup...Ν)

(Κατά το νεοπαγές πρόγραμμα ESM -25/5/2016, «...επαναφορά της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα -από το οικονομικό έτος 2017- ώστε να λειτουργήσει ως εσωτερικό αποθεματικό ασφαλείας του ΕΜΣ προκειμένου να μειωθούν οι μελλοντικές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες...» Μοσκοβισί -Σεπ 2016)

 

ΥΓ - ...υπέρ αυταπάτης

         

«Το λογότυπο του ζωολογικού κήπου του Πίτσμπουργκ ακολουθεί κι αυτό την ίδια φιλοσοφία. Κι εδώ ενώ στην αρχή βλέπεις ένα δέντρο, στη συνέχεια παρατηρείς ότι υπάρχει ένας γορίλας, ένα λιοντάρι και ένα(;) ψάρι».

          

             «Αυταπάτες» στην Βουλή «των Ελλήνων»

 

        

          Spell (μεταξύ άλλων) ⇒ α) ορθογραφώ β) μαγεύω

Χριστός Ανέστη.

Χρόνια Πολλά

              -.-

 

Σχόλια

13/05 11:37  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Αληθώς Ανέστη φίλε.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'