Αληθές ή ...Άληθες ;
cell
Στατικές σελίδες
Σύνδεσμοι


Perihelion-Vangelis ... Περίγειον-Εγκέλαδος
2123 αναγνώστες
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016
18:12

... «Oλοι είμαστε συνάθροιση δισεκατομμυρίων ετών μνήμης»

Ανθολογώντας...

η λέξη ΚΟΣΜΟΣ χρησιμοποιείται λανθασμένα στις άλλες γλώσσες αντί της σωστής λέξης ΣΥΜΠΑΝ, διότι ο θαυμασμός των προγόνων μας για το ΣΥΜΠΑΝ τούς έκανε να το αποκαλούν ΚΟΣΜΟ, κάτι όμορφο δηλαδή (κόσμημα κ.τ.λ.).

μουσική και Σύμπαν είναι ταυτόσημα και αν θέλετε η μουσική είναι ο συμπαντικός κώδικας που διέπει τα πάντα. Με τον όρο μουσική δεν εννοώ ένα μουσικό ρεπερτόριο διαφόρων μουσικών κομματιών αλλά τις προπατορικές παλμώσεις του Σύμπαντος.

Οι απτές πληροφορίες που πηγάζουν από τις αισθήσεις μας μάς ωθούν να βλέπουμε τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις1. Με τη νόησή μας, όμως, τον βλέπουμε σε πολλές διαστάσεις. Σήμερα η επιστήμη κάνει λόγο για 11 διαστάσεις και ποιος ξέρει στο μέλλον.

γνωρίζουμε, σύμφωνα με τη σύγχρονη Φυσική, ότι η δημιουργία του κόσμου ξεκίνησε με μία διάσταση, το μήκος που είχαν οι  υ π ε ρ χ ο ρ δ έ ς.  Εξ ου και ο ορισμός του Ευκλείδη «γραμμή εστί συνεχές μήκος απλατές». Ο  χ ρ ό ν ο ς1  δεν είναι διάσταση. Ο Αριστοτέλης τον ονομάζει «μέτρο άνευ υπόστασης». Δηλαδή είναι το μέτρο που μετρά τις μεταβολές λόγω των νόμων της γενέσεως και της φθοράς. Δηλαδή, δεν γερνάμε επειδή πέρασαν τα χρόνια. Μετράμε τη μεταβολή με χρόνια. Από εκεί με τη νοηματική μας δύναμη μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, αλλά για την ώρα αναμένουμε να τις αποδείξει η επιστήμη.

Στους «στίχους» της «Μυθωδίας» υπάρχει ποσοστό κωδικοποίησης, άλλες φορές κατά το 1/3 της λέξης και σε άλλα σημεία κατά το 1/2. Αλλά, κύριε Παπαδόπουλε, το υποτιθέμενο  μ υ σ τ ι κ ό  δεν βρισκόταν ποτέ εκεί. Είναι κάπου που ποτέ κανείς δεν ανέφερε έως σήμερα. Βρίσκεται στο μουσικό μέρος της «Μυθωδίας» και όχι στο λυρικό. Είναι το περισσότερο που μπορώ να πω. Αλλωστε, υπάρχουν και άλλα συμφωνικά έργα που έχω συνθέσει, χωρίς στίχους αυτά, βασισμένα στους κώδικες της Δημιουργίας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 είχα αναφέρει ότι «κάθε ανθρώπινη και ζωική και φυτική ύπαρξη, ή και αυτή ακόμη η ανόργανη ύλη, εμπεριέχει τη σφραγίδα του κύκλου της Δημιουργίας. Ο ήχος ακολουθεί πάντοτε τη συχνότητα των μεταβολών αυτού του κύκλου ως λειτουργικός κώδικας των συμπαντικών διαστάσεων και ταυτόχρονα ως γεννήτωρ. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αναδιφήσουμε στη μνήμη μας και ας θυμηθούμε. Τότε θα κατορθώσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τον κώδικα της Δημιουργίας του Σύμπαντος και κατά συνέπεια τον δικό μας. Τι υπέροχο και θείο κλειδί είναι η μουσική!». Και όσο με ρωτάτε ύστερα από αυτό, τόσο θα σας απαντώ: «Μέτρον, ρυθμός, αρμονία ίσον μουσική, η οποία μετατρέπει την ακοσμία σε κόσμο, την αταξία σε τάξη και τη δυσαρμονία σε συμφωνία».

κάτι από τον Ηράκλειτο2: Λέει ότι η φωτιά εξατμίζει το νερό αλλά και το νερό σβήνει τη φωτιά. Ο άνθρωπος, όμως, παρόλο που αποτελείται κυρίως από νερό, έχει πάντα σταθερή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει αρμονία. Διότι ο ορισμός της αρμονίας2, αν και δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ ρητά, κατά τον Φιλόλαο είναι «πολυμιγέων ένωσις και δίχα φρονεόντων συμφρόνησις».

αν πάρουμε την αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ, περί συνεχούς μετακίνησης στην τροχιά των ηλεκτρονίων, αν γνώριζαν οι επιστήμονες μουσική θα ήξεραν ότι για να πας από το ντο στο σολ, δεν είσαι υποχρεωμένος να περάσεις από τα ρε, μι, φα. Η μουσική κάποτε ήταν από τους πέντε κλάδους των μαθηματικών, δηλαδή: αριθμητική, γεωμετρία, στερεομετρία, μουσική και αστρονομία. Και την εποχή των δεινών, την εποχή που γκρεμίστηκαν οι βιβλιοθήκες, που κάηκαν βιβλία, που έκλεισαν Ακαδημίες, που σταμάτησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δηλαδή την περίοδο της μεγάλης καταστροφής της Ελληνικής Σκέψης, ξεκόλλησαν, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το κομμάτι της μουσικής από τα μαθηματικά.  Γ ι α τ ί; Διότι αφαιρώντας τη μουσική, το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να υλοποιηθεί το όνειρο της επιστήμης που είναι η διατύπωση μιας γενικής θεωρίας του Σύμπαντος. Είναι ένα είδος ευνουχισμού που εξακολουθεί έως τις μέρες μας.

Η μουσική είναι η μόνη δύναμη η οποία μπορεί να συλλάβει την αλήθεια διότι ως πνευματικό εργαλείο λειτουργεί απολύτως αφαιρετικά. Η αλήθεια είναι πάντοτε αντικειμενική. δεν πήγα ποτέ στο Ωδείο, δεν έμαθα νότες, δεν ήθελα. Η μουσική υπάρχει παντού αρκεί να τη διαβάζεις. Και δεν διδάσκεται η μουσική, η μουσική εμπεριέχεται. Κολυμπάμε μέσα στη μουσική.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, όλοι είμαστε συνάθροιση δισεκατομμυρίων ετών μνήμης. Τέτοιες βουτιές αξίζει τον κόπο να τις κάνουμε. Το Σύμπαν είναι απλό αλλά ατελείωτο.

όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, η ελευθερία είναι να μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Τι είναι ελευθερία; Να μπορείς να κάνεις κι αλλιώς.

Κάποτε η Ελλάδα, αυτός ο τόπος που λέγεται Ε λ λ ά δ α , ήταν το  γ ί γ ν ε σ θ α ι.  Τώρα αυτή η λέξη έχει σβηστεί από την ελληνική μας συνείδηση και τώρα που όλοι ζητούν, δήθεν με τεράστιο ενδιαφέρον, το φάρμακο για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, μόνο μία λύση υπάρχει αντικειμενικά. Ελληνική Παιδεία. Η οποία βάλλεται ηθελημένα αλλά και από άγνοια εδώ και 1.700 χρόνια λυσσωδώς. Η  Π α ι δ ε ί α, που αποτελεί τον κορμό της μόρφωσης σε σχεδόν όλον τον κόσμο, δεν διδάσκεται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η καταστροφή της χώρας μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα λούστρο πανάκριβο και προσωρινό, η καταστροφή είχε ήδη ξεκινήσει προ πολλού.

Δεν ξέρω, όμως, πότε η Ελλάδα θα γίνει το γίγνεσθαι που πάντα ήταν. Που ο Έλληνας δημιουργούσε και έβγαινε και έξω από τη χώρα. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό.

Tα πνευματικά αγαθά που κατέθεσε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα δεν έχουν ξεπεραστεί. Γ ι α τ ί  ο Έλληνας έθετε ως μέτρο τη φύση. Δεν έκανε τον σπουδαίο. Έτσι ανακάλυψε τις αναλλοίωτες αντικειμενικές αλήθειες.

Έχουμε ξεχωριστούς ανθρώπους. Απαιτείται, όμως, το πρότυπο οργάνωσης που στηρίζεται στο ορθό και αντικειμενικό. Με άλλα λόγια, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Β.Παπαθανασίου

1:

Οι n-1 διαστάσεις είναι η «σκιά»-προβολή των n διαστάσεων.

Στον  κόσμο του αισθητού(εντός των δύο «κώνων φωτός»): Vmax=C

Στον  κόσμο του «οπουδήποτε αλλού»(εκτός των δύο «κώνων φωτός»): Vmax=Απεριόριστη => «Άχρονος» Χρόνος

2:

«Τα διαφορετικά-αντίθετα συνθέτουν την αρμονία κι όλα γίνονται κατά σύγκρουσιν -κατ' έριν»

 

 

    

    «Περιήλιον»

Inspired by the Rosetta Mission, an extraordinary and ground-breaking project by the European Space Agency [ESA] to land a probe on a comet for the first time in history, Vangelis has composed this suite of inter-connected music especially for ESA. The album marks the culmination of the 12-year mission in September 2016 and accompanies some incredible footage captured by the probe.

Mythology, science and space exploration are subjects that have fascinated me since my early childhood. And they were always connected somehow with the music I write.” – Vangelis

 


 

 

Το φεγγάρι έχει να εμφανισθεί τόσο λαμπερό & μεγάλο από τον Δεκ 1948

...Ο συνδυασμός της πανσελήνου με το σεληνιακό  π ε ρ ί γ ε ι ο (dγη-σελήνη=min) δεν είναι πολύ σπάνιος. Για παράδειγμα, «υπερσελήνη» εμφανίσθηκε στον νυχτερινό ουρανό στις 16 Οκτωβρίου*, ενώ θα επανεμφανισθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό όμως που διαφοροποιεί την πανσέληνο 14/11/2016* είναι πως ούτε το περίγειο παραμένει σταθερό, αφού η ελλειπτική τροχιά της Σελήνης μεταβάλλεται με τον χρόνο, καθώς ο 'δορυφόρος' δέχεται βαρυτικές δυνάμεις και από άλλα ουράνια σώματα, και κυρίως από τον Ήλιο. Επομένως, η πανσέληνος(σήμερα) θα συνδυασθεί με εξαιρετικά μικρή απόσταση Σελήνης-Γης, μόλις 356.509 χιλιομέτρων...

*

...15/10/2016→246 δονήσεις – 44 ώρες, 5.5 Ροδοτόπι-Ιωάννινα

(30/10/20166.6 / 6km N of Norcia, Italy)

...13/11/2016→«είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!», 7.8 Ν.Ζηλανδία

α' ανάρτηση: 11:11 π.μ

                 -.-

 

Σχόλια

14/11 17:03  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Cell χαιρετώ!

Έχω πολλά ερωτήματα προς τον κο Παπαθανασίου γύρω από το άρθρο...

- Αλήθεια τι εστί ελληνική παιδεία; Τι διδάσκονταν πριν 1700 χρόνια οι έλληνες που δε διδάσκονται σήμερα; Αυτά που είχαν διδαχθεί οι Αθηναίοι πρόγονοί μας που δεν άφησαν άνθρωπο ζωντανό στη Μήλο, ή μήπως αυτά που είχαν διδαχθεί οι ελληνοποιημένοι ρωμαίοι αδελφοί μας όταν σταύρωναν 10.000 άντρες γύρω από την Ιερουσαλήμ; Μήπως πάλι θα έπρεπε να στήσουμε την κοινωνία μας κατά το πρότυπο της αρχαίας Σπάρτης;

- Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι η παιδεία που λάμβαναν ΚΑΠΟΙΟΙ (οι υπόλοιποι ήταν δούλοι αυτών των κάποιων) πριν 1700 χρόνια ταιριάζει και με τις σημερινές συνθήκες και με τους σημερινούς ανθρώπους;

- Ποιές είναι οι αναλλοίωτες αντικειμενικές αλήθειες;
Αλήθεια, υπάρχουν τέτοιες αλήθειες;
Ο ίδιος ο Ηράκλειτος δίδασκε ότι "Τα πάντα ρει".

- Τα μετά τα φυσικά είναι το ίδιο, λιγότερο, ή περισσότερο αναλλοίωτα και αντικειμενικά;

- Τα μετά τα φυσικά του "Αphrodite's child 666" Βαγγέλη περιλαμβάνουν αποκλειστικά Ηράκλειτο και μουσική;

- Κι ένα σημαντικότατο ιστορικό ερώτημα προς όλους:
Αναρωτήθηκε κανείς από όσους ασκούν τη γνωστή σε όλους μας πολεμική κατά του χριστιανισμού γιατί επί της ουσίας δεν "άνοιξε ρουθούνι" όταν ο Θεοδόσιος έκλεισε τους Δελφούς και την Ολυμπία (η οποία σημειωτέον δεν είχε πλέον χορηγούς), απαγόρευσε την αρχαία ειδωλολατρική θρησκεία, τα ελευσίνια μυστήρια (κλπ κλπ);
Οι χριστιανοί επί 240 χρόνια (64 μ.Χ. – 305 μ.Χ) θυσιάζονταν χωρίς κανένα δισταγμό για την υπερκαινοφανή πίστη τους, το δε ηρωικό μαρτύριό τους στερέωνε την πίστη των υπαρχόντων και επιπλέον προσέλκυε στην πίστη όλο και περισσότερους!
Από την άλλη μεριά, απορούμε: Πάλεψαν; κι αν ναι με πόση σφοδρότητα πάλεψαν τελικά οι φέροντες την ελληνική παιδεία εθνικοί , οι απόγονοι ηρώων, για την «πατρώα» πίστη τους; Ποια μαχητικότητα επέδειξαν; Μήπως οι "διωγμοί" του Θεοδοσίου υπήρξαν σφοδρότεροι και συντριπτικότεροι από αυτούς του Νέρωνα, του Μάρκου Αυρήλιου του Δεκίου και του Διοκλητιαν
15/11 19:25  cell
Γεια σου Ανήσυχε

Απαντήσεις για λογαριασμό του ...Ευαγγέλου προφανώς δεν αναμένεις από την αφεντιά μου...;)

Θα σημειολογούσε κανείς το όνομά του πάντως, στην ώριμη ηλικία του καθ΄ην και η εν λόγω συνέντευξη, ως ...θετικό μηνυματοφόρο, άγγελο καλού, αντί συνειρμών "φορέα φωτός" για το "τέκνο της Αφροδίτης" στην μετεφηβεία του.
Εν πάση περιπτώσει η ανάρτηση επιλογών από την συνέντευξη είχε ως κεντρικό ελατήριο την θέασή του ως προς την Μουσική -'τεχνική' & ιστορική, μη υποτιμωμένων των γραμματειακών αναφορών του.
(η αποκόλλησή της από την μαθηματική πεντάδα, εν είδει σεβαστού παράγοντα ανάσχεσης της επιστήμης προς διατύπωση γενικής θεωρίας του σύμπαντος-ως ισχυρίζεται, είναι κατά το μάλλον το παραπεμπτικό στο παρελθόν -1700 χρόνια πίσω. Βαθύτερα θρησκευτικής χροιάς παραπεμπτικά δεν πιθανολογούνται -καίτοι ουδέν αποκλείεται..., πάντως δεν αφορούν το 'πνεύμα' της ανάρτησης)

Τώρα για την «ελληνική παιδεία»-'πνευματικό έρμα' των θυτών των Μηλίων & των σταυρωτών στα Ιεροσόλυμα: ...;

ΥΓ-Βλέποντας την κοινή συνέντευξη τύπου obama-cipra,

(προφίλ του πρώτου -ομιλούντος του δευτέρου, ανφάς του δευτέρου -ομιλούντος του πρώτου/ φιλοφρονούντος την μπατεσκυλαλεστερία & προτρέποντος: ...η Ελλάδα είναι εκ των μόλις 5 μελών του νατο με αμετάβλητο αμυντικό μπάτζετ/ 2% αεπ παρά την κρίση, θα παράσχει περαιτέρω στέγη σε 'πρόσφυγες' και εκπαιδευτική ενσωμάτωση 'προσφυγo'παίδων, περαιτέρω συμμετοχή στο (eu)εμπάργκο μέχρι συμμορφώσεως της μόσχας στην συμφωνία τάδε -παρά την οικονομική καθίζηση ενταύθα...)

οι συνειρμικές εικόνες 'συσχετισμού' -αναστήματος & προσαρμογής στο υπεριώδες λ.χ- ήταν κινηματογραφικές, εκ των «300»: (Ξέρξης-Λεωνίδας), (Ξέρξης-Εφιάλτης)
Ρητορικό:
Αμφότερα τα δεύτερα μέλη των άνω ζευγών είχαν πιθανότατα ελληνική εκπαίδευση.
Η πιθανότητα απουσίας Ελληνικής Παιδείας, 'υπέρ' ποίου εκ των άνω δευτέρων μελών είναι μεγαλύτερη; (η αντιστοιχία μεταξύ του δευτέρου ομιλούντος και του μεν ή του δε β' μέλους τίθεται στην διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη)
21/11 08:57  zyzzx
Είναι πολύ πιθανόν και σίγουρα έτσι πρέπει ,ναι ! ...να είναι..
Το ον το οποίο δημιουργήθηκε σε αυτο τον κόσμο ο οποίος λούζεται απο το μοναδικό φως ,έχει ήδη εξαφανιστεί...
Είναι αλήθεια πως υπάρχουν και άλλοι κόσμοι με ωραίο φως.

Το ον αυτό το πιθανότερο είναι να έχει εξαφανιστεί πολλά χρόνια πριν.
Η μαγεία του φωτός όμως έμεινε.

Δεν είναι θέμα φυσικής επιλογής αλλά μιας υπέρισχύουσας διαδικασίας.

Η διαδικασία αυτή είναι δεδομένη και δεν αλλάζει .

Το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας δείχνει καθαρότατα πως το ίδιο φως το οποίο γέννησε αθάνατους τώρα είναι χρήσιμο μόνο για μαύρισμα .

Όλο και κάτι λίγο σώνεται πάντως...

(Χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι εδώ cell)

Μόνο οι μνήμες έμειναν , μνημεία και μνήματα...

...μέσα απο το μνήμα ανθίζει ένα άνθος κι απλώνει τα πέταλα του αντικρυστα στον ήλιο , τον ίδιο ήλιο !

Μονο λουλούδια !
21/11 12:15  cell
...Το ον αυτό το πιθανότερο είναι να έχει εξαφανιστεί πολλά χρόνια πριν.
Η μαγεία του φωτός όμως έμεινε. Δεν είναι θέμα φυσικής επιλογής αλλά μιας υπέρισχύουσας διαδικασίας...

...Όλο και κάτι λίγο σώνεται πάντως...
«...μες στα δύσβατα, στις πέτρες, στ' ανηφόρια»
(https://www.youtube.com/watch?v=ssH7Y7ZJk0Y)


Αμοιβαία είναι η χαρά zyzzx...!


Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
11/8H καλή μέρα από το πρωί φαίνεται — Μετεκλογικά 'τροχιοδεικτικά'